pizzás_csiga
Egyéb édességek Egyéb reggeli finomságok Pékáruk Sütemények Vegán receptek

Pizzás csiga teljes kiőrlésű tésztából

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(4)

DSCF9544

Talán nem túl meglepő módon édes csigákról szóló recept már jóval korábban volt fent a blogon. Aki néha ide téved az oldalra vagy követi a blog facebook oldalát minden bizonnyal már tudja, hogy az édesszájúak táborát gyarapítom, így -sajnos- ritkán kerül az asztalunkra sós sütemény. Ezt a pizzás csigát a héten sütöttem elsőnek (miután az egyik üzlet pékárus polcán megláttam, nagyon gusztán nézett ki!), majd másnap bográcsban gulyáslevest főztünk és második fogásnak ismét elkészült.

Szerencsére ízlett Mindenkinek, így a receptet megtartjuk. Szerintem számtalan módon megtölthető, jómagam is a két nap alatt két külön tölteléket tettem bele. Az egyik nap sonkás-sajtos volt, a másik nap szalámis-sajtos.

De bátran kísérletezzünk, tehetünk bele zsírjára sütött bacont (persze aláírom, hogy ez a legkevésbé sem alakbarát töltelék), kukoricát, egyéb penészes sajtokat. Én szívesen kipróbálnám még a sok sajtos verziót is! Mivel a tészta vegán, így egy gombás-növényi sajtos töltelékkel, húst mellőző barátainknak is kedveskedhetünk! 

Hozzávalók:

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt / vagy durumliszt

25 gramm élesztő

6 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

80 gramm margarin (nálam 25%-os zsírtartalmú)

270 ml víz -a lisztek minőségétől és márkájától függően ez a mennyiség minimálisan változhat-

Tölteléknek:

80 gramm cukormentes ketchup

oregánó

80 gramm sonka

120 gramm reszelt sajt

Untitled design 3

Elkészítése:

kimértem a liszteket robotgépem üstjébe, majd rámértem a sót és az élesztőt -ügyelve arra, hogy egymástól távol kerüljön ez a két alapanyag-. Hozzáadtam a margarint, a csipet édesítőszert. Elindítottam a gépet és kisebb adagonként adtam hozzá a langyos vizet. Egy könnyű állagú tésztát kaptam, nagyjából 8-10 perc dagasztás után.

Enyhén lisztezett pultra borítottam, kézzel átdolgoztam, gömbölyítettem és konyharuhával lefedve hagytam pihenni körülbelül 40 percet.

Majd szintén lisztezett konyhapultra borítottam és vékonyra nyújtottam. Megkentem ketchuppal, megszórtam oregánóval, majd a csíkokra vágott sonkával, végül a lereszelt sajt felével is meghintettem. Szorosan feltekertem, majd egy éles késsel 1,5-2 centiméteres vastagságúra vágtam őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a csigákat, majd lefedtem őket és újabb 15 perc pihenőidőt kaptak. Megszórtam a tetejüket a maradék sajttal.

DSCF9542
Utolsó pihentetés

Tipp!

Ekkor még lehetne a tetejére is szórni egy kevés fűszert, illetve a tésztájába is rakhatunk zöld fűszereket (szintén oregánót, bazsalikomot) akár. 

A sütőt és 180°C-ra állítottam, s mikor elérte ezt a hőfokot betoltam a pizzás csigákkal teli tepsit. Nálam 15 perc alatt aranybarnára sültek.

Az első nap is gyorsan elfogyott, a gulyásleves után pedig kifejezetten jól esett második fogásként. Talán, mint a legtöbb élesztős süteménynél, ez is számomra még melegen volt a legfinomabb.

DSCF9549


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:

a kész süteményem súlya 750 gramm lett, ebben nekem 2111 kalória, 92 gramm fehérje, 67 gramm zsír és 264 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 256 gramm) lett.

Jó étvágyat!

pizzas csiga 1 scaled

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 4

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: