rostban_gazdag_teljes_kirolesu_kenyer
Kenyerek és cipók Pékáruk

Így készíts rostdús kenyeret otthon!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Ezt a kenyeret még augusztus 20-ra sütöttem, az alkalomhoz illően szalaggal átkötve várta a keresztvetést és az első megszegést.

Korpás kenyér mellett döntöttem, mert az utóbbi időben, Honfi Bernadett dietetikus számtalanszor a lelkemre (és sok más egészségesebben élő/élni akaró lelkére is) kötötte, hogy használjak több zabkorpát. Régebben is állandó „lakója” volt konyhánknak, azonban Dettinek és a zabkorpa rengeteg, pozitív élettani hatásának köszönhetően most a polc hátuljából az előtérbe került.

A teljesség igénye nélkül néhány, jó tulajdonsága a zabkorának:

  • olcsó!
  • vízben oldódó rostban gazdag
  • nagy mennyiségű vizet képes megkötni
  • rosttartalma miatt javítja az emésztést is (DE sok folyadékot kell mellette fogyasztani!)

Előtésztás kenyér receptje következik, ami nálam jó esetben egy éjszakát, kevésbé jó esetben pedig, legalább három órát a konyhapulton szokott pihenni felhasználás előtt.

Hozzávalók az előtésztához

140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

60 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, de akár használhatunk helyette teljes kiőrlésűt, vagy durumot is)

csipet só

8 gramm friss élesztő

160 ml langyos víz

Hozzávalók a friss tésztához

az előtészta

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, de akár használhatunk helyette teljes kiőrlésűt, vagy durumot is)

12 gramm friss élesztő

10 gramm só

30 gramm búzasikér

30 gramm zabkorpa

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

1 csipet aszkorbinsav (elhagyható, állagjavítóként használom, egyébként gyógyszertárban szoktam venni)

160 ml langyos víz

Elkészítése

az előtészta hozzávalóit robotgépem üstjébe előző este bekevertem, majd lefedve a pulton hagytam.

Másnap reggel rámértem a liszteket, rámorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a sikért, a zabkorpát, az olajat és az aszkorbinsavat is. Végül a sót is, ügyelve arra, hogy az élesztőtől távolabb kerüljön a tálba.

Miközben dolgozott a dagasztókar, folyamatosan adagoltam vizet. A víz mennyisége minimálisan eltérhet az általam megadott értéktől, a lisztek minőségétől/márkájától függően.

giphy 1

Körülbelül 8-10 perc munka után a tészta szépen az edény falától, egy könnyű, de nem ragadós állagú kenyértésztát kaptam.

Lefedve 45 percet pihentettem.

Majd vekni alakúra formáztam és egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, ahol ismét hagytam neki pihenni, míg előmelegedett a sütő.

200°C-on 35 perc alatt megsült nekem, de mindenképpen érdemes figyelni, hiszen ez az idő csökkenhet, vagy éppen nőhet a sütőnk teljesítményétől függően. Ha a kenyerünk alját megkopogtatjuk és „kong”, akkor megsült a kenyerünk.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kenyerem súlya 868 gramm lett, ebben 2012 kalória, 87 gramm fehérje, 23 gramm zsír és 350 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 346 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: