mandulás_keksz
Sütemények Vegán receptek

Mandulás-étcsokoládés keksz, falatnyi öröm

mandulás-sütemény
Gluténmentes verzió!

Szuper kekszpecsétekhez jutottam a héten, s mindenképpen szerettem volna felavatni őket a lehető leghamarabb. Tudtam előre, hogy bármilyen kekszet is találok ki, mindenképpen el kell készítenem a gluténmentes verzióját, hiszen korábban már többször írtam, igyekszem figyelni arra, hogy legyen gluténmentes étkezéseink is a napi menüben.

Tudtátok?

„A sütőcukrászat nagyipari ága, elsősorban a kekszgyártás csak a XIX. században kezdett kifejlődni. Hazánkban az első kekszgyári nagyüzem a Koestlin cég győri telepe volt.” – Keményffi Gábor – Tóth Illés: Cukrászkönyv című könyve

A gluténmentes keksz sokkal finomabb lett számomra, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült változat. Valószínűleg azért, mert a teljes kiőrlésű barna rizslisztben nincs sikér (ugye bár) és az alacsony vagy sikértartalom nélküli lisztekből mindig keményebb/ropogósabb kekszek sülnek ki. Ugyanakkor nehezebb volt vele dolgoznom, utólag két dolog jutott ezzel kapcsolatban eszembe: 1) más a liszt szemcsemérete, ezért máshogyan viselkedik amúgy is egy nyújtás során, 2) a gluténmentes liszthez kellett volna valamilyen extra folyadék, hogy lágyabb legyen a tészta (így ez utóbbit következő alkalommal meg fogom próbálni, bár azért így is ki tudtam szaggatni)

FotoJet 2

Hozzávalók a gluténtartalmú kekszekhez

140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

60 gramm finomliszt vagy durumliszt (felszívódás szempontjából utóbbi mindig jobb, mint fehér társai)

3 gramm só

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

120 gramm margarin (40%-os zsírtartalmú)

45 gramm darált mandula

45 gramm 70%-os étcsokoládé

Elkészítése

alapvetően elsőnek a margarint kellett volna kikevernem a cukorral, de ezt most nem így tettem. Elsőnek kimértem a liszteket, a sót, az édesítőszert, rátettem a margarint. Közben nagyon ügyelve arra, hogy ne égessem meg, felolvasztottam a csokoládét. A margarint alaposan eldolgoztam a lisztekkel, majd hozzáadtam a mandulát és a csokit is. Alaposan kigyúrtam és fóliába csomagolva 30 percet hűtőbe pihentettem.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtottam vékonyra és mintás kiszúrómmal díszítettem kekszeim tetejét.

Előmelegített, 200°C-os sütőbe toltam, ahol 8 perc alatt megsültek. Természetesen érdemes a sütőre rápillantani, mert minden sütő máshogyan teljesít, meg ne égjenek!

DSCF8638
Gluténtartalmú

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kekszeim súlya 369 gramm lett, ebben nekem 1615 kalória, 40,3 gramm fehérje, 91,1 gramm zsír (ebből 22,5 gramm a mandula) és 146,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 142,7 gramm) lett.

FotoJet

Hozzávalók a gluténmentes kekszhez

200 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

3 gramm só

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

120 gramm 40%-os zsírtartalmú margarin

45 gramm darált mandula

45 gramm 70°-os étcsokoládé

Elkészítése

teljesen megegyezik a fentebb leírtakkal. Sütési idő is ugyanaz volt nekem.

DSCF8644
Gluténmentes

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kekszeim súlya ez esetben 380 gramm lett, ebben nekem 1645 kalória, 26,2 gramm fehérje, 92,1 gramm zsír, 169,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 165,7 gramm) lett.

DSCF8636
Gluténtartalmú 👆
DSCF8643
Gluténmentes👆

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy