muffin-csokis
Muffinok

Muffin csokis kalappal

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)
DSCF1086
Muffin csokis kalappal

Étcsokoládés tésztájával és csokoládés ganache „kalappal” gyorsan belopta magát a család, felnőtt tagjainak szívébe. Íme, muffin csokis kalappal!

Tomikán a tojás miatt ebből nem ehetett, Botikánk az első kóstolás és egyben sokk után vissza is helyezte a tányérra a kezében lévő süteményt. Az étcsokoládé nem éppen a gyerekek kedvence, ezt be kell lássam -végre-.

No persze nem száradtak ránk a muffinok, szépen, komótosan fogytak és bár a lurkók nem fognak érte sorban állni következőnek sem, egészen biztos, hogy fel fog még kerülni az étlapunkra.

A lenti adag tésztából nekem 10 darab muffin készült el. Szilikon formát használtam a sütés során. Egy formába nagyjából 50 grammnyi tésztát kanalaztam.

Finomat Másképp... 1

Hozzávalók a csokis muffinokhoz:

140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

60 gramm finomliszt

5 gramm sütőpor

1 darab tojás (nekem M-es méretű)

50 gramm margarin (nekem 25%-os zsírtartalmú)

50 gramm 70%-os étcsokoládé

150 ml tej (nálam 1,5%-os zsírtartalmú)

40 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

1 nagy csipet só

Tetejükre:

30 ml cukormentes habtejszín

30 gramm 70%-os étcsokoládé

Elkészítése: két tálra volt szükségem. Az egyikben a száraz-, a másikban a nedves hozzávalókat mértem ki.

Felolvasztottam a margarint, majd mikor langyosra hűlt, alaposan elkevertem benne a tojást. Gőz fölött megolvasztottam a csokoládét.

Az olvasztást csinálhatjuk mikró segítségével is, viszont érdemes sűrűn ránézni, mert kellemetlen, ha a csokoládé megég, márpedig igen gyorsan képes rá. Míg, ha gőz fölött dolgozunk vele, ennek esélye szinte nulla.

A meleg csokoládét szintén gyors mozdulatokkal belekevertem a tojásos-margarinos egyvelegbe. Hozzáadtam a 150 ml tejet.

Majd a másik tálban kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a sót. Elkevertem. Ekkor bekapcsoltam a sütőt, légkeverésre 180°C-ra.

Összekevertem a folyékony és a száraz hozzávalókat. Éppen csak addig kevertem a tésztát, amíg minden apró kis liszt eltűnt a tésztában és míg teljesen homogén nem lett. Akkor jó a tészta állaga, ha „terül” a tálunkban. -Talán egy lágyabb nokedlitészta állagához tudnám leginkább hasonlítani. –

10 darab szilikonos formát vettem elő, melyekbe egyenként 50 grammnyi tésztát csurgattam.

Mire végeztem a porciózással, addigra a sütő is felmelegedett. 15 percig hagytam őket sülni, de természetesen érdemes tűpróbát végezni, hiszen a sütő teljesítményétől is függ a sütési idő.

Miután megsültek muffinok, láttam neki a ganache elkészítéséhez.

Felmelegítettem 30 ml habtejszín. A 30 gramm étcsokoládét apróbb kockákra vágtam, majd a tejszínhez adtam. Miután teljesen elolvadt a csokoládé a muffinok tetejére csurgattam 1-1 teáskanálnyit. Ízlés szerint keserű kakaóporral meg lehet hinteni a tetejüket.

DSCF1086 1
Muffinos csokis kalappal

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész muffinjaim súlya 536 gramm lett, ebben nekem 1463 kalória, 42 gramm fehérje, 64 gramm zsír és 163 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 161 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: