sóskafőzelék
Húsmentes ételek

Sóskafőzelék buggyantott tojással és bundás kenyérrel

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Bevezető

Egy igazán egyszerű és sokak kedvence étel receptje következik, egy cseppnyi extrával. Az extra alatt a buggyantott tojást értem 🙂 Bár kétségtelen, hogy gyerekként a sóska mellé szinte kivétel nélkül krumplipürét kaptam, s ezzel az ég egy adta világon semmi gond, csak hát a krumplipüré nem éppen vércukorbarát köret.

Azért a lelkiismeretem úgy tiszta, ha itt most feketén-fehéren leírom  Nektek, van, hogy krumplipüré is kerül a tányéromra. Ünnepek alkalmával, vendégségben mondjuk. De a sóska nagyszerű triót alkotott a bundás kenyérrel és buggyantott tojással! Ha eddig nem próbáltátok ki így, együtt őket, akkor bátorítalak Titeket, hogy következőnek iktassátok be 🙂

A sóskát tejjel és tejszínnel is  szoktam készíteni, itt most tejszínnel lesz feltüntetve és a tápanyagértékek -nem győzöm hangsúlyozni, Ti is számoljatok (ha életmódotok megkívánja), mert ezek irányadó/hozzávetőleges adatok- is ez alapján kerültek kiszámításra.

Ez alkalommal maga a főzelék gluténmentesen készült, tápióka keményítőt használtam, de természetesen használhatunk más lisztet is, legyen szó glutént tartalmazóról vagy szintén gluténmentesről. A szénhidrátdiéta szempontjából jobb, ha valamilyen teljes kiőrlésű liszt mellett döntötök (glutént tartalmazó lisztek: teljes kiőrlésű tönköly, teljes kiőrlésű búzaliszt, graham liszt, esetleg még a durum is szóba jöhet; gluténmentes: hajdinaliszt, barna rizsliszt, kölesliszt,  maglisztek, zabliszt stb.(

sóska Készítette: Az eredeti feltöltő Burschik a(z) angol Wikipédia projektből volt (kattintható)

Hozzávalók

Hozzávalók a sóskafőzelékhez

450 gramm sóska (nálam fagyasztott)

200 ml főzőtejszín (10%-os)

5 dl víz

30 gramm tápióka keményítő

6 gramm só

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Hozzávalók a buggyantott tojáshoz

tojás

víz

Hozzávalók a bundás kenyérhez

7 szelet teljes kiőrlésű kenyér

4 darab tojás

40 ml olaj

Elkészítése

Sóska

1. a fagyos sóskát lábosba tettem 5 dl víz kíséretében. Fedő alatt addig főztem, míg teljesen kiengedett és keverhető állapotba került.

2. miután gyöngyözni kezdett a sóskakrém, kikevertem a főzőtejszínt a tápióka keményítővel, hozzáadtam a sót és az édesítőt, majd a sóskára öntöttem.

3. pár perc főzés és kevergetés után megfelelő állagúvá vált a főzelék (ha keményítővel készítenétek Ti is, abban az esetben figyeljetek rá, hogy nem szabad túl sokáig főzni a keményítő hozzáadása után!)

4. elzártam alatta a hőt, félretettem.

Buggyantott tojás

Nagyon sokáig féltem tőle, pedig most már tudom, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, igazándiból még nagy titok sincs a jó buggyantott tojás elkészítésében. Víz és tojás kell, illetve ízlés dolga, de só a tetejére. Nagyon szeretjük bruschetta mellé is. Ha nem felejtem, hozok majd ide képet róla, mikor következőnek készítem 🙂

1. szóval feltettem egy lábosba vizet melegedni

2. a tojást egy kis tálba feltörtem, ügyelve arra, hogy a sárgája egyben maradjon.

3. amikor a víz gyöngyözni kezdett (nem forr még!) egy fakanál segítségével kis örvényt csináltam a vízbe.

giphy

 4. ennek a kisebb örvénynek a közepébe óvatosan beleengedtem a tojást (egyszerre csak egyet, természetesen) és kereken három percig hagytam főni. Ne forrjon a víz, ha van rá mód!

Viszonyításképpen:

Nekem elektromos tűzhelyem van, a maximum fokozat 9-es és a buggyantott tojást a közepes méretű „lapon” készítem, 7-es fokozaton.

5. három perc letelte után egy szűrővel tálra szedtem és már fogyasztható is. Kívül viszonylag kemény, belül puha, folyós.

Bundás kenyér

Az utóbbi időben rászoktam arra, hogy bő olaj helyett, „szűk” olajban sütöm a bundás kenyeret. Már egy ideje izgatja fantáziámat a sütőben sült bundás kenyér is, de olyan ritkán szoktunk enni, hogy eddig megmaradtam az olajas verziónál. Most teljes kiőrlésű toast kenyeret használtam, hét szeletet egészen pontosan a sóska mellé. Lehet, hogy egyébként kevesebb tojás is elég lett volna ennyi kenyérhez, de az én Férjem úgy szereti a bundás kenyeret, ha jól átázik a kenyér.

1. felütöttem négy darab tojást, melyhez adtam két csipet sót.

2. kimértem összesen 40 ml olajat kicsi serpenyőmbe.

3. a felmelegedett olajba raktam a kenyérszeletet is 1-1 percig sütöttem oldalait.

4. papírtörlős tányérra rakosgattam, hagytam, hogy minden felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Majd tálaltam:

DSCF2423

Diéta Oázis webáruház

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész sóskafőzelékem súlya 964 gramm lett, ebben nekem 420 kalória, 9 gramm fehérje, 22 gramm zsír, 39 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is) lett.

a bundás kenyereim súlya 392 gramm lett, ebben nekem 941 kalória, 43 gramm fehérje, 53 gramm zsír és 66 gramm szénhidrát  (a szénhidrátdiéta  szabályai szerint is)  lett.

Jó étvágyat!

Hírlevél

Tarts velem hírlevelekben is!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: