elsztomentes-teljes-kirolesu-kenyer-finomat-maskepp
Kenyerek és cipók Pékáruk

Élesztőmentes kenyér, lenmaggal dúsítva

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(3)

Ismét egy kovászos kenyérreceptet mutatok, méghozzá lenmagos verziót. Bár kicsit több időt vesz igénybe, mint az élesztős társai, megéri, hiszen egy igazán finom, jó állagú és egészséges(ebb) pékárut tehetünk az asztalra.

Hozzávalók

250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

200 gramm 100%-os teljes kiőrlésű kovász (hogy én hogyan készítem, ide kattintva olvasható)

150 gramm finomliszt

10 gramm búzasikér (ez akár el is hagyható)

15 gramm só

280-330 ml langyos víz

20 gramm lenmag

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése

előző este kivettem a már két napja hűtőben pihenő kovászomat (csak teljes kiőrlésű liszttel etetem) és kivettem belőle 100 grammot, amit 100 ml vízzel és 100 gramm liszttel feletettem. A maradékot szintén 100 gramm liszttel és körülbelül 80 ml vízzel alaposan elkevertem és lezárva, visszatettem a hűtőbe. (Megjegyzem, valamelyik nap visszakapcsolták a fűtést és a kint lévő kovászom szépen felbuborékosodott körülbelül négy óra alatt.)

DSCF4825
Körülbelül 8 órával etetés után a kovász

Másnap kimértem robotgépem üstjébe a liszteket, a kovászt, a sikért és a sót. Kis fokozat mellett adagoltam a vizet (a víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől/márkájától függően). Egy könnyebb, lágyabb állagú tésztát kaptam (mint az élesztős kenyerek esetében). Alaposan kidolgoztattam a tésztát.

DSCF4826
Dagasztás után

Egy zárható tetejű ételhordóba 5 ml olajat öntöttem és a „selymes” tésztámat ebben az olajos dobozban háromszor meghajtogattam fél óránként.

DSCF4808

Miután az utolsó hajtogatás után letelt a harminc perc megformáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba helyeztem.

DSCF4827
Sokadik alkalommal, már cipónak formázva, közvetlen sütés előtt

Tetejét rátettem és körülbelül 20-30 percenként megnyomogattam a kenyér tetejét. Amint szépen lassan visszanyerte a formáját toltam is a sütőbe fedővel együtt. Az első negyven percben magas hőfok mellett sütöttem, majd a maradék 10-15 percre visszább vettem.

DSCF4791


Hozzávetőleges/irényadó tápanyagértékek

a kész kenyerem súlya 795 gramm lett, ebben 1830 kcal, 66,7 gramm fehérje, 19,6 gramm zsír és 323,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm). Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

DSCF4828
A cipó megsülve (kicsit jobban, mint kellene, így jár az, aki elmegy gyereket altatni, miközben sül a kenyér)

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 3

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

6 Hozzászólás

  1. Kedves Zsuzsi,

    most találtam rá erre a receptre és szeretném elkészíteni. Sajnos a lenmagot nem ehetem, de ha ezt és a sikért kihagyom, hogyan módosítsam a hozzávalók arányát, hogy így is ehető, finom kenyerem legyen? Köszönöm válaszod!

    1. Szia!
      Egy percig se aggódj, nyugodtan hagyd ki őket, nem szükséges módosítani az arányokon sem! 🙂 Jó sütést és szép napot Neked! Üdv, Zsuzsi

    2. Gratulálok, igen szép!
      Kérdezni szeretném: mit jelent a “magas hőfok”, és mennyi a “visszavettem”?

      1. Kedves Orbangy!
        Köszönöm szépen a kedves szavakat!
        Elnézést kimaradt, a magas hőfok nálam 200°C-ot jelentett ez esetben és visszább vett hőfok pedig 180°C-ot. De érdemes mindenképpen többször ránézni, mert természetes sütő teljesítményétől is függ, a hőfok és időtartam páros (nehogy megégjen a teteje). Szép napot! Üdv, Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: