Naan kenyér

Naan kenyér
naan kenyer finomat maskepp pinit

Bevezető –  Naan

Tikka masala recept kapcsán derengett fel a naan kenyér. Akkora sikere volt itthon az első sütés alkalmával, hogy azóta többször készítettem. Szívesen esszük reggelire/vacsorára, de akár az előbb említett tikka masala vagy éppen egy pörkölt mellé is klassz választás köretként.

Ugyan keleszteni szükséges a tésztát -tehát nem kifejezetten gyorsan elkészíthető pékáru-, azonban serpenyőben szükséges sütni, tehát valamivel mégis gyorsabban, kevesebb időráfordítással kerülhet a tányérra. Este bedagasztva a tésztát, hűvös helyen kelesztve, akár reggel is süthető, hogy a lehető legfrissebb legyen.

Mivel soha ezelőtt még nem készítettem, így több receptet is átolvastam. Sokan tesznek a tésztába tojást és/vagy joghurtot. Én végül Rainbow Plant Life, vegán receptje mellett döntöttem. 70% finomliszttel és 30% teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem, de bátran fordítsátok meg a lisztarányokat. Egy picivel több folyadékot fog igényelni (nagyjából 20 ml-t).

Annak idején Honfi Detti dietetikus azt tanácsolta, hogy amennyiben tehetem, akkor a finomlisztet cseréljem durumlisztre a felszívódás lassítása miatt (is). Kipróbáltam én is 100%-ban durumliszttel készítve és nagyon finom volt, így bátorítalak Titeket is, hogy amennyiben tehetitek, próbáljátok ki úgy is (persze, ha diétátok, életmódotok engedi!)!

A Rainbow Plant Life írója, Nisha a tésztába élesztőt és sütőport is tett, ami elsőnek furcsa volt számomra, de a végeredmény nagyon finom lett, szóval ezt én is mindig így csináltam/csinálom naan esetében.

Mi az a naan?

Lényegében egy ázsiai kenyérféle (pontosabban Dél-Ázsia, Nyugat-Ázsia területe), bár egyes források szerint már az ókor Egyiptomban is sütötték és a Karib-térségben is közkedvelt élelem.

Az indiai szubkontinensen tandoorban készítették/készítik, míg az ókori Perzsában, forró köveken sütötték. Általában vízzel kenik meg a sütés után, azonban Indiában elterjedt ghí-vel vagy vajjal történő kenése, fogyasztása. Számos verziója terjedt el világszerte: vannak akik rózsavizet kevernek a tésztába, vagy éppen magvakkal, mazsolával szórják meg. De olvasni olyanról is, amikor karakteresebb ízvilágú sajtokkal szórják tetejüket. Jellemzően Indiában, sűrűn kínálják levesek mellé is.

Méretük és alakjuk régiónként, családi hagyományonként eltér(het). Vannak akik tortilla alakúra nyújtják és sütik, akadnak akik „könnycseppet” formázva tálalják, de készülhet oválisra nyújtva is. *

Kísérletezzetek bátran és ne felejtsétek el nekem is megmutatni! 🙂

naan_kenyer_finomat_maskepp

Mennyibe kerül?

Véleményem szerint, ez egy megfizethető étel. A lenti hozzávalók mennyiségéből és csupán a felhasznált alapanyagokkal számolva -energiarákkal nem!-, 158 forintunkba (2023.02 hó) került 473 gramm naan, ami nálunk 10 darabot jelentett. A hozzávalók saját márkásak voltak.

Szerintem kezdő konyhatündéreknek is sikerélményük lesz, végtelenül egyszerű. Évszaktól függetlenül készíthető.

Fogyasztottuk már reggelire tojáskrémmel, de vacsorára gombás rántotta mellé is. Tényleg nagyon finom, főleg melegen és ha esetleg újításra vágynátok köret kapcsán, érdemes neki egy esélyt adni.

Előkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 15 mins Pihenő idő 40 mins Teljes Idő 1 óra 5 perc
Adag: 4 Kalóriák: 1123
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Kimértem a liszteket robotgépem üstjébe. Az üst egyik felébe a sót, a másik felébe a friss élesztőt és sütőport tettem.

  2. 180 ml langyos vizet apránként, több részletben adagoltam a száraz hozzávalókhoz, miközben dagasztott a gép. Nagyjából 5-6 perc dagasztás után szépen elvált az edényem falától, egy puha, enyhén ragadós tésztát kaptam.

    naan_teszta.jpg

    Mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a liszt folyadékfelvevő képessége változhat az adott liszt márkájától/őrlésétől is.
  3. Én most kelesztő tálat használtam, melynek alját egy-két csepp olajjal kikentem. Nincs rá szükség, hogy sok zsiradék legyen a tészta alatt, tényleg elég csak kikenni vékonyan a tálunk alját. 

    Természetesen kelesztő tál nélkül is tökéletesen meg fog kelni a tésztánk. Én személy szerint a fóliázás ellen vagyok -természetvédelmi okokból-, így sokszor csupán egy tiszta konyharuhával fedem le az üstöt, amiben dagasztott a gép + teszek rá egy nagy, lapos tányért.
  4. Nagyjából negyven perc után duplájára kelt a tésztám. A munkafelületet, ami dolgoztam szintén lekentem pár csepp olajjal. Ez esetben is fontos, hogy ne tocsogjon zsiradéktól a felület.

  5. Majd kiporcióztam egyenként 50 grammosra őket és egy nyújtófa segítségével hosszúkás alakúra és viszonylag vékonyra (~1 cm) nyújtottam. Lespricceltem egy pici vízzel  és  ujjaimmal megnyomkodtam a tetejüket. Majd megszórtam petrezselyemmel őket. 

    naan_kenyer_teljes_kiorlesu_liszttel_finomat_maskepp.jpg

    Ekkor lefedtem egy őket konyharuhával és nagyjából 15 percet ismét hagytam pihenni őket. 

    Volt, hogy időszűkében voltam és a második, 15 perces pihenési időt elhagytam. Ugyan nem lett olyan légies, könnyed a tésztája sütés után, de úgy is nagyon finom volt.
  6. Egy tapadásmentes serpenyőt nagy hő fölött felforrósítottam és nagyjából 2-2 percig sütöttem mind a két oldalukat. Melegen tálaltam.

    naan_kenyer_finomat_maskepp.jpg

    Nem szükséges külön zsiradék a sütéshez.
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 237kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 3.5g6%
Telített zsír 0.24g2%
Koleszterin 0.01mg1%
Nátrium 392mg17%
Kálium 60.9mg2%
Összes szénhidrát 43.5g15%
Élelmi rost 2.8g12%
Cukrok 0.03g
Fehérje 7g15%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok csupán hozzávetőleges/irányadó értékek, melyek a hozzávalók márkájától, a főzési/sütési eljárástól és időtartamtől függően változhatnak.

Irányadó glikémiás indexe 10% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, tojásmentes, tejmentes, húsmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

2 Hozzászólás

  1. A tapadásmentes serpenyő nem túl egészséges dolog, mert a hő hatására szépen belesül az ételbe a belőle felszabaduló vegyi anyag! Rozsdamentes lehet, hogy hasnosabb lenne!!

    1. Kedves Tünde!
      Bár nem értek ilyen szinten a kémiához, minden bizonnyal igaza lehet. Annyi bizonyos, hogy a teflonbevonatú serpenyők esetében nagyon ügyelni kell, hogy a teflonréteget ne sértsük meg és 260°C fölött ne használjuk az Ön által említett okok miatt. Nekem itthon már nincs teflonbevonatú -korábban volt, de lecseréltem őket-, tapadásmentes serpenyőim vannak, így nálam ez a veszély nem áll fenn, de köszönöm, hogy megírta.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy