Bevezető – Makói rántott csirkemell
Már nagyon sokszor készítettem ezt a főételt és határozottan nagy kedvence lett a családomnak. Talán Frank Júlia egyik receptkönyvében olvastam róla és már a legelső alkalommal elcsábított. Ha elengedem a kalória-kérdést, akkor tartármártást is szoktam mellé készíteni, egyébként -és az esetek többségében- pedig basmati rizst és valamilyen párolt zöldséget készítek mellé. Utóbbi hónapokban nagyon megkedveltem az egész (tehát nem vágott) zöldbabot párolva. Kevés helyen találkoztam vele, viszont a Pennyben kapható és bár szubjektív, de megfizethető kategória. Cashmapan, ide kattintva meg tudjátok nézni.
A zsemlemorzsa
A zsemlemorzsát az elmúlt időszakban én készítem itthon, mert a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa ára elérte azt a szintet, amit már nem vagyok hajlandó kifizetni. De ez nem panasz a részemről! Azóta rájöttem, hogy ugyan némi előrelátást és pici extra energiát igényel, de a frissen készített morzsa sokkal finomabb 🙂 Teljes kiőrlésű toast kenyeret szoktam vásárolni, felkockázni és 200°C-os sütőben, nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütni/pirítani (érdemes sokszor ránézni, meg ne égjen!) Ha teljesen kihűlt, a turmixgépem segítségével finomra / porhanyós állagúra darálom. Ha van kedvetek kísérletezni, bátran keverjetek hozzá magvakat!
Mennyibe került elkészíteni?
Mindig csirkemellből készítem és általában -a jelenleg még- hatósági áras kínálatból szoktam vásárolni. A zsemlemorzsa alapja a Lidl-ben vagy a Penny-ben kapható, saját márkás teljes kiőrlésű toast kenyér szokott lenni. Tojásból, ha tehetem mélyalmos/alternatív állattartásból származót vásárolok.
A kész ételem a lenti alapanyagok mennyiségéből 1335 gramm lett, ezt hat adagra osztottam el. Az ételem, a felhasznált alapanyagok mennyiségével számolva ~2460 forint lett (megj.: 2023 július).
Kezdő konyhatündérek is meg fognak tudni birkózni vele, nem bonyolult az elkészítése. A tartármártást hivatalosan frissen készített majonézből, tejszínből, fehérborból, sóból, cukorból, pici friss citromléből és kevés őrölt borsból készítik. Én azonban, elsősorban a gyerekek miatt, bolti majonézt használok és természetesen nem teszek bele alkoholt. Következő alkalommal, mikor készítem ezt a mártást, leírom a pontos arányokat, és frissítem ezt a receptet.
Makói rántott csirkemell
Hozzávalók
Elkészítése
-
Fél teáskanál sóból, az egy evőkanál pirospaprikából és a fél teáskanál őrölt, fekete borsból keveréket készítettem. A felszeletelt csirkemelleket picit kiklopfoltam. A csirkemelleket befűszereztem a fenti keverékkel.
-
A hagymát megpucoltam és a darálóm segítségével alaposan ledaráltam.
-
Három tányért vettem elő. Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, a harmadikba a zsemlemorzsát tettem. A tojáshoz hozzáöntöttem a darált vöröshagymát, majd a maradék, fél teáskanál sót. Összekevertem.
-
Minden egyes hússzeletet először a lisztbe, majd a vöröshagymás tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába forgattam.
Ahogy fentebb is írtam, bátran adjatok a zsemlemorzsához magvakat (tört/aprított tökmag, napraforgómag, esetleg chia mag vagy szezámmagot stb.) -
Mikor már csak pár szelet hús volt hátra, feltettem melegedni az olajat is. Mire felmelegedett, addigra végeztem és rögtön tudtam kezdeni a sütést.
Azoknak írom, akik még most bontogatják szárnyaikat a gasztronómia területén: ha túl forró az olaj, tehát már szinte forr/bugyog az nem jó, mert nagyon könnyen megég a panír, viszont nem tud átsülni még a csirkemell sem. Ha pedig nem elég forró, akkor nagyon lassan sül át a hús, és igen sok zsiradékot magába fog szívni az olaj. Akkor jó, ha próbaképpen egy pici/szem zsemlemorzsát beleteszünk az olajba és felserceg a zsiradék. -
A húsok mindkét oldalát nagyjából 5-6 percig sütöttem, majd egy papírtörlővel bélelt tányérra szedtem, ahova le tudott csepegni a felesleges olaj.
Kérlek ne felejtsétek el, hogy a használt olajat nem szabad leönteni a mosogatóba/lefolyóba! Én csavaros tetejű flakonokba szoktam leszűrve önteni és olajgyűjtő pontra elvinni. Ma már számos helyen van olajgyűjtő pont, kérlek használjátok őket Ti is és bátorítsátok erre családtagjaitok és barátaitokat is! :) -
Általában basmati rizzsel tálalom, hol kukoricával, máskor zöldborsóval (rizibizi) keverve. De készült már krumplipürével és sütőben sült, fűszeres hasábburgonyával is.
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 271kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 14.8g23%
- Telített zsír 1.9g10%
- Transzzsír 0.04g
- Koleszterin 112.6mg38%
- Nátrium 287.6mg12%
- Kálium 304.3mg9%
- Összes szénhidrát 11.2g4%
- Élelmi rost 0.48g2%
- Cukrok 0.45g
- Fehérje 21.3g43%
- A-vitamin 154.9 IU
- Folsav 16.9 mcg
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok csupán tájékoztató jellegű/irányadó adatok! Azokért felelősséget a szerző nem tud vállalni! 100 grammra és kész ételre (köret nélkül) vetítve szerepelnek.