![Mandulás-étcsokoládés keksz, falatnyi öröm 2 mandulás-sütemény](https://i0.wp.com/finomatmaskepp.cafeblog.hu/files/2018/11/DSCF8642.jpg?resize=800%2C600&ssl=1)
Szuper kekszpecsétekhez jutottam a héten, s mindenképpen szerettem volna felavatni őket a lehető leghamarabb. Tudtam előre, hogy bármilyen kekszet is találok ki, mindenképpen el kell készítenem a gluténmentes verzióját, hiszen korábban már többször írtam, igyekszem figyelni arra, hogy legyen gluténmentes étkezéseink is a napi menüben.
Tudtátok?
„A sütőcukrászat nagyipari ága, elsősorban a kekszgyártás csak a XIX. században kezdett kifejlődni. Hazánkban az első kekszgyári nagyüzem a Koestlin cég győri telepe volt.” – Keményffi Gábor – Tóth Illés: Cukrászkönyv című könyve
A gluténmentes keksz sokkal finomabb lett számomra, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült változat. Valószínűleg azért, mert a teljes kiőrlésű barna rizslisztben nincs sikér (ugye bár) és az alacsony vagy sikértartalom nélküli lisztekből mindig keményebb/ropogósabb kekszek sülnek ki. Ugyanakkor nehezebb volt vele dolgoznom, utólag két dolog jutott ezzel kapcsolatban eszembe: 1) más a liszt szemcsemérete, ezért máshogyan viselkedik amúgy is egy nyújtás során, 2) a gluténmentes liszthez kellett volna valamilyen extra folyadék, hogy lágyabb legyen a tészta (így ez utóbbit következő alkalommal meg fogom próbálni, bár azért így is ki tudtam szaggatni)
Hozzávalók a gluténtartalmú kekszekhez
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt vagy durumliszt (felszívódás szempontjából utóbbi mindig jobb, mint fehér társai)
3 gramm só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
120 gramm margarin (40%-os zsírtartalmú)
45 gramm darált mandula
45 gramm 70%-os étcsokoládé
Elkészítése
alapvetően elsőnek a margarint kellett volna kikevernem a cukorral, de ezt most nem így tettem. Elsőnek kimértem a liszteket, a sót, az édesítőszert, rátettem a margarint. Közben nagyon ügyelve arra, hogy ne égessem meg, felolvasztottam a csokoládét. A margarint alaposan eldolgoztam a lisztekkel, majd hozzáadtam a mandulát és a csokit is. Alaposan kigyúrtam és fóliába csomagolva 30 percet hűtőbe pihentettem.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtottam vékonyra és mintás kiszúrómmal díszítettem kekszeim tetejét.
Előmelegített, 200°C-os sütőbe toltam, ahol 8 perc alatt megsültek. Természetesen érdemes a sütőre rápillantani, mert minden sütő máshogyan teljesít, meg ne égjenek!
![Mandulás-étcsokoládés keksz, falatnyi öröm 4 DSCF8638](https://i0.wp.com/finomatmaskepp.cafeblog.hu/files/2018/11/DSCF8638.jpg?resize=800%2C1067&ssl=1)
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kekszeim súlya 369 gramm lett, ebben nekem 1615 kalória, 40,3 gramm fehérje, 91,1 gramm zsír (ebből 22,5 gramm a mandula) és 146,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 142,7 gramm) lett.
Hozzávalók a gluténmentes kekszhez
200 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
3 gramm só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
120 gramm 40%-os zsírtartalmú margarin
45 gramm darált mandula
45 gramm 70°-os étcsokoládé
Elkészítése
teljesen megegyezik a fentebb leírtakkal. Sütési idő is ugyanaz volt nekem.
![Mandulás-étcsokoládés keksz, falatnyi öröm 6 DSCF8644](https://i0.wp.com/finomatmaskepp.cafeblog.hu/files/2018/11/DSCF8644.jpg?resize=800%2C1067&ssl=1)
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kekszeim súlya ez esetben 380 gramm lett, ebben nekem 1645 kalória, 26,2 gramm fehérje, 92,1 gramm zsír, 169,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 165,7 gramm) lett.
![Mandulás-étcsokoládés keksz, falatnyi öröm 7 DSCF8636](https://i0.wp.com/finomatmaskepp.cafeblog.hu/files/2018/11/DSCF8636.jpg?resize=800%2C600&ssl=1)
![Mandulás-étcsokoládés keksz, falatnyi öröm 8 DSCF8643](https://i0.wp.com/finomatmaskepp.cafeblog.hu/files/2018/11/DSCF8643.jpg?resize=800%2C600&ssl=1)
Jó étvágyat!