Opciók nyomtatása

Gyümölcsös kevert sütemény

cseresznyes_kevert_suti_cukormentes

Bevezető - Gyümölcsös kevert sütemény

A nyár elején igen sokszor kaptunk innen-onnan egy-egy adag cseresznyét, amiért rettenetesen hálás voltam. Nekünk idén még csak egy szem árválkodott és érett gyönyörű pirosra a fiatal fánkon, így abból igen szegényes lett volna cseresznyés kevert sütink, de négyfelé se igen tudtuk osztani. :) Hozzáteszem, annyira bejött ez a süti a srácoknak, hogy készítettem sárgabarackos verziót is, mikor kifogytunk a cseresznyéből. Szóval senkit se tántorítson el a cseresznye hiánya a süti elkészítése kapcsán, bátran kísérletezzetek más idény gyümölcsökkel. Sőt a Férjem munkahelyére sült „csak” finomlisztes, kristálycukros változata is. :) Üresen érkezett haza a doboz, bízom benne, hogy volt sikere. [caption id="attachment_9959" align="aligncenter" width="900"]csereszenye_sütemény_pexel Csereszenye - kép forrása : Photo by Wendy van Zyl (a kép kattintható)[/caption] Maga a sütemény egy igazi kalóriabomba, apró kockákra érdemes vágni (higgyetek nekem...) és keveset enni belőle (legalábbis annak, aki ügyelne idomaira). Édesítőszerként xilitet használtam, nem próbáltam másféle édesítőszerrel, mondjuk például négyszeres erejűvel. Nem tudom hogyan viselkedne a tészta, állagát tekintve, ha kevesebb szilárd halmazállapotú alapanyag kerülne bele. Ha kipróbáljátok, kérlek írjátok meg nekem itt hozzászólásban vagy akár Facebookon is. A lisztek tekintetében 30% teljes kiőrlésű-, és 70% finomliszt került bele (hogy miért nem fordítva, tehát 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér, arról korábban itt írtam), készítsétek bátran a „helyes” lisztarányokkal, maximum kicsit több folyadékot igényel majd.

Korábban 150 ml zsiradékkal készítettem, ezt újabban lecsökkentem 100 ml-re. A jövőben valószínűleg még fogok próbálkozni a zsiradék minimalizálásával (ami még nem megy az állag rovására).

Egyszerűségéből adódóan teljes lesz a siker kezdő konyhatündérek/gyerekek számára is. A gyümölcsök variálhatósága miatt, egész évben készíthető, különleges alapanyagot nem igényel az elkészítése. További recepteket desszert témakörben, ide kattintva találtok.
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 20 perc Főzési/sütési idő: 35 perc Teljes Idő: 55 perc
Adag 10
Kalóriák 3353
Legjobb évszak
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/htdocs5/finomatmaskepphu/home/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/templates/recipe/print-screen.php on line 242
Hozzávalók
  • 270 gramm finomliszt (vagy durumliszt)
  • 130 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 milliliter tej (állati eredetű, 1,5%-os zsírtartalmú)
  • 150 gramm xilit
  • 100 gramm olaj (nálam napraforgóolaj)
  • 150 gramm cseresznye (mag nélküli súly)
  • 12 gramm sütőpor
  • 1 tojás
Elkészítése
  1. Bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra (alsó-felső sütési opcióra).

    Kimértem a liszteket, hozzáadtam a sütőport, az édesítőszert, elkevertem a száraz hozzávalókat alaposan.

  2. Majd rámértem a zsiradékot, ráütöttem a tojást, hozzáöntöttem a tejet és mindezt szintén igen alaposan összekevertem, míg homogén állagú nem lett a tésztám. Egy, a palacsinta tésztájánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál lágyabb állagú tésztám lett.

  3. Én egy 27x27-es tepsit béleltem ki sütőpapírral. Beleöntöttem a masszát, majd a megmosott, magnélküli cseresznyeszemeket beleszórtam a tésztába. 

  4. Eddigre felmelegedett a sütőm is. 35 perc alatt átsült a süteményem, de a sütési idő függ a sütő teljesítményétől is. Lehet több, kevesebb is, ezért érdemes ránézni és tűpróbának alávetni a sütinket. 

  5. Kicsit hűlni hagytam, kockáztam és őrölt xilittel szórtam meg. 

Táplálkozási adatok

Mennyiség adagonként
Kalóriák 264kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 10.5g17%
Telített zsír 1.38g7%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 19.1mg7%
Nátrium 107mg5%
Kálium 112.4mg4%
Összes szénhidrát 41.4g14%
Élelmi rost 2.23g9%
Cukrok 3.24g
Fehérje 5.32g11%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek és 100 gramm megsült süteményre vonatkoznak! 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,