extran_magvas_bagett
Bagettek Egyéb reggeli finomságok Pékáruk

Extrán magvas stangli

magvas bagett 1

Az utóbbi egy-két hétben egyre kevesebb időm jut kovászos pékáru készítésére, így vagy bolti, teljes kiőrlésű toast kenyeret vagy ugyan itthon készült, de élesztős tésztát dagasztok.

Az egyik bolt akciós újságját nézegetve megláttam egy magvas stanglit és nem volt mi tenni, el kellett készíteni. Ugyan ízre tuti teljesen más, mint a bolti, már csak azért is, mert ez teljes kiőrlésű liszttel készült, és munka-, valamint időráfordítás is több volt, mintha megvettem volna a boltban, de nem bánom! Megéri! Próbáljátok ki Ti is!

A magvakat kedvünkre variálhatjuk, én most mindenből tettem a keverékbe, amit hirtelenjében találtam itthon. Ugyan a tésztájába nem tettem extra zsiradékot, a magos külső megdobja a zsírtartalmát (is). Ezért azoknak, akiknek a súlyvesztés az elsődleges cél, nem feltétlen ajánlom ezt a pékárut -vagy extra mozgás beiktatása után-.

Nekem a lenti adagból 8 darab sült ki, egyenként -körülbelül- 95-100 grammos súllyal.

Untitled design 3

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt

20 gramm friss élesztő

1 nagy csipet négyszeres erejű, természetes édesítőszer

10 gramm só

270 ml langyos víz

15 gramm tökmag

15 gramm szezámmag

15 gramm chia mag

15 gramm lenmag

Elkészítése: a liszteket kimértem, tálam egyik felébe a sót mértem ki, másik felébe az élesztőt morzsoltam. Kifejezetten figyelni kell rá, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással a dagasztás ezen fázisában, mert a só megöli az élesztőgombákat.

Lassú dagasztás mellett, fokozatosan adagoltam a langyos vizet. Nem érdemes egyszerre ráönteni a fent írt mennyiséget, hiszen a lisztek őrlésétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is, amit képes felvenni, amit bele tudunk dolgozni.

Miután kidagasztottam a tésztát -egy puha, de nem ragadós állaggal bírt- konyharuhával lefedve hagytam neki pihenni, míg duplájára kelt.

Majd enyhén lisztezett felületre borítottam és 8 egyenlő részre osztottam. Kiporciózás után rögtön gömbölyítettem a kimért darabokat, majd hagytam nekik 10 percet pihenni. Utána formáztam őket.

A magokat tálcára mértem, a tökmagot egy kés segítségével „durvára” vágtam.

Enyhén megspricceltem vízzel a formázott stanglikat, majd beleforgattam őket és sütőpapíros tepsire rakosgattam a nagyon-magvas bucikat.

Ekkor 180°C-ra, légkeverésre kapcsoltam a sütőt, s míg a sütő melegedett, addig ismét hagytam pihenni a stanglikat. Körülbelül 15 percet tudtak ismét kelni.

30 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.

magvas bagett


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész, sült stanglikra: súlyuk 759 gramm lett, ebben nekem 2050 kalória, 72 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 331 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 318 gramm) lett benne.

Jó étvágyat!