lenmagos_tejfölös_zsemle
Pékáruk Videoreceptek Zsömlék

Tejfölös-lenmagos zsömle cukorbetegeknek is

Bevezető – Tejfölös-lenmagos zsömle

Nagyon sok fajta zsömlét készítettem már, de ez kifejezetten jól sikerült. A siker titka valószínűleg az előző napi előtésztának köszönhető, amely előző este 5 percet vesz igénybe a pékáru íze/állaga viszont felejthetetlen élményt fog adni. Próbáljátok ki Ti is bátran ezt a zsömlereceptet! Nem fogtok csalódni! Ha egy éjszakátok nincs is az előtésztára, azt javaslom, hogy minimum 3 órát pihenjen a konyhapultotokon.

Hozzávalók az előtésztához

150 gramm liszt -lehet finom, rétes vagy még jobb, ha durumra esik a választás-

2 gramm szárított élesztő (ha frissből készülne akkor 5 grammra lesz szükség)

160 ml langyos víz

1 csipet só (nálam himalájai)

Másnap a “friss” tésztához

az előtészta

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

10 gramm só (szintén himalájai nálam)

5 gramm szárított élesztő (friss esetén 12 gramm)

160 gramm tejföl – lehetőség szerint zsírban szegényebb, 12%-os)

25 gramm lenmag (elhagyható vagy cserélhető másra ízlés szerint)

10 gramm búzasikér – elhagyható-

100 ml langyos víz (liszt minőségétől lehet kicsit több, kicsit kevesebb)

30 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése

tehát ahogy fentebb is írtam, előző este az előtészta alapanyagait egy kanállal összekeverem, még csak gyúrni sem kell és tényleg pár perc elfoglaltság. A konyhapulton szoktam hagyni, fóliával gondosan letakarva pihentetem. Másnap kimérem a “friss” tészta alapanyagait, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. Hozzáadom a korábban bekevert tésztát (ez nálam inkább folyós állagú, mintsem szilárd) és a langyos (!) vizet óvatosan adagolva egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztok. Amikor szépen elvált a tál falától a tészta, letakarva egy órát pihentetem.

Ha megkelt, egyenlő részekre osztom és formázom.

Vízzel alaposan bespricceltem őket (hagytam pihenni őket ismét 30 percet) és 180°C-on 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.

tejfölös-lenmagos-zsömle-finomai-maskepp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a zsömlékre

a kisült zsemléim súlya 936 gramm lett, ebben 2422 kcal, 91 gramm fehérje, 69 gramm zsír és 335 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 318 gramm) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!

lenmagos-tejfölös-zsemle-finomat-maskepp

 Jó étvágyat!

Napraforgómaggal és a teljes kiőrlésű tönköly liszttel+durumliszttel:

 

napraforgómagos-tejfölös-zsömle

 

Lenmagos-tejfölös zsemlék

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy