Könnyű piskóta alapon, pudingos túrós massza, a tetején gyümölcskoronával, mindez egyenesen a hűtőből. Korábban kiwivel a tetején, most pedig narancsosan készítettem el.
Hozzávalók:
A piskótáshoz:
5 db tojás -250 gramm-
63 gramm teljes kiőrlésű liszt (vagy 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt és 13 gramm bambuszrostliszt)
27 gramm finomliszt
50 ml víz
25 gramm négyszeres erejű, por alapú édesítőszer
A piskóta tetejére:
500 gramm túró (zsírszegény)
50 ml habtejszín
60 gramm cukormentes lekvár -esetemben eper-
40 gramm tejszín ízű pudingpor
250 ml 1,5%-os tehéntej
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
gyümölcs a tetejére (érdemes puha húsú gyümölcsöt választani) -ez esetben 500 gramm pucolt narancs
12 gramm zselatin (ehhez 270 ml víz és 20 gramm négyszeres erejű édesítőszer)
Elkészítése:
A piskóta tésztáját készítettem el elsőnek. A tojások fehérjét csipet sóval habbá vertem (nem túl keményre, de már a tálamból nem esett volna ki), a sárgákat a cukorral krémesre kevertem, majd hozzáadtam a fehérjéhez, végül a liszteket is elkevertem benne – spatulával a tészta alá nyúlva, levegősen-. Kivajazott, sütőpapírral bélelt formába öntöttem. Közepes láng mellett 20 perc alatt készre sütöttem. Lehetőség szerint a fehérjéhez habbá verés közben adhatunk egy evőkanál vanília aromát.
Közben megfőztem a tejszín ízű pudingport, majd alaposan eldolgoztam a túrót, a kész pudingot, a habtejszínt, az édesítőszert és a lekvárt. Amint kihűlt a piskóta, ráöntöttem a túrós masszát. Hűtőbe tettem. Majd meghámoztam a gyümölcsömet. A zselatint feltettem főni. Amíg a zselatin hűlt, addig a narancs szeleteket rápakoltam a túrós masszára, majd ráöntöttem a zselatint is. Érdemes a zselatint kissé kihűteni, mielőtt ráöntjük a gyümölcsünkre! Körülbelül 2 órát hűtőben hagytam pihenni.
Ez a torta kiwivel is nagyszerű, sőt, viszont a kiwi és a zselatin nem jó barátok, így érdemes fontolóra venni, valóban megéri-e kiwivel készíteni.
Tápanyagértékek: a kész tortám 1948 gramm lett, ebben 1947 kalória, 134,1 gramm fehérje, 81,1 gramm zsír és 176 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 169,4 gramm). Ez esetben a túróra is számoltam szénhidrátot.
Jó étvágyat!