Forrás_pixabay.com (13082)
Alapanyagok

Körkép a természetes édesítőkről

Én, most a természetes édesítőszerekről inzulinrezisztens és cukorbeteg szemszögéből írnék, így nem fogok írni például a mézről, mert a méz egy jó hasnyálmiriggyel és jól működő alpha sejtekkel egészséges is lehet, viszont nekünk-inzulinrezisztenseknek- már kevésbé. Így a xilit/nyírfacukor, az eritrit és a stevia lesz ma terítéken a teljesség igénye nélkül!

Xilit/Nyírfacukor

A xilit valójában -ez is- egy cukoralkohol (termékek csomagolásán poliolként is találkozhatunk velük), ezért már most rögtön meg is jegyezném, hogy alkalmatlan az élesztő felfuttatásához -nem mintha szükséges lenne bármelyik kelt tésztánál -. A nyírfacukor valójában egy magyar fantázianév.

Aki az ipari méretű gyártás folyamatára lenne kíváncsi itt elolvashatja, kémiát most nem hoznék ebbe a blog bejegyzésbe.

Fogak egészségének megőrzése szempontjából a legelőnyösebb természetes édesítő. A WHO és FAO napi ajánlott mennyiséget nem szabályozta, azonban érdemes figyelembe venni, hogy sokaknál a túlzott xilit fogyasztás hasmenést okozhat. Fontos, hogy kutyáknak xilittel készült ételt tilos adni, mert az ő szervezetükben már 1-2 gramm is hipoglikémiát okoz -embernél is de csak és kizárólag kísérleti-laboratóriumi körülmények mellett-. Van aki úgy érzi van mellékíze -saját tapasztalat:nekem nem volt- ez egyéni ízlés kérdése. Szénhidrát számolás szempontjából a felhasznált adag 60%-ra számolunk szénhidrátot. 1:1 arányban olyan édes mint a kristálycukor. Sajnálatos, hogy az ára nem azonos a kristálycukoréval. 🙃

Eritrit

Az eritritol is egy cukoralkohol. 60-80%-ban olyan édes mint a kristálycukor, és enyhén hűs mellékíze van. 0 gramm szénhidrátot számolunk rá felhasználásakor. A legnagyobb része a vékonybélben szívódik fel, így hasmenést nem szokott okozni. Glikémiás indexe és kalória tartalma szinte nulla. Nincs hatással az inzulinszintre sem, hiszen az emberi test nem rendelkezik olyan enzimmel, ami a lebontásához lenne szükséges, ezért azonnal bekerül a véráramba, majd ürül a vizelettel. Sütés és főzés közben (160˘felett), az eritrit veszít az édesítőerejéből. 🙁

Stevia -Jázminpakóca

Ez egy Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek levelei 30-szor, kivontai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek mint a kristálycukor. Levelében megtalálható igen sok ásványi anyag (magnézium, kálium, foszfor, vas és kobalt) is, valamint néhány vitamin (A, E, C) is. Mindezek ellenére az Európai Unió 2011 novemberében engedélyezte édesítőszerként való használatát. Gombaölő hatása miatt alkalmazható a candida diétában is. Sütés-főzés közben nem veszíti el édesítőerejét.

termeszetes_edesitoszer_stevia
Stevia – Forrás_pixabay.com (13082)

Egyre elterjedtebbek az un. négyszer erejű természetes  édesítőszerek, eritritol és stevia keverékét tartalmazzák. Szénhidrát és kalória tartalmával nem kell számolni, 500 gramm nagyjából 2 ezer forint körül mozog, de nagy különbségek lehetnek webáruház és webáruház között.

Ha szeretnél többet megtudni a mesterséges édesítőszerekről, akkor ide kattintva olvashatsz a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy