Bevezető - Gyümölcsös kevert sütemény
A nyár elején igen sokszor kaptunk innen-onnan egy-egy adag cseresznyét, amiért rettenetesen hálás voltam. Nekünk idén még csak egy szem árválkodott és érett gyönyörű pirosra a fiatal fánkon, így abból igen szegényes lett volna cseresznyés kevert sütink, de négyfelé se igen tudtuk osztani. :)
Hozzáteszem, annyira bejött ez a süti a srácoknak, hogy készítettem sárgabarackos verziót is, mikor kifogytunk a cseresznyéből. Szóval senkit se tántorítson el a cseresznye hiánya a süti elkészítése kapcsán, bátran kísérletezzetek más idény gyümölcsökkel.
Sőt a Férjem munkahelyére sült „csak” finomlisztes, kristálycukros változata is. :) Üresen érkezett haza a doboz, bízom benne, hogy volt sikere.
[caption id="attachment_9959" align="aligncenter" width="900"]

Csereszenye - kép forrása : Photo by Wendy van Zyl (a kép kattintható)[/caption]
Maga a sütemény egy igazi kalóriabomba, apró kockákra érdemes vágni (higgyetek nekem...) és keveset enni belőle (legalábbis annak, aki ügyelne idomaira).
Édesítőszerként
xilitet használtam, nem próbáltam másféle édesítőszerrel, mondjuk például négyszeres erejűvel. Nem tudom hogyan viselkedne a tészta, állagát tekintve, ha kevesebb szilárd halmazállapotú alapanyag kerülne bele. Ha kipróbáljátok, kérlek írjátok meg nekem itt hozzászólásban vagy akár
Facebookon is. A lisztek tekintetében 30% teljes kiőrlésű-, és 70% finomliszt került bele (hogy miért nem fordítva, tehát 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér, arról korábban itt írtam), készítsétek bátran a „helyes” lisztarányokkal, maximum kicsit több folyadékot igényel majd.
Korábban 150 ml zsiradékkal készítettem, ezt újabban lecsökkentem 100 ml-re. A jövőben valószínűleg még fogok próbálkozni a zsiradék minimalizálásával (ami még nem megy az állag rovására).
Egyszerűségéből adódóan teljes lesz a siker kezdő konyhatündérek/gyerekek számára is. A gyümölcsök variálhatósága miatt, egész évben készíthető, különleges alapanyagot nem igényel az elkészítése.
További recepteket desszert témakörben,
ide kattintva találtok.