bananos torta
Torták Vegán receptek

Kekszalapú, banános-vaníliás torta sütés nélkül

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(2)

DSCF8396

Ezt a sütés nélküli tortát (illetve egy kókusztejjel készült sportszelet tortát, ide kattintva elérhető) gyermekeink születésnapi összejövetelére készítettem.

Kivételesen ennél a receptnél nem tudok hozzávetőleges tápanyagértékekkel szolgálni, mert mire fogyasztásra került a sor egy egész vendégsereg várt már a tortára és a nagy izgalomban/sietségben ez teljes kiment a fejemből. Már mindenki tányérján kóstolásra várt egy-egy szelet, amikor:

-nem mértem le!– kiáltottam!

Lehetett egy pillanatra látni az arcokon a kérdést, hogy akkor most mi is szeretnék tőlük?! Rakosgassák vissza, vagy megkaphatják az engedélyt az evésre?! Szóval, nem tudom a végsúlyt, így nem tudtam számolni sem. Nézzétek el nekem, következő alkalommal pótolni fogom!

A recept ötletét ez a videó adta:

Hozzávalók

190 gramm teljes kiőrlésű, cukormentes keksz (ez nálam detki, de ha valaki szeretné, készítheti gluténmentes keksszel is)

170 gramm margarin (40%-os zsírtartalmút használtam)

20 gramm kakaópor

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

2 kocka 70%-os étcsokoládé

 

300 gramm banán szeletelve

100 gramm 70%-os étcsokoládé

 

40 gramm vaníliás ízű puding (nálam Haas- féle, tej-, gluténmentes)

500 ml növényi tej (nálam cukormentes kókusztej)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

 

opcionális: 70%-os csokoládé díszítésre

 

Elkészítése

a háztartási kekszen alaposan ledaráltam, amihez hozzákevertem a holland kakaóport, az édesítőszert. Felolvasztottam a margarint, beletettem a két kocka csokoládét és alaposan elkevertem a kekszes alappal. 25 centiméteres sütőformám aljába nyomkodtam (én tettem alá sütőpapírt, biztos, ami biztos bele ne ragadjon alapon).

Erre rákarikáztam a banánt. Majd meglocsoltam 100 gramm, olvasztott étcsokoládéval.

Közben megfőztem sűrűre a pudingot a növényi tejjel, s ezt ráöntöttem a csokoládés banánra. Hűtőbe tettem 2 órára.

Ezek után nekiláttam a feliratnak. 60 gramm csokoládénak a felét vízgőz felett megolvasztottam, majd a maradék 30 grammot is beledobtam, de ekkor már elzártam alatta a gázt. Folyamatosan kevertem, míg azok is elolvadtak. Zacskóba töltöttem, mikor kicsit kihűlt. Én a feliratot sütőpapírra nyomtam, mert úgy voltam vele, ha elrontom, akkor előveszek egy másikat és ismét írok egy újat. Tortára is nyomhattam volna, de onnan a hibát nehezebb lett volna leszednem, ha egyáltalán sikerült volna. Ezzel a mennyiséggel kettő tortát díszítettem. A feliraton van mit gyakorolni, meg is törtem, nem is én lennék, de a családnak így is tetszett (vagy csak udvariasak voltak…). Konkrétan mire felszeleteltem a tortát, s kiderül, hogy kicsit csináltam, mert a Férjemnek és nekem nem maradt, addigra a többiek is az utolsó falatokat emelték a szájukhoz. Tehát így a torta belsejéről sem szolgálhatok fotóval. Azt mondták finom lett (vagy csak udvariasak voltak… :D)

TITLE

DSCF8397

Jó étvágyat!

Tejmentesen, málnás fehér csokoládéval

Elkészítettem tehéntejesen -tehát a lenti verzió már nem vegán- és málnás fehér csokoládéval. Díszítésnek pedig kakaós krémet használtam, amit light mascarpone krémből és habtejszínből kevertem ki.

Most nem felejtettem lemérni, így ehhez már tudok irányadó tápanyagértékeket is írni. Minimálisan változtattam az elkészítésén a fentihez képest.

Hozzávalók az alaphoz

190 gramm Detki teljes kiőrlésű háztartási keksz

170 gramm margarin -nálam 25%-os zsírtartalmú-

20 gramm holland kakaópor

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

20 gramm málnás-fehér csokoládé -cukormentes-

Hozzávalók a banános réteghez

270 gramm banán – pucolt súlya-

80 gramm málnás-fehér csokoládé -cukormentes-

80 ml habtejszín -cukormentes-

Hozzávalók a felső réteghez

1 csomag vaníliás pudingpor

500 ml tehéntej

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Hozzávalók a díszítéshez

100 ml habtejszín -cukormentes-

100 gramm light mascarpone

5 gramm holland kakaópor

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

 

Elkészítése

1. Elsőnek ledaráltam a háztartási kekszet, majd kimértem a zsiradékot. Utóbbit felmelegítettem és elkevertem benne kettő kocka fehér csokoládét. Hozzáadtam a kakaóport és az édesítőszert. Alaposan eldolgoztam és egy sütőpapírral bélelt, 24 centiméter átmérőjű tortaforma aljába nyomkodtam a kekszes masszát.

2. Felkarikáztam a banánt, rárakosgattam a kekszes alapra. 80 ml habtejszínt felmelegítettem, beletördeltem a meleg habtejszínbe a maradék, 80 gramm csokoládét és addig kevertem, míg homogén állagú lett. Egy kanál segítségével egyenletesen eloszlattam a banános réteg tetején. Hűtőbe tettem.

Fehér csokoládés-pudingos torta

3. Megfőztem a csomag vaníliás pudingport 500 ml tejjel. A legvégén hozzáadtam az édesítőszert és sűrűn átkeverve -hogy ne bőrösödjön be- langyosra hűtöttem.

4. Ráöntöttem a kihűlt pudingot a fehér csokis-banános rétegre és visszatettem a hűtőbe pihenni.

5. Fogyasztás előtt, 100 ml habtejszín habbá vertem, majd hozzáadtam 100 gramm mascarponet, 5 gramm holland kakaóport és az édesítőszert. Alaposan elkevertem, habzsákba töltöttem és díszítettem a tortát.

DSCF1483 compressor scaled

Tipp!

  • a krémbe kakaópor helyett tehetünk fehér csokoládét vagy étcsokoládét is!

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész tortám súlya 1479 gramm lett, ebben nekem 3079 kalória, 65 gramm fehérje, 183 gramm zsír és 266 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 252 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 2

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: