csirkecomb-spargaval-sajtszosszal
Húsos ételek

Csirkecomb, grillezett spárgával és tejszínes sajtszósszal

Bevezető

Azt gondolom, a tejszínes sajtszósszal tálalt grillezett spárga nagyon finom, az omlósra sült csirkecombokkal egészen különleges gasztronómiai élményben lehet részünk, azonban mégis egy végtelenül egyszerű ételről van szó, viszonylag kevés munkával. Akár ünnepi alkalmakra jó ötlet lehet!

A sajtszószhoz adhatunk a liszt helyett keményítőt is, ezzel elérve -és természetesen a többi hozzávaló tisztaságára is figyelve- a gluténmentességet. A 3 dl folyadékhoz 30 gramm keményítő elegendő.

Mivel általánosságban elmondható, hogy a spárga május elejétől kapható, így ez egy kifejezetten tavaszi ételnek mondható. Vásárlás után érdemes a lehető leghamarabb felhasználni, ne tartsuk sokáig a kamrában/hűtőben.

Hozzávalók

2500 gramm csirkecomb

20 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

1 csapott evőkanál pirospaprika

Néhány nagy csipet fehér bors

1 púpozott teáskanál kakukkfű

Ízlés szerint só

1 csomag (500 gramm) spárga (mire megtisztítottam a fás résztől, lett belőle 375 gramm) + 10 ml olaj (szintén extra szűz olívaolaj) + ízlés szerint só

1,5 dl víz + 1,5 dl főzőtejszín

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

80 gramm reszelt sajt (bármilyen jó, ami könnyen olvad)

Só és szerecsendió

Köretnek szinte bármi szóba jöhet, nálunk olajmentesen sült, sült krumpli került tányérra.

Elkészítése

ha előre sikerül tervezni, akkor már előző este is bepácolhatjuk a csirkecombokat. Én a pirospaprikát, az olajat, a kakukkfüvet és a sót alaposan elkevertem, majd ezzel jól bedörzsöltem a combokat. Fóliával lefedtem és magas hőfok mellett sütőbe toltam. Így sütöttem körülbelül 40 percig, majd fóliát levéve, továbbra is magas hőfokon további 5-10 percig sütöttem, hogy kellően piros legyen a hús. Ekkor tettem rá a vékonyabb szeletekre vágott almát, illetve félbevágott banánt.

Én multifry készülékbe öntöttem a megpucolt, és szeletekre vágott burgonyát, de természetesen sütőben is süthető.

Közben, a spárgákat lobogó vízbe tettem (tudom, a zöld spárgának csak a fás részét szokás levágni, én meg is szoktam hámozni mielőtt főzöm), amiket 8-10 percig főztem. Egy fogvájót szoktam beleszúrni, ha könnyen kijön, készen is van. Egy teflongrillt olajjal locsoltam meg, amire rárakosgattam a spárgákat, megsózva őket. Míg „csíkosak” nem lettek, grilleztem őket.

grillezett-spárga

A tejszínes sajtszószhoz kimértem a tejszínt és a vizet, amit feltettem melegedni. Majd ebbe szórtam a lisztet, végül a reszelt sajtot. Kis láng fölött körülbelül 8 perc alatt elérte a számomra megfelelő sűrűséget (folyamatos kevergetés mellett), majd sóval, szerecsendióval ízesítettem. Utóbbival, ha tanácsolhatom, mindenképpen óvatosan bánjunk!

Ha keményítővel dolgoznánk, akkor annak kikeveréséhez tartsunk vissza nagyjából 1 dl folyadékot, amiben lekeverhetjük csomómentesen a keményítőt. A meleg folyadékhoz adjuk hozzá és folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük, ez nagyjából 1-2 percet fog igénybe venni. Utána vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a sajtot és fűszereket.


grillezett-spárga-sajtszósszal

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kisült csirkecombok súlya (gyümölcsök nélkül): 1981 gramm lett, ebben 3010 kcal, 490,4 gramm fehérje, 97,7 gramm zsír és 0 gramm szénhidrát lett benne nekem. (Természetesen, ha a bőrét leszedjük, vagy nem esszük a zsírtartalma kevesebb lesz!)

A sajtszósz kész súlya 350 gramm lett, ebben 588 kcal, 29,9 gramm fehérje, 36,9 gramm zsír és 30,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 24 gramm).

A grillezett spárga súlya 375 gramm lett, ebben 157 kcal, 8,3 gramm fehérje, 9,5 gramm zsír és 14,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 0, abban az esetben, ha 200 grammnál többet nem eszünk meg a spárgából, hiszen a spárga 100 grammjában, kevesebb, mint 5 gramm szénhidrát van.)

Sült krumpli (a nyers alap 680 gramm volt, 5 ml extra szűz olívaolajjal locsolva), ebből sütés után 352 gramm lett, ebben 510 kcal, 10,9 gramm fehérje, 5,3 gramm zsír és 106,8 gramm szénhidrát lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: