zöldséges_rakott_basmati_rizs_finomat_maskepp
Húsos ételek

Zöldséges rakott rizs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Bevezető

Mióta bölcsődében dolgozok tűnt fel igazán -annak ellenére, hogy a kisebbik gyermekünk bölcsődés volt eddig-, hogy milyen gyakran készülnek rakott ételek a gyerekeknek. Azóta én is egyre többször készítek itthon rakottakat, mert kiadósak és tényleg szinte elronthatatlanok, ráadásul ezeket az ételek mind a két gyermekünk megeszi.

DSCF9466

 

Basmati rizzsel készítettem, mert szerettem volna gluténmentes ebédet készíteni, de szerintem sok más körettel készíthető. Legyen szó akár:

♦ barna rizsről

♦ hajdináról

♦ bulgurról

♦ kölesről

♦ árpáról

Hozzávalók

15 ml zsiradék + 15 ml zsiradék  (növényi, nálam napraforgóolaj)

120 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

1 kg darált hús (sertés)

450 gramm zöldségkeverék

250 gramm basmati rizs

250 gramm tejföl (nálam 12%-os)

Fűszerek:

15 gramm só

½ teáskanál őrölt, fekete bors

1 teáskanál őrölt kömény

½ + ½ evőkanál bazsalikom

1 evőkanál majoranna

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

2 evőkanál szárított zöldségkeverék

1 evőkanál fokhagymakrém

Finomat másképp 1

Elkészítése

az olajon üvegesre pároltam a vöröshagymakockákat, majd a hozzáadtam a darált húst. 8 gramm sóval, a borssal, a köménnyel, a ½ teáskanál bazsalikommal, majorannával és édesítőszerrel befűszereztem, majd fedőt rátéve kis láng fölött hagytam főni.

→ Majd egy másik lábosba vizet engedtem, amibe -miután felforrt- beleöntöttem a zöldségkeveréket. Én most egy saját márkás -Lidl, country mix- zöldségkeveréket használtam fel. Figyeltem, hogy véletlenül se főjenek szét a zöldségdarabok, csak néhány percig hagytam őket a forró vízben. Leszűrtem, félretettem.

→ Közben kimértem 15 ml olajat egy másik lábosba, amire ráöntöttem a szárazon kimért basmati rizst. Néhány percig hagytam, hogy piruljanak a rizsszemek, majd dupla annyi vízzel felöntöttem. Megszórtam szárított zöldségkeverékkel. Többször írtam, hogy én akkor szoktam elzárni alatta a hőt, amikor még van rajta némi folyadék. Ekkor szoktam megsózni, ebben az esetben is ekkor szórtam meg a maradék 7 gramm sóval. Lefedtem, konyharuhát terítettem rá és hagytam a rizsnek újabb 20 percet „pihenni”. Ez idő letelte után a rizsszemek szépen megduzzadtak és fakanál segítségével fellazítottam.

→ Eddigre szinte minden elkészült és nem volt más dolgom, mint az egyik lábosba, az egészet összekeverni. Miután ezt megtettem egy tepsibe kanalaztam az egészet, s a tetejére egy bazsalikomos-fokhagymás tejfölt kentem.

→ Előmelegített, 180°C-os sütőbe toltam (légkeverés) 10 percre.

Ha még melegen tálaljuk nem sok esélyünk van rá, hogy szépen ki tudjuk emelni/vágni a tepsiből, ha viszont már kihűlt vagy másnap a hűtőből vesszük elő nagyszerűen vágható.

DSCF9467


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 2071 gramm lett, ebben nekem 3360 kalória, 250 gramm fehérje, 147 gramm zsír és 244 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 216 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: