Mindenképpen szerettem volna olyan ételt főzni, amit a kisebbik auti Botikánk is mindenképpen megeszik. Így igen le is szűkült a választható menük sora, azt biztosra tudtam, hogy paradicsomosnak kell lennie. Tudtam, hogy a bolognai és a lasagne is befutó, de szerettem volna mégis valami újat, kicsit mást, így receptek böngészése közben bukkantam rá a sült bolognai ötletére.
-A fenti, eredeti receptben tojás is kerül bele, én azt allergia miatt kihagytam. –
Ugyanakkor azzal is szembesülnöm kellett, hogy viszonylag kevés a hűtőben lévő sajt. S most, nem azokat az időket éljük sajnos, amikor csak a sajt miatt nem ugrik ki az ember lánya a boltba -főleg a két gyerkőccel-. Mivel hússal sincs teli a mélyhűtő (…), ezért összesen 500 gramm darált hús felhasználása mellett döntöttem. Pulyka, mert bár a sertést jobb szeretem, de utóbbit nem kaptam.
Szóval, gondoltam a bolognai sült verziója jó választás lehet, kész áldás, nem volt tévedés. Mindenki örömmel ült az asztalhoz, elég lett a sajt is, a mennyiség is és boltba sem kellett aznap küldeni a Férjemet.
Hozzávalók:
20 ml zsiradék – nálam napraforgóolaj–
2 fej kisebb vöröshagyma -nálam 120 gramm-
3 gerezd fokhagyma – nálam 20 gramm-
500 gramm darált pulyka
500 gramm paradicsompüré – bazsalikomos-
300 gramm durum spagetti -szárazon mérve-
1 nagyobb paradicsom – nálam 150 gramm-
1 szál sárgarépa – opcionális, nálam 110 gramm-
80 gramm reszelt sajt
Fűszerek: ¼ teáskanál őrölt bors, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál oregánó, 10 gramm só, 1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése: először feltettem melegedni vizet a tésztának. Majd apró kockákra vágtam a vöröshagymát, vékony szeletekre a fokhagymát. Aranybarnára pirítottam a hagymákat az olajon. A répát szálakra reszeltem, és a hagymákhoz adtam.
Majd utána hozzáadtam a húst és néhány percig, néhány alkalommal átkeverve, a hagymákkal együtt főztem. Majd megszórtam a borssal és köménnyel. A nagyobb kockákra vágott paradicsomot is rátettem. Fedő alatt főztem nagyjából 20 percig.
Felöntöttem a paradicsompürével, majd megszórtam a sóval, édesítőszerrel, szegfűszeggel és oregánóval. Hagytam, hogy egy utolsót, fedő alatt gyöngyözzön.
Addig lereszeltem a sajtot és leszűrtem a készre főtt tésztát.
Én két formát vettem elő, mert egyet magunknak, egyet pedig apósomnak szántam. A főtt tésztát és a szószt alaposan elkevertem és a elosztottam.
Előmelegített 200°C-os sütőbe toltam és csak addig sütöttem, amíg a sajt rápirult a tetejére. Érdemes megvárni, hogy kicsit hűljön tálalás előtt, mert forrón nem tartja meg az alakját.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a teljes mennyiség 2172 gramm lett, ebben nekem 2771 kalória, 184 gramm fehérje, 104 gramm zsír és 262 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 240 gramm) lett.
Jó étvágyat!