Bevezető – Spenótos sertéscomb
Ha valaki szereti a húst -főleg a sertést-, a spenótot, és mindemellett még gyorsan is szeretne elkészülni az ebéddel vagy vacsorával, akkor nem kérdéses: ez az egyik, tökéletes recept számára. Én rendszerint bulgurral készítem, de ha valaki szeretné gluténmentesen elkészíteni, használjon bátran más köretet (barna-, basmati-, vagy éppen vörös rizs, hajdina)!
Ebből a lenti húsmennyiségből nekem egy nagy és kettő kisebb tepsi telt meg nekem.
Hozzávalók
1 darab kisebb fej vöröshagyma -nálam pucolt súlya 60 gramm-
5 ml zsiradék -nálam napraforgóolaj–
450 gramm spenót –én mirelitet használtam-
25 gramm tisztított fokhagyma
ízlés szerint fehér bors és só
200 ml főzőtejszín –cukormentes, 10%-os – + 200 ml víz
1300 gramm sertéscomb
ízlés szerint fűszer a combra
300 gramm szárazon mért bulgur + 600 ml víz
ízlés szerint só a bulgurhoz
tetejére: 300 gramm zsírban szegényebb tejföl (12%-os) + 15 gramm fokhagymakrém, pici só
opcionális: 100 gramm reszelt sajt
20 ml zsiradék a tepsi kenéséhez
Elkészítése
- Elsőnek apró kockákra vágtam a vöröshagymát és az olajon párolni kezdtem, majd felöntöttem 200 ml vízzel. Majd rátettem a spenótot a fokhagymával, sóval és borssal megszórtam. Én a fokhagymát csak ketté szoktam vágni, mert mi szeretjük a „vaj puha” fokhagymadarabkákat az ételben. Miután homogén állagú lett a spenótom, fellazítottam 200 ml főzőtejszínnel. Tejszínből érdemes zsírban szegényebb változatot vásárolni, ha van rá lehetőségünk.
- Rögtön utána kimértem a bulgurt, felöntöttem vízzel és kicsi láng felett és fedő alatt körülbelül 15 perc alatt készre főztem. Én néhány percig szoktam pirítani a bulgurszemeket, mielőtt felönteném vízzel.
- Felszeleteltem a sertéscombot, befűszereztem sertéssült fűszersóval –cukormentessel-.
- A tepsimet vékonyan kiolajoztam, belerétegeztem a húst, majd ráöntöttem a már főtt bulgurt, annak a tetejére pedig a spenótot. Opcionális: meg lehet szórni sajttal – a füstölt sajt csak fokozni fogja az élményt, esetleg egy kevés mozzarella. A tejfölt kikevertem a fokhagymakrémmel, sóval és a spenót tetejére kentem. Fóliával lefedve először magas láng felett 20 percet, majd a fóliát levéve további 30 percet sütöttem kicsi láng felett –természetesen ez az idő a sütő teljesítményétől is függ-.
TIPP
- főzőtejszínből érdemes zsírban szegényebb változatot használni ~ 10%-ost
- zsiradék esetében a napraforgóolajat kiválthatjuk 25%-os zsírtartalmú margarinnal, hogy ezzel is csökkentsük a zsírmennyiséget
- én általában minden sós ételhez teszek egy nagy csipet természetes édesítőszert, mert -bár teljesen szubjektív- kihozza az ízeket. Így szoktam ennél a receptnél a spenót esetében is.
- a bulgur mennyisége növelhető, ha szeretnénk, hogy magasabb legyen a szénhidráttartalma az ételünknek.
- a reszelt sajtot kiválthatjuk spenótba kevert krémsajttal, ricottával is akár.
- ha nincs kéznél fűszerkeverék a sertéscombra, keverhetünk is ki magunknak, akár ezen fűszerek felhasználása mellett: 1 teáskanál só, 1 teáskanál édes pirospaprika, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál kakukkfű és 1 teáskanál rozmaring, csipet édesítőszer keveréke. Ha van rá lehetőségünk akkor ezeket egybeöntve daráljuk le őket.
- a tejföl helyett használhatunk akár SKYR márkájú sovány sajtkrémet is. Elsőnek sűrűnek tűnhet, de keverésre hígul az állaga. Alacsony zsírtartalmú, magas fehérje-tartalmú alapanyag, melyet Honfi Bernadett dietetikus ajánlására kezdtem el használni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a megsült ételem súlya (tejfölösen, sajt nélküli verzióban) 2874 gramm lett, ebben nekem 3789 kalória, 143 gramm zsír, 322 gramm fehérje és 267 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 248 gramm) lett.
Jó étvágyat!
Gluténmentesen, -currys- basmati rizzsel készítve
Nagyon fontos: ha a gluténérzékeny személynek főzünk, akkor kiemelt figyelmet kell szentelni a többi hozzávaló, a konyhánk és a konyhai eszközeink gluténmentességére is!