Egyéb édességek Lekvárok Sütemények

Tartósítószer- és cukormentes szilvalekvár

Bevezető

Korábban már készítettem amolyan „mindenmentes” eperlekvárt is, itthon akkora sikere volt –és Ti is sokat kattintottatok rá, nyugodt szívvel írhatom, Nektek is az egyik kedvencetek volt-, hogy kis túlzással kettő szempillantás alatt elfogyott. Mivel a szilva most jó áron kapható, nem volt kérdés, lekvárt kell belőle készítenem.

A lenti hozzávalókból, nekem 13 kisebb üvegnyi lekvár készült el. Elég édes lett, ha valaki fanyarabban szereti, mindenképpen kevesebb édesítőszert használjon fel.

Már az eperlekvár receptjénél is megosztottam, de ha valaki nem olvasta volna, most ide is írom: pektint én a Herbária egyik üzletében vettem, de hallottam már, hogy Intersparokban, kisebb bioboltokban is kapható. Nem olcsó alapanyag, de egy doboz elég sokáig elég, tekintve, hogy 1 kg gyümölcshöz 6 grammot ír a csomagolás. A különböző zselésítők között még nem találtam meg a cukormenteset, mert ha cukrot, fruktózt és társait nem tesznek bele, akkor odacsempészik a dextrózt vagy éppen a maltodextrint…. persze egyéni döntés kérdése, hogy ez belefér-e egy egész üveg, szinte 100%-os gyümölcstartalom mellett vagy sem. 🙂

Továbbá, mivel nincs benne tartósítószer, ezért kiváltképpen fontos, hogy az üvegeink megfelelően legyenek fertőtlenítve, egész biztosan ép üvegeket és fedőket használjunk. Bár a Mamám felhívta rá a figyelmemet, hogy ha nem vagyok biztos az üvegek épségét illetően, akkor tegyek befőzési celofánt a fedő alá rácsavarás előtt. A fenti okból kifolyólag –nincs benne tartósítószer- én csak kis üvegeket használok, félek, hogy sokáig nyitott állapotban még a hűtőben is megromlana.

Hozzávalók

3000 gramm magozott szilva

18 gramm pektin

5 gramm őrölt fahéj

60 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer –vagy 240 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítőszer-

Elkészítése

a megmosott, magozott szilvákat egy nagy fazékba tettem és kicsi tűz fölött, fedő alatt puhára pároltam. Én, ekkor botmixerrel pürésítettem, mert a Férjem nem szereti a darabos lekvárokat, de nyilván ez ízlés kérdése. Visszaöntöttem a fazékba a pürésített szilvákat, majd kimértem a pektint, az édesítőszert és a fahéjat –ez utóbbi szintén opcionális- és hozzáöntöttem. Egy utolsót hagytam forrni, majd a már kifertőtlenített üvegekbe adagoltam. A fedőket szorosan ráhúztam. Ha a fedőt túl lehet húzni, az nem jó, mindenképpen cseréljük le, vagy a már fent említett módszert vessük be.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A teljes, kész súly 2927 gramm lett. Ebben 1451 gramm kalória, 21,3 gramm fehérje, 6,2 gramm zsír és 362,3 gramm szénhidrát lett nekem.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy