Az ismét egyre népszerűbbé váló chia mag Dél-Amerika területéről származik és már az aztékok is fogyasztották. “Bukásáért” a spanyol konkvisztádorokat okolhatjuk, mivel mindent megtettek azért, hogy a maja kultúrába -többek között- beépült chia mag -amit ők áldozatként mutattak be isteneiknek- népszerűségét elnyomják.

De nézzük, milyen élettani hatásai vannak:
- jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre
- mivel nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így telíti a gyomrot, ezáltal lassul a szénhidrát felszívódása
- segíti a megfelelő bélműködést és emésztést
- képes megakadályozni a szabad gyökök elszaporodását, ezzel többek között lassítja az öregedést
- növeli a jó koleszterinszintet
- hozzájárul a mentális egészségért
Mit tartalmaz?
- számos, fontos antioxidánst
- rengeteg rostot
- ALA zsírsav
- többszörösen telítetlen zsírsavakat: omega3 és omega6 és omega9
- ásványi anyagokat és nyomelemeket pl.: kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, mangán
Továbbá fontos, hogy gluténmentes, valamint hő hatására sem veszíti el antioxidáns tartalmát! Érdemes kizárólag fehér vagy fekete magokat vásárolni, a vörös színűek még éretlenek.
100 gramm chia tartalmaz (fontos: mindig a csomagoláson feltüntetett értékek az irányadók):
- 444 kcal-t
- 21,2 gr fehérjét
- 4,9 gr szénhidrátot
- 31,4 gr zsírt
A fent leírtak függvényében joggal kapta meg a szuperélelmiszer/szuperétel “minősítést”. Ha van rá módunk fogyasszunk belőle rendszeresen, joghurtba, pudingba keverve, kenyérbe sütve, salátán vagy éppen a szendvicsünkbe szórva.
Felh.ir.:chiamag.com, chia-mag.hu, mindmegette.hu, originalchia.hu
Sőt a legújabb kutatások szerint, még a diabéteszre is jó hatással lehet, szóval én is mindenképpen fogyasztani fogom, köszönöm a tippet.
Diabétesz elleni hatásáról itt olvastam:
munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/chia-mag-a-dietazok-legjobb-tarsa