Makói rántott csirkemell

Makói rántott csirkemell
makoi_rantott_csirke pinit

Bevezető – Makói rántott csirkemell

Már nagyon sokszor készítettem ezt a főételt és határozottan nagy kedvence lett a családomnak. Talán Frank Júlia egyik receptkönyvében olvastam róla és már a legelső alkalommal elcsábított. Ha elengedem a kalória-kérdést, akkor tartármártást is szoktam mellé készíteni, egyébként -és az esetek többségében- pedig basmati rizst és valamilyen párolt zöldséget készítek mellé. Utóbbi hónapokban nagyon megkedveltem az egész (tehát nem vágott) zöldbabot párolva. Kevés helyen találkoztam vele, viszont a Pennyben kapható és bár szubjektív, de megfizethető kategória. Cashmapan, ide kattintva meg tudjátok nézni.

penny zoldbab

A zsemlemorzsa

A zsemlemorzsát az elmúlt időszakban én készítem itthon, mert a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa ára elérte azt a szintet, amit már nem vagyok hajlandó kifizetni. De ez nem panasz a részemről! Azóta rájöttem, hogy ugyan némi előrelátást és pici extra energiát igényel, de a frissen készített morzsa sokkal finomabb 🙂 Teljes kiőrlésű toast kenyeret szoktam vásárolni, felkockázni és 200°C-os sütőben, nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütni/pirítani (érdemes sokszor ránézni, meg ne égjen!) Ha teljesen kihűlt, a turmixgépem segítségével finomra / porhanyós állagúra darálom. Ha van kedvetek kísérletezni, bátran keverjetek hozzá magvakat!

makói_rántott_csirkemell_zsemlemorzsa
Házi zsemlemorzsa alap – makói rántott csirkemell

Mennyibe került elkészíteni?

Mindig csirkemellből készítem és általában -a jelenleg még- hatósági áras kínálatból szoktam vásárolni. A zsemlemorzsa alapja a Lidl-ben vagy a Penny-ben kapható, saját márkás teljes kiőrlésű toast kenyér szokott lenni. Tojásból, ha tehetem mélyalmos/alternatív állattartásból származót vásárolok.

A kész ételem a lenti alapanyagok mennyiségéből 1335 gramm lett, ezt hat adagra osztottam el. Az ételem, a felhasznált alapanyagok mennyiségével számolva ~2460 forint lett (megj.: 2023 július).

Kezdő konyhatündérek is meg fognak tudni birkózni vele, nem bonyolult az elkészítése. A tartármártást hivatalosan frissen készített majonézből, tejszínből, fehérborból, sóból, cukorból, pici friss citromléből és kevés őrölt borsból készítik. Én azonban, elsősorban a gyerekek miatt, bolti majonézt használok és természetesen nem teszek bele alkoholt. Következő alkalommal, mikor készítem ezt a mártást, leírom a pontos arányokat, és frissítem ezt a receptet.

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 min Főzési/sütési idő 40 min Teljes Idő 1 óra 10 perc
Adag: 6 Kalóriák: 3616
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Fél teáskanál sóból, az egy evőkanál pirospaprikából és a fél teáskanál őrölt, fekete borsból keveréket készítettem. A felszeletelt csirkemelleket picit kiklopfoltam. A csirkemelleket befűszereztem a fenti keverékkel. 

  2. A hagymát megpucoltam és a darálóm segítségével alaposan ledaráltam. 

  3. Három tányért vettem elő. Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, a harmadikba a zsemlemorzsát tettem. A tojáshoz hozzáöntöttem a darált vöröshagymát, majd a maradék, fél teáskanál sót. Összekevertem. 

    liszt_tojás_zsemlemorzsa

  4. Minden egyes hússzeletet először a lisztbe, majd a vöröshagymás tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába forgattam.

    makói_rántott_hús

    Ahogy fentebb is írtam, bátran adjatok a zsemlemorzsához magvakat (tört/aprított tökmag, napraforgómag, esetleg chia mag vagy szezámmagot stb.)
  5. Mikor már csak pár szelet hús volt hátra, feltettem melegedni az olajat is. Mire felmelegedett, addigra végeztem és rögtön tudtam kezdeni a sütést. 

    Azoknak írom, akik még most bontogatják szárnyaikat a gasztronómia területén: ha túl forró az olaj, tehát már szinte forr/bugyog az nem jó, mert nagyon könnyen megég a panír, viszont nem tud átsülni még a csirkemell sem. Ha pedig nem elég forró, akkor nagyon lassan sül át a hús, és igen sok zsiradékot magába fog szívni az olaj. Akkor jó, ha próbaképpen egy pici/szem zsemlemorzsát beleteszünk az olajba és felserceg a zsiradék.
  6. A húsok mindkét oldalát nagyjából 5-6 percig sütöttem, majd egy papírtörlővel bélelt tányérra szedtem, ahova le tudott csepegni a felesleges olaj. 

    makoi_csirkemell_basmati_rizzsel
    Tartármártással
    Kérlek ne felejtsétek el, hogy a használt olajat nem szabad leönteni a mosogatóba/lefolyóba! Én csavaros tetejű flakonokba szoktam leszűrve önteni és olajgyűjtő pontra elvinni. Ma már számos helyen van olajgyűjtő pont, kérlek használjátok őket Ti is és bátorítsátok erre családtagjaitok és barátaitokat is! :)
  7. Általában basmati rizzsel tálalom, hol kukoricával, máskor zöldborsóval (rizibizi) keverve. De készült már krumplipürével és sütőben sült, fűszeres hasábburgonyával is. 

    makoi_rantott_csirkemell_1

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 271kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 14.8g23%
Telített zsír 1.9g10%
Transzzsír 0.04g
Koleszterin 112.6mg38%
Nátrium 287.6mg12%
Kálium 304.3mg9%
Összes szénhidrát 11.2g4%
Élelmi rost 0.48g2%
Cukrok 0.45g
Fehérje 21.3g43%

A-vitamin 154.9 IU
Folsav 16.9 mcg

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok csupán tájékoztató jellegű/irányadó adatok! Azokért felelősséget a szerző nem tud vállalni! 100 grammra és kész ételre (köret nélkül) vetítve szerepelnek. 

 

Kulcsszavak: húsos fogás, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, tejmentes, cukormentes

GYIK

Expand All:
Elkészíthető ez az étel gluténmentesen is?

Igen! Gluténmentes panírmorzsa felhasználása és az alapanyagaink, konyhai eszközeink teljes tisztasága mellett! És természetesen fontos, hogy a köretünk és gluténmentes legyen ( pl.: rizs, krumpli, hajdina, amaránt, quinoa).

Hol tudom leadni a használt olajat?

Fontos, hogy jól záródó, leszűrt állapotban adjuk le az elhasznált/visszamaradt olajunkat. Nagy örömömre napról-napra több helyen van lehetőség leadni, de ezen az oldalon azért egészen friss információkhoz juthatunk. 

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy