Szuper kekszpecsétekhez jutottam a héten, s mindenképpen szerettem volna felavatni őket a lehető leghamarabb. Tudtam előre, hogy bármilyen kekszet is találok ki, mindenképpen el kell készítenem a gluténmentes verzióját, hiszen korábban már többször írtam, igyekszem figyelni arra, hogy legyen gluténmentes étkezéseink is a napi menüben.
Tudtátok?
„A sütőcukrászat nagyipari ága, elsősorban a kekszgyártás csak a XIX. században kezdett kifejlődni. Hazánkban az első kekszgyári nagyüzem a Koestlin cég győri telepe volt.” – Keményffi Gábor – Tóth Illés: Cukrászkönyv című könyve
A gluténmentes keksz sokkal finomabb lett számomra, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült változat. Valószínűleg azért, mert a teljes kiőrlésű barna rizslisztben nincs sikér (ugye bár) és az alacsony vagy sikértartalom nélküli lisztekből mindig keményebb/ropogósabb kekszek sülnek ki. Ugyanakkor nehezebb volt vele dolgoznom, utólag két dolog jutott ezzel kapcsolatban eszembe: 1) más a liszt szemcsemérete, ezért máshogyan viselkedik amúgy is egy nyújtás során, 2) a gluténmentes liszthez kellett volna valamilyen extra folyadék, hogy lágyabb legyen a tészta (így ez utóbbit következő alkalommal meg fogom próbálni, bár azért így is ki tudtam szaggatni)
Hozzávalók a gluténtartalmú kekszekhez
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt vagy durumliszt (felszívódás szempontjából utóbbi mindig jobb, mint fehér társai)
3 gramm só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
120 gramm margarin (40%-os zsírtartalmú)
45 gramm darált mandula
45 gramm 70%-os étcsokoládé
Elkészítése
alapvetően elsőnek a margarint kellett volna kikevernem a cukorral, de ezt most nem így tettem. Elsőnek kimértem a liszteket, a sót, az édesítőszert, rátettem a margarint. Közben nagyon ügyelve arra, hogy ne égessem meg, felolvasztottam a csokoládét. A margarint alaposan eldolgoztam a lisztekkel, majd hozzáadtam a mandulát és a csokit is. Alaposan kigyúrtam és fóliába csomagolva 30 percet hűtőbe pihentettem.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtottam vékonyra és mintás kiszúrómmal díszítettem kekszeim tetejét.
Előmelegített, 200°C-os sütőbe toltam, ahol 8 perc alatt megsültek. Természetesen érdemes a sütőre rápillantani, mert minden sütő máshogyan teljesít, meg ne égjenek!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kekszeim súlya 369 gramm lett, ebben nekem 1615 kalória, 40,3 gramm fehérje, 91,1 gramm zsír (ebből 22,5 gramm a mandula) és 146,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 142,7 gramm) lett.
Hozzávalók a gluténmentes kekszhez
200 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
3 gramm só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
120 gramm 40%-os zsírtartalmú margarin
45 gramm darált mandula
45 gramm 70°-os étcsokoládé
Elkészítése
teljesen megegyezik a fentebb leírtakkal. Sütési idő is ugyanaz volt nekem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kekszeim súlya ez esetben 380 gramm lett, ebben nekem 1645 kalória, 26,2 gramm fehérje, 92,1 gramm zsír, 169,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 165,7 gramm) lett.
Jó étvágyat!