Bevezető ~ Holstein szelet
A német gasztrónómiával kapcsolatban legtöbbünknek általában a kolbászok, a káposztás ételek és természetesen a német sörök széles kínálata jut eszünkbe. Ám olyan különlegességek is megtalálhatóak a német konyhaművészet repetoárjában, mint a például a holstein szelet. Az étel eredetét többen Friedrich von Holstein nevéhez kötik, aki az 1900-as években a német politikai életben aktívan munkálkodott, s mindemellett a konyhában is jól eligazodott. Mások úgy vélik, hogy egyértelműen az északi, Schleswig-Holstein német tartomány kapcsán vált közismertté.
Nem tudom Ti találkoztatok-e már Holstein szelettel étteremek étlapjain -én nem nagyon-, de azt olvastam több helyen is, hogy általában natúr szeletet tálalnak tükör tojással. Valljuk be őszintén, ez egészen távol áll az eredeti recepttől.
A Holstein szelet alapja -hivatalosan- az osztrák rántott hús (Wiener Schnitzel), mely ugye a magyar konyha által is jól ismert étel. Ez alapján, borjúszeletet kell a már megszokottt módon panírozni (liszt, tojás, zsemlemorzsa), majd zsiradékban rántani. Erre kerül egy lágy tükörtojás, mellé szardellafilé és kapribogyó.
Igazán különleges ízélmény egyébként együtt az egész, ahogy a német/osztrák „hagyományos” konyha (rántott hús) és a földrajzi adottságok adta lehetőség (szardella) találkozik.
Achim Scholty képe a Pixabay -en.
Mindezt azért is írtam le, mert én sem a hagyományos, eredeti receptet készítettem el. Én sertéskarajból kezdtem neki, de több helyről hallottam, hogy inkább csirkemellből, vagy pont ellenkezőleg, inkább tarjából készítik, hiszen ez utóbbi zsírosabb része a sertésnek.
Nem rántottam ki a húst a Férjem kérésére. Viszont került rá lágy tükörtojás, szerdalla és kapri bogyó is. Nem restellem bevallani, hogy én még ezelőtt soha sem ettem kapribogyót, és egy dolog egészen biztosnak látszik: ezután sem fogok. Lehet véleményem változna, ha több fajtát is kóstolgatnék a jövében, mert ez az ecetes verzió nem igen vált ínyemre. A parktikusság jegyében sütőben sütöttem meg a hússzeleteket. Szintén sütőben sült, burgonyával tálaltam. Magára a Holstein szeletre most nem számoltam sem szénhidrátot (mert szénhidrátdiéta szempontjából nem igen tartalmazott számolandót), így egyéb tápanyagértéket sem, elnézést érte.
A sütőben sűlt krumplira pedig már írom is a hozzávetőleges tápanyagértékeket: 1300 gramm (pucolt súlyú) burgonyát, 2 nagy evőkanál olajjal és 5 gramm sóval összekevertem, megsütöttem 200°C-on légkeverésen. Sütés utáni súlya 842 gramm lett, ebben nekem 1205 kalória, 26 gramm fehérje, 20 gramm zsír és 247 gramm szénhidrát lett. Ennek a köretnek nagyon magas a glikémiás indexe (90% körüli)!
Az év bármely szakaszában készíthető, kezdő konyhatündérek is bátran belefoghatnak az elkészítésébe, sikerélményük lesz! Az eredeti recepthez hűnek maradva (gondolok itt a panírozásra), lehet kissé időigényesnek mondanám, inkább szabadnapokra, hétvégékre időzíteném az elkészítését.
Alapvetően gluténmentes fogás, azonban mint mindig, most is leírom, hogy amennyiben gluténra érzékeny szerettünknek készítjük el, nagyon fontos figyelni a keresztszennyeződés elkerülésére. Biztosan legyen gluténtól teljesen tiszta a konyhánk és az alapanyagaink is! További korábbi, gluténmentes receptet, ide kattintva is találsz!
Ha diétánkba, életmódunkba nem fér bele a krumpli, mint köret, de a gluténmentesség fontos, akkor bátran válasszunk helyette például valamilyen lassab felszívódású rizsfélét (barna, basmati stb). Párolhatunk mellé zöldségeket, melyek rosttartalmuk miatt tovább lassíthatnak a szénhdirátok felszívódásán. Ezt mind leírva, s elképzelve már én is bánom, hogy sült krumplit készítettem mellé 🙂
Holstein szelet sütőben sült burgonyával
Hozzávalók
Elkészítése
-
A karajt felszeleteltem, és egy kissé kiklopfoltam. Kicsi őrölt borssal, sóval és 2 evőkanálnyi olajjal bedörzsöltem őket.
-
Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem a hússzeleteket, lefedtem alufóliával a tepsit és előmelegített, 160°C-os sütőbe toltam 60 percre.
Minden sütő más és más, ezért a 60 perces sütési idő lehet több és természetesen kevesebb idő is. Nekem 60 perc alatt, ekkora hőfokon a fólia alatt omlóssá sült. -
Mindeközben meghámoztam a burgonyákat, vékony szeletekre vágtam őket, sóval és zsiradékkal elkevertem hasábokat és szintén sütőpapiros tepsire helyezte őket. Nagyjából 40 perc volt még hátra a hús sütési idejéből, mikor betettem a krumplikat is melléjük.
-
Miután megsültek a hússzeletek és a krumplik is, lágy tükörtojást készítettem a tetejükre, majd szardellát helyeztem el a kész tojáson, s végül kapribogyókat szórtam rájuk.
-
Melegen tálaltam.