sult bolognai
Húsos ételek

Sült bolognai durum spagettivel

DSCF0229

Mindenképpen szerettem volna olyan ételt főzni, amit a kisebbik auti Botikánk is mindenképpen megeszik. Így igen le is szűkült a választható menük sora, azt biztosra tudtam, hogy paradicsomosnak kell lennie. Tudtam, hogy a bolognai és a lasagne is befutó, de szerettem volna mégis valami újat, kicsit mást, így receptek böngészése közben bukkantam rá a sült bolognai ötletére.

-A fenti, eredeti receptben tojás is kerül bele, én azt allergia miatt kihagytam. –

Ugyanakkor azzal is szembesülnöm kellett, hogy viszonylag kevés a hűtőben lévő sajt. S most, nem azokat az időket éljük sajnos, amikor csak a sajt miatt nem ugrik ki az ember lánya a boltba -főleg a két gyerkőccel-. Mivel hússal sincs teli a mélyhűtő (…), ezért összesen 500 gramm darált hús felhasználása mellett döntöttem. Pulyka, mert bár a sertést jobb szeretem, de utóbbit nem kaptam.

Szóval, gondoltam a bolognai sült verziója jó választás lehet, kész áldás, nem volt tévedés.  Mindenki örömmel ült az asztalhoz, elég lett a sajt is, a mennyiség is és boltba sem kellett aznap küldeni a Férjemet.

Hozzávalók:

20 ml zsiradék – nálam napraforgóolaj

2 fej kisebb vöröshagyma -nálam 120 gramm-

3 gerezd fokhagyma – nálam 20 gramm-

500 gramm darált pulyka

500 gramm paradicsompüré – bazsalikomos-

300 gramm durum spagetti -szárazon mérve-

1 nagyobb paradicsom – nálam 150 gramm-

1 szál sárgarépa – opcionális, nálam 110 gramm-

80 gramm reszelt sajt

Fűszerek: ¼ teáskanál őrölt bors, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál oregánó, 10 gramm só, 1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

Finomat másképp 1

Elkészítése: először feltettem melegedni vizet a tésztának. Majd apró kockákra vágtam a vöröshagymát, vékony szeletekre a fokhagymát. Aranybarnára pirítottam a hagymákat az olajon. A répát szálakra reszeltem, és a hagymákhoz adtam.

Majd utána hozzáadtam a húst és néhány percig, néhány alkalommal átkeverve, a hagymákkal együtt főztem. Majd megszórtam a borssal és köménnyel. A nagyobb kockákra vágott paradicsomot is rátettem. Fedő alatt főztem nagyjából 20 percig.

Felöntöttem a paradicsompürével, majd megszórtam a sóval, édesítőszerrel, szegfűszeggel és oregánóval. Hagytam, hogy egy utolsót, fedő alatt gyöngyözzön.

Addig lereszeltem a sajtot és leszűrtem a készre főtt tésztát.

Én két formát vettem elő, mert egyet magunknak, egyet pedig apósomnak szántam. A főtt tésztát és a szószt alaposan elkevertem és a elosztottam.

DSCF0227

Előmelegített 200°C-os sütőbe toltam és csak addig sütöttem, amíg a sajt rápirult a tetejére. Érdemes megvárni, hogy kicsit hűljön tálalás előtt, mert forrón nem tartja meg az alakját.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a teljes mennyiség 2172 gramm lett, ebben nekem 2771 kalória, 184 gramm fehérje, 104 gramm zsír és 262 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 240 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Spagetti vagyis vékony húr

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: