cukormentes-teljes-kiorlesu-diotorta-finomat-maskepp
Sütemények Torták Vegán receptek

Szuper dió(s)torta

 

Bevezetés

Apósom december 26-án született, Neki készült ez a torta.

Tej-, tojás-, és cukormentes torta, diókrémmel töltve és bevonva, leheletnyi narancsízzel. Mivel nálunk gyerekek is ettek a tortából, ezért kávét nem tettem bele, de ha Ti tehetitek (és szeretitek a kávét) ne hagyjátok ki a tésztájából vagy a krémből (kávét imádóknak mindenhova mehet)!

Előre szólok, hogy az arra hajlamosak már a recept olvasása közben is hozzájuthatnak némi extra kalóriához, kár is lenne titkolnom, nem egy diétás sütemény (persze cukormentes, meg teljes kiőrlésű, a felszívódásával talán nem is lesz gond). Vékonyabb szelet vágása kéretik és hatalmas séta utána! 

Megjegyzés: bele sem merek gondolni, hogy egy cukrászdai fehér lisztes, szacharózos torta milyen tápanyagértékeket mutat(na). Védelmemre szóljon, hogy magas kalória-, és zsírtartalmát a dió adja, aminek számos jótékony élettani hatása talán némi ellensúlyként is bevethető.

Természetesen készíthető pl.: tehéntejjel is, nálunk azért került bele növényi, hogy ételallergiás Tomikánk is ehessen belőle.

Ennek a süteménynek az alapját/ötletét Farkas Vilmos diótorta receptje adta, ide kattintva, közvetlenül elérhető.

Hozzávalók a tésztájához

280 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt

120 gramm durumliszt

10 gramm bambuszrostliszt (extra rostbevitel és állagjavítás miatt használom)

25 gramm búzasikér (szintén állagjavítóként használom, elhagyható, azonban töményebb végeredményre kell számítanunk)

15 gramm sütőpor

1 evőkanál 10%-os ecet

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 rúd vanília kikapart belseje (elhagyható vagy 5 ml vanília aroma)

6 evőkanál olaj (napraforgóolajat használtam most)

400 ml növényi tej (rizstejet használtam)

100 gramm darált dió

Hozzávalók a krémhez

150 gramm darált dió

20 gramm keményítő (én tápiókát használtam, szerintem liszttel is be lehetett volna sűrűsíteni)

250 ml növényi tej (szintén rizstejet használtam)

150 gramm margarin (70%-os sütőmargarint használtam)

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Továbbá szükség lesz

1 narancs facsart levére és

2 kocka étcsokoládéra (nálam 70%-os)

és nagyjából 150 gramm darált dióra

Elkészítése

legelsőnek elkészítettem a krém alapját, mert ennek szépen le kell hűlnie. A 250 tejet felmelegítettem, majd hozzáadtam a keményítőt, ezután csak néhányat kevertem rajta és be is sűrűsödött. Hozzáadtam a darált diót és alapos átkeverés után átkanalaztam egy másik tálba. Miután langyosra hűlt, hűtőbe tettem.

Majd robotgépem üstjébe kimértem mindent, kivéve a folyadékot. Lassanként adagoltam hozzá, egy kicsit lágyabb, mint a nokedlitészta állagot kellene, hogy kapjunk végeredményként. A folyadék mennyisége minimálisan eltérhet a fent megadottól, a lisztek márkájától/őrlésétől függően.

Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem a masszát és előmelegített sütőbe toltam. Körülbelül 25 perc alatt 180°C-on aranybarnára sütöttem. Ez az idő a sütő teljesítményétől függően lehet kevesebb, s több is. Érdemes mindenképpen többször ránézni.

Ezek után kimértem a kockákra vágott margarint (szintén a már tiszta robotgépembe) és az édesítőszert is. Először alacsony fokozaton, majd magasabbra véve addig kevertettem, míg „kihabosodott”. Kérem, senki sem számítson olyan hófehér krémre, mint amikor kristálycukorral dolgozunk. Legalábbis nekem nem sikerült azt elérnem. Miután elértem a krémes állagot, a már lehűtött diós krémet a hűtőből hozzáadtam és a lehető legalaposabban elkevertem. Mivel időhiányban voltam (mint általában) ezért mélyhűtőbe tettem a krémet. Körülbelül 20 perc múlva, a krémmel már dolgozni is tudtam.

A kihűlt tortámat kettévágtam és egy narancs kifacsart levével mind a két tortalapot meglocsoltam.

diótorta_finomat_másképp

A krém negyedét a torta alsó lapjára kentem, majd a tetejét visszahelyezve, a maradékkal a külső borítást is elkészítettem. Mind a tetejét, mind az oldalát darált dióval is beborítottam. Tetejére 2 kocka étcsokoládé reszeltem. Nekem eddigre már igen meleg volt a konyhában, így egy a hűtőbe már előzőleg betett fémtálba reszeltem a csokoládét, így lassabban olvadt.

diostorta 6


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész torta súlya 1712 gramm lett, ebben 6327 kalória, 146 gramm fehérje, 458 gramm zsír és 451 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 393 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

diostorta 7

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy