Bevezető
Étcsokoládés tésztájával és csokoládés ganache „kalappal” gyorsan belopta magát a család, felnőtt tagjainak szívébe. Íme, muffin csokis kalappal!
Tomikán a tojás miatt ebből nem ehetett, Botikánk az első kóstolás és egyben sokk után vissza is helyezte a tányérra a kezében lévő süteményt. Az étcsokoládé nem éppen a gyerekek kedvence, ezt be kell lássam -végre-.
No persze nem száradtak ránk a muffinok, szépen, komótosan fogytak és bár a lurkók nem fognak érte sorban állni következőnek sem, egészen biztos, hogy fel fog még kerülni az étlapunkra.
A lenti adag tésztából nekem 10 darab muffin készült el. Szilikon formát használtam a sütés során. Egy formába nagyjából 50 grammnyi tésztát kanalaztam.
Hozzávalók a csokis muffinokhoz
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt
5 gramm sütőpor
1 darab tojás (nekem M-es méretű)
50 gramm margarin (nekem 25%-os zsírtartalmú)
50 gramm 70%-os étcsokoládé
150 ml tej (nálam 1,5%-os zsírtartalmú)
40 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
1 nagy csipet só
Tetejükre:
30 ml cukormentes habtejszín
30 gramm 70%-os étcsokoládé
Elkészítése
Két tálra volt szükségem. Az egyikben a száraz-, a másikban a nedves hozzávalókat mértem ki.
Felolvasztottam a margarint, majd mikor langyosra hűlt, alaposan elkevertem benne a tojást. Gőz fölött megolvasztottam a csokoládét.
Az olvasztást csinálhatjuk mikró segítségével is, viszont érdemes sűrűn ránézni, mert kellemetlen, ha a csokoládé megég, márpedig igen gyorsan képes rá. Míg, ha gőz fölött dolgozunk vele, ennek esélye szinte nulla.
A meleg csokoládét szintén gyors mozdulatokkal belekevertem a tojásos-margarinos egyvelegbe. Hozzáadtam a 150 ml tejet.
Majd a másik tálban kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a sót. Elkevertem. Ekkor bekapcsoltam a sütőt, légkeverésre 180°C-ra.
Összekevertem a folyékony és a száraz hozzávalókat. Éppen csak addig kevertem a tésztát, amíg minden apró kis liszt eltűnt a tésztában és míg teljesen homogén nem lett. Akkor jó a tészta állaga, ha „terül” a tálunkban. -Talán egy lágyabb nokedlitészta állagához tudnám leginkább hasonlítani. –
10 darab szilikonos formát vettem elő, melyekbe egyenként 50 grammnyi tésztát csurgattam.
Mire végeztem a porciózással, addigra a sütő is felmelegedett. 15 percig hagytam őket sülni, de természetesen érdemes tűpróbát végezni, hiszen a sütő teljesítményétől is függ a sütési idő.
Miután megsültek muffinok, láttam neki a ganache elkészítéséhez.
Felmelegítettem 30 ml habtejszín. A 30 gramm étcsokoládét apróbb kockákra vágtam, majd a tejszínhez adtam. Miután teljesen elolvadt a csokoládé a muffinok tetejére csurgattam 1-1 teáskanálnyit. Ízlés szerint keserű kakaóporral meg lehet hinteni a tetejüket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész muffinjaim súlya 536 gramm lett, ebben nekem 1463 kalória, 42 gramm fehérje, 64 gramm zsír és 163 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 161 gramm) lett.
Jó étvágyat!