Ismét egy kovászos kenyérreceptet mutatok, méghozzá lenmagos verziót. Bár kicsit több időt vesz igénybe, mint az élesztős társai, megéri, hiszen egy igazán finom, jó állagú és egészséges(ebb) pékárut tehetünk az asztalra.
Hozzávalók
250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
200 gramm 100%-os teljes kiőrlésű kovász (hogy én hogyan készítem, ide kattintva olvasható)
150 gramm finomliszt
10 gramm búzasikér (ez akár el is hagyható)
15 gramm só
280-330 ml langyos víz
20 gramm lenmag
5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
Elkészítése
előző este kivettem a már két napja hűtőben pihenő kovászomat (csak teljes kiőrlésű liszttel etetem) és kivettem belőle 100 grammot, amit 100 ml vízzel és 100 gramm liszttel feletettem. A maradékot szintén 100 gramm liszttel és körülbelül 80 ml vízzel alaposan elkevertem és lezárva, visszatettem a hűtőbe. (Megjegyzem, valamelyik nap visszakapcsolták a fűtést és a kint lévő kovászom szépen felbuborékosodott körülbelül négy óra alatt.)
Másnap kimértem robotgépem üstjébe a liszteket, a kovászt, a sikért és a sót. Kis fokozat mellett adagoltam a vizet (a víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől/márkájától függően). Egy könnyebb, lágyabb állagú tésztát kaptam (mint az élesztős kenyerek esetében). Alaposan kidolgoztattam a tésztát.
Egy zárható tetejű ételhordóba 5 ml olajat öntöttem és a „selymes” tésztámat ebben az olajos dobozban háromszor meghajtogattam fél óránként.
Miután az utolsó hajtogatás után letelt a harminc perc megformáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba helyeztem.
Tetejét rátettem és körülbelül 20-30 percenként megnyomogattam a kenyér tetejét. Amint szépen lassan visszanyerte a formáját toltam is a sütőbe fedővel együtt. Az első negyven percben magas hőfok mellett sütöttem, majd a maradék 10-15 percre visszább vettem.
Hozzávetőleges/irényadó tápanyagértékek
a kész kenyerem súlya 795 gramm lett, ebben 1830 kcal, 66,7 gramm fehérje, 19,6 gramm zsír és 323,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm). Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Köszönöm a receptet, ma csináltam másodjára. Nagyon finom 😉
kedves Ildi! Köszönöm szépen a visszajelzést, kedves egészségükre!
Kedves Zsuzsi,
most találtam rá erre a receptre és szeretném elkészíteni. Sajnos a lenmagot nem ehetem, de ha ezt és a sikért kihagyom, hogyan módosítsam a hozzávalók arányát, hogy így is ehető, finom kenyerem legyen? Köszönöm válaszod!
Szia!
Egy percig se aggódj, nyugodtan hagyd ki őket, nem szükséges módosítani az arányokon sem! 🙂 Jó sütést és szép napot Neked! Üdv, Zsuzsi
Gratulálok, igen szép!
Kérdezni szeretném: mit jelent a “magas hőfok”, és mennyi a “visszavettem”?
Kedves Orbangy!
Köszönöm szépen a kedves szavakat!
Elnézést kimaradt, a magas hőfok nálam 200°C-ot jelentett ez esetben és visszább vett hőfok pedig 180°C-ot. De érdemes mindenképpen többször ránézni, mert természetes sütő teljesítményétől is függ, a hőfok és időtartam páros (nehogy megégjen a teteje). Szép napot! Üdv, Zsuzsi