Bevezető – Cseresznyeleves
Mostanság nagyon rákaptunk a különböző smoothie-k készítésére, s a Lidlben nézelődve találtam rá a fagyasztott termékek részlegén a saját márkás fekete cseresznyére. Talán írnom sem kellene, hogy a smoothie volt az utolsó ami eszembe jutott róla 🫣 azonnal omlós muffinok és cseresznyés lepények képei peregtek le a szemeim előtt 😂 azonban a heti menü tervezésénél, elsőnek mégis egy joghurtos cseresznyeleves ugrott be -főleg, hogy megcsapott a tavasz szellője a kellemes 17-19°C napsütéses idővel karöltve- habkönnyű, frissen felvert tejszínhabbal a tetején.
Több sem kellett, néhány perc tétovázás után már landolt is a kosárban a mirelit cseresznye, amelyhez -2023 márciusban- 799 forintért jutottam hozzá. Erről lenne szó, ha esetleg valaki nem találkozott volna még vele:
Én 3%-os joghurttal készítettem és finomliszttel habartam, de természetesen ezen változtassatok bátran. A joghurt helyett próbáljátok ki főzőtejszínnel vagy akár tejföllel is -természetesen a lent szereplő irányadó tápanyagértékek mindenképpen meg fognak változni-. A finomliszt helyett sűríthető valamilyen teljes kiőrlésű liszttel is, és bizony gluténmentes liszttel is sűríthető.
Ha fontos, hogy az ételünk gluténmentes legyen, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a konyhánk és a konyhai eszközeink tisztaságára is. A glutén száll, ezért egy arra allergiásnak fontos, hogy a gluténmentes étel elkészítése előtt, konyhánk alaposan ki legyen takarítva.
Mennyibe került az elkészítése?
A lent megadott hozzávalók mennyiségéből nekem 2450 gramm kész ételem lett. Ez összesen 1093 forintba került (habtejszín nélkül), energiaárak számolása nélkül. Édesítőből ezt használtam, minden más termékből saját márkásra esett a választásom. Fejenként 300 gramm levessel számoltam, így 8 adag étellel kalkuláltam.
Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, sikerélményük lesz vele. 🙂 Bár fagyasztott terméket használtam, így egész évben készíthető, én mégis a nyarat fogom megjelölni a receptkártyán, mert szerintem ez a leves hidegen igazán finom. Hideg levesre meg ritkán vágyunk a téli hónapokban 🙂
További gyümölcslevesek a blogon: tejfölös meggyleves és körteleves vagy ajánlom figyelmedbe a tejszínes barackleves receptjét is.
Joghurtos cseresznyeleves
Hozzávalók
Elkészítése
-
A 450 gramm mirelit cseresznyét feltettem kis hő fölött egy lábosban az 1800 ml vízzel melegedni.
-
Majd megszórtam az 1 teáskanál őrölt fahéjjal és az 1 teáskanál őrölt gyömbérrel. Fedő alatt addig főztem, míg megpuhultak a cseresznyeszemek.
-
Majd kimértem a puha cseresznyéből és levéből nagyjából 400 ml-t és egy botmixer segítségével (lehet turmixgép is) pürésítettem. A pürésített gyümölcslevest visszaöntöttem a lábosba.
-
A 30 gramm finomlisztet csomómentesre kevertem a 160 gramm natúr joghurtban, majd hőkiegyenlítés miatt a forró leves levéből is rámertem, és alaposan elkevertem egy habverő segítségével. Majd ezt a már meleg lisztes-joghurtos egyveleget a lábosban lévő leveshez csurgattam.
-
Hozzáadtam a 2 evőkanál citromlevet és a 20 gramm xilit plusz édesítőszert.
-
Miután kihűlt, frissen felvert, cukormentes tejszínhabbal és friss mentával tálaltam.
Adag 8
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 22.23kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 0.3g1%
- Telített zsír 0.01g1%
- Nátrium 2.96mg1%
- Kálium 2.37mg1%
- Összes szénhidrát 4.86g2%
- Élelmi rost 0.14g1%
- Cukrok 0.01g
- Fehérje 0.47g1%
- A-vitamin 0.1 IU
- C-vitamin 0.01 mg
- Kálcium 4.42 mg
- Vas 0.03 mg
- E-vitamin 0.01 IU
- K-vitamin 0.07 mcg
- Niacin 0.02 mg
- Folsav 0.34 mcg
- Foszfor 1.47 mg
- Magnézium 1.13 mmol
- Cink 0.02 mcg
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szerepelő értékek hozzávetőleges/irányadó értékek és 100 gramm kész ételre vetítve lettek feltüntetve. Az étel irányadó glikémiás indexe 10% körüli.