borsikafu
Alapanyagok Fűszerek

Borsikafű, a bécsi a rozmaring

Bevezető

Borsikafű

borsikafu-fuszerkisokos-finomat-maskepp

Ez a kép Emőke Dénes által készült! Forrás: wikipedia

  • Morzsolt állapotban kerül forgalomba
  • Sajátos ízű és illatú fűszernövény- és gyógynövény, leginkább a bors ízéhez hasonlítható
  • Az erdélyi konyha népszerű fűszere a wikipedia szerint
  • Ismert még bécsi rozmaring, csombor, kerti izsópfű, pereszlén neveken is.

Ételek, amelyekhez illik

    • bab alapú ételekhez
    • burgonyás ételekhez
    • lencséhez
    • káposztafélékhez is remekül illik
    • salátákhoz (cékla)
    • gombákhoz
    • húsokhoz (bárány, hal)
    • mártásokhoz és majonézhez
  • Túlzott használata megkeseríti az ételünket
  • Nem szabad az étellel hosszasan főzni, ajánlott a főzés befejezése előtt pár perccel a betevőnkhöz adni
  • Akinek betegségből adódó diétája tiltja például a bors fogyasztását (például epe és májbetegségek), azoknak nagyszerű helyettesítő fűszer lehet a borsikafű

Szerepe a népgyógyászatban

    • gyomorerősítő,
    • görcsoldó,
    • bélféregirtó és a
    • szelek csökkentésére is alkalmasnak vélik.

Fűszerkisokos sorozat

A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.

Felhasznált irodalom: itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com művészeinek. Borítóképért köszönet: Hans Brameier/pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: