Bevezető
Borsikafű
Ez a kép Emőke Dénes által készült! Forrás: wikipedia
- Morzsolt állapotban kerül forgalomba
- Sajátos ízű és illatú fűszernövény- és gyógynövény, leginkább a bors ízéhez hasonlítható
- Az erdélyi konyha népszerű fűszere a wikipedia szerint
- Ismert még bécsi rozmaring, csombor, kerti izsópfű, pereszlén neveken is.
Ételek, amelyekhez illik
-
- bab alapú ételekhez
- burgonyás ételekhez
- lencséhez
- káposztafélékhez is remekül illik
- salátákhoz (cékla)
- gombákhoz
- húsokhoz (bárány, hal)
- mártásokhoz és majonézhez
- Túlzott használata megkeseríti az ételünket
- Nem szabad az étellel hosszasan főzni, ajánlott a főzés befejezése előtt pár perccel a betevőnkhöz adni
- Akinek betegségből adódó diétája tiltja például a bors fogyasztását (például epe és májbetegségek), azoknak nagyszerű helyettesítő fűszer lehet a borsikafű
Szerepe a népgyógyászatban
-
- gyomorerősítő,
- görcsoldó,
- bélféregirtó és a
- szelek csökkentésére is alkalmasnak vélik.
Fűszerkisokos sorozat
A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.
Felhasznált irodalom: itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com művészeinek. Borítóképért köszönet: Hans Brameier/pixabay.com