kakukkfuves babfozelek
Húsmentes ételek

Kakukkfüves babfőzelék

DSCF0377

Egy igazán fehérjékben gazdag ebéd került az asztalra,  kalóriatartalom  szempontjából kedvező főzelék.

Valójában nem is szándékoztam babfőzeléket főzni, paradicsomos káposzta lett volna soron, azonban a minap vásárolt káposzta belsejét elborította penész. Így gyorsan más ötlettel kellett előállnom, s mivel volt a mélyhűtőben egy zacskó fagyasztott bab, így már nem is volt kérdés mi kerüljön az asztalra. Ebből kifolyólag feltétként fasírtgolyókat kellett mellé választanom, de „normál” esetben -ha babfőzelékre készültem volna-, akkor sült sertéscomb szeletekkel vagy füstölt-főtt csülökkel tálaltam volna. De meglátásom szerint magában, de akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel is nagyszerű és laktató fogás.

Számtalan kedvező élettani hatásról beszélhetünk a babbal kapcsolatban, például 👇

vízben oldódó rostokat tartalmaz, s a vízben oldódó rostok rendszeres fogyasztása csökkenti az LDL koleszterin szintjét

szintén a magas rosttartalom miatt, telítettségérzetet biztosít egy kisebb adag bab elfogyasztása után is

∴ B1 vitamin tartalma kiemelkedő, a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség közel 60%-át biztosítja (a B1 vitamin szükséges többek között a megfelelő szénhidrát anyagcseréhez, az idegek-, és a szív megfelelő működéséhez)

B9, vagyis a folsav tartalma kiváló

Amennyiben száraz babból készítjük mindenképpen be kell áztatni előző este a babszemeket.

Untitled design 5

Hozzávalók:

2 evőkanál zsiradék ∼ nálam 20 ml és napraforgóolaj

2 kisebb fej vöröshagyma ∼ nálam pucolt súlya 100 gramm

450 gramm fagyasztott fejtett bab

250 gramm tejföl ∼ nálam 12%-os

1000 ml víz

60 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

Fűszerek: 12 gramm só, 1 evőkanál kakukkfű, 1 teáskanál őrölt kömény, néhány darab babérlevél, 1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer, 1 csapott evőkanál csemege pirospaprika

Elkészítése: az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a zsiradékon, majd hozzáadtam a babszemeket. Majd felöntöttem 1 liter vízzel és fedő alatt, kis hőfok fölött hagytam puhára főni. Mivel fagyasztott babról volt szó esetemben nem volt szükség túl sok időre, nagyjából 30 percre és már meg is puhultak a szemek.

Majd elkevertem csomómentesen a tejfölben a lisztet, a forró léből rámertem a hőkiegyenlítés miatt. Végül a lisztes tejfölt ráöntöttem a babra és folyamatos kevergetés mellett a számomra megfelelő sűrűségig főztem. Rászórtam a fűszereket és hagytam, hogy egy utolsót forrjon a főzelék.

DSCF0373


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész főzelékem súlya 1586 gramm lett, ebben nekem 1425 kalória, 61 gramm fehérje, 59 gramm zsír és 135 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 121 gramm) lett. 318 grammos vízveszteséggel számolhattam.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy