Bevezető
Teljesen tisztán emlékszem rá, hogy évekkel ezelőtt ezt a receptet Nagymamám mutatta meg nekem, egy amolyan „100 forintos” kis receptfüzetben volt, és amikor még finomlisztes, kristálycukros dolgokat ettem, elég sokszor elkészítettem én is, és készítette a Mama is nekünk, gyerekeknek.
Aztán úgy hozta a sors, hogy külön váltak útjaim/útjaink a fent említett alapanyagoktól és sokáig gyorsan ellapoztam felette a kis szakácskönyvemben, mert nem tudtam teljes kiőrlésű, cukormentes babapiskótát vásárolni –mivel ilyen tudtommal nincs jelenleg a piacon- és készíteni sem tudtam, bár többször próbálkoztam, ám mindig kudarc lett a vége. Egészen mostanáig!
Ahogyan már a múlt héten megmutattam Nektek, sikerült egy, szerintem nagyon finom babapiskóta receptet kipróbálnom és ez lett az alapja a lenti tortának. Ebben az esetben Bourbon vaníliás zabpudingporral dolgoztam, de természetesen bármilyen mással készíthető. Azt már most az elején megemlítem, hogy talán használhattam volna több folyadékot (vagy karikázhattam volna a piskótát), hogy jobban átázzon a babapiskóta, bár nekem így is ízlett!
Hozzávalók
400 gramm teljes kiőrlésű, cukormentes babapiskóta
1 csomag Bourbon vaníliás zabpudingpor vagy hagyományos vaníliás pudingpor-40 gramm-
450 ml víz
1000 gramm tisztított alma
1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
5 ml citromlé
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
200 ml 30%-os habtejszín (cukormentes)
Elkészítése
az almákat megpucoltam, magházuktól megtisztítottam és lereszeltem. Fahéjjal, citromlével és édesítőszerrel megszórtam, valamint 200 ml vízzel felöntöttem. Fedő alatt puhára pároltam. Közben kikevertem a pudingport a maradék 250 ml folyadékkal és a már puha almára öntöttem. Folyamatos kevergetés mellett körülbelül 3 percig főztem.
A tortaformám aljában szorosan lefektettem 200 gramm babapiskótát, majd a pudingos almának a felét rákanalaztam. Ismét következett 200 gramm piskóta, majd végül a maradék alma.
Hűtőbe tettem. Nekem körülbelül 6 órát pihent a hűtőben. Frissen felvert tejszínhabbal tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész tortám 1880 gramm lett, ebben 2456 kalória, 53,8 gramm fehérje, 121,9 gramm zsír (aki kihagyja a habtejszínt, pontosan a felére csökkentheti ezt a mennyiséget) és 269,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 263,4 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!