Bevezető – Hot dog
A hot dog nevet adtam ennek a pékárunak, mert virslit, sajtot tartalmaz, valahogy számomra ez volt egyértelmű, de ha Nektek van esetleg találóbb ötletek, bátran írjátok meg hozzászólásban 🙂
A formázás ötlete Pinterestről ered, a hot-dog tésztájának alapvetően egy egyszerű kenyértésztát választottam. Szerintem gyorsan el lehet vele készülni, mutatós és minden étkezésre jó választás lehet. Akár ebédre is egy tartalmas leves után, friss salátával tálalva. Elfér a gyerek iskolatáskájában is, kirándulásokra is jó választás lehet. Tehát bármikor bevethető pékáru, ami ráadásul finom is.
Természetesen ha Nektek nem jelent problémát (értem ezalatt, hogy belefér az életmódotokba, étkezési szokásaitokba) használjatok hozzá akár leveles tésztát, ha esetleg idő szűkében vagytok.
Finomliszttel készítve:
@balzsnzsuzsi Sziasztok! Hot dog 🌭 virág alakúra formázva? 🌸 Lássuk csak! #hotdog #bakery #recept #neked #foryou #reggeli #vacsora #eztnezdmeg
Hozzávalók
175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
75 gramm finomliszt
10 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, elhagyható, állagjavítás miatt használom, illetve lassítja a szénhidrátok felszívódását)
15 gramm friss élesztő
6 gramm só
15 gramm lenmag
10 gramm búzasikér (elhagyható)
200 ml langyos víz
9 darab virsli
135 gramm reszelt sajt (darabonként 15 grammal szórtam meg)
1 darab tojás a kenéshez
Elkészítése
- A hozzávalókat a robotgépem üstjébe tettem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül.
- Miközben dolgozott a robotgép, lassan adagoltam a langyos vizet. A lisztek minőségétől függően a víz mennyisége minimálisan változhat. Egy puha, ám nem ragadós tésztát kaptam a dagasztás végére. Enyhén belisztezve, lefedve 45 percet kelesztettem.
- Én kilenc egyenlő részre osztottam és kicsit hosszabbra nyújtottam a virslim hosszánál.
- A kinyújtott tésztára tettem a virslit, majd megszórtam sajttal, feltekertem és hét helyen mélyen bevágtam, figyelve arra, hogy azért ne vágjam el a tésztát teljesen.
- Megformáztam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, megkentem tojással a tetejüket és előmelegített sütőben, nagy hőfokon 15 perc alatt készre sütöttem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
az összes, kisült virágok súlya 1083 gramm lett, ebben 3084 kalória, 143,5 gramm fehérje, 190,1 gramm zsír és 189,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 164,6 gramm) lett benne.
Jó étvágyat!
Fordított lisztarányokkal készítve
Most már lassan egy éve, hogy fordított lisztarányokkal (gondolok itt arra, hogy 70%-ban finom vagy durumliszttel és 30%-ban teljes kiőrlésű liszttel) dolgozom. Nehéz volt elengednem a jól megszokott, tavalyig bezárólag már közel egy évtizede folytatott lisztarányt, de tényleg sokkal jobban van a bélrendszerem mióta kerülöm-, illetve kisebb mértékben fogyasztok durva rostokat. Szóval ha IBD-vel vagy colitis ulcerosa-val éltek és mellette IR-el vagy cukorbetegséggel is érintettek vagytok, barátként javaslom, hogy egyeztessetek gasztroenterológusotokkal vagy dietetikusotokkal, mert akár nagy(obb) baj is származhat a rendszeres durva/oldhatatlan rostok fogyasztásából.
Na de visszatérve a receptre:
Tehát zömében fehér lisztet tartalmaz, azonban Honfi Bernadett dietetikus régebben azt javasolta nekem, hogy amennyiben van rá módom, lehetőségem cseréljem durumlisztre ( a felszívódás gyorsasága miatt javasolta, ha jól rémlik). Most nem volt itthon, de ha Nektek akad a kamrában, próbáljátok ki durumliszttel.
A sajtot most a tetejére szórtam és nem a virslire a tészta alá. Búzasikért már nagyon régóta nem használok, szintén Honfi Detti javaslatára. Állagjavítóként egy-két csipet citromsavat és almaecetet szoktam használni 🙂 de ezek is teljesen elhagyhatóak. A tetejét megkentem egy felvert tojással, de ha esetleg van rá érzékenység vagy éppen nincs otthon, totál elhagyható! A lisztek cseréje miatt kevesebb vízre volt szükséges, de ahogy mindig szoktam írni: érdemes lassan adagolni, mert a lisztek őrlésétől/márkájától függően a folyadék mennyisége is változhat. A sajt mennyiségét drasztikusan lecsökkentettem a fenti változathoz képest, így is finom volt, ráadásul kevesebb zsírral számolhattam a végén.
Hozzávalók:
185 gramm finomliszt vagy durum
75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál almaecet (elhagyható)
15 gramm friss élesztő
6 gramm só
180 ml langyos víz
9 darab virsli
összesen 50 gramm reszelt sajt (most nálam gouda)
Elkészítése:
Teljesen megegyezik a fent leírtakkal. Fázisfotók (a képek minőségéért elnézést kérek, már késő délután volt, és hát tudjátok: nem vagyok egy nagy fotós…)
Mikor bevágjátok a tésztába csomagolt virslit, mélyen vágjátok, de ügyeljetek rá, hogy azért egyben maradjon.
200°C-on 10 perc alatt elkészült:
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek erre a verzióra:
a megsült hot-dogok súlya 745 gramm lett nekem (9 darab összesen). 100 grammban 269 kalória, 13,5 gramm zsír, 24,4 gramm szénhidrát, 11,8 gramm fehérje, 2,12 gramm rost lett. Glikémiás indexe nagyjából 20% körüli.
Kicsi kitérő: minden hozzávalóból saját márkásat használtam, a virsli Dárdás volt (83%-os hústartalmú), a sajt gouda. Energiaárak számolása nélkül és csupán a felhasznált alapanyagok tekintetében egy darab 130 forintunkba került (2023 február).