Nem is ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Általában gyermekkorunk szép emlékei köthetők a palacsintához. Nekem is bármilyen jöhet, sós vagy édes, teljesen mindegy!
A kezembe került egy könyv, még a múlt héten a könyvtárban, méghozzá a Palacsinták könyve 222 recept címmel kiadva. Nem bántam meg, hogy kölcsönöztem, hiszen így bukkantam rá a kőttes palacsintára. Azonnal megtetszett, hiszen a kelt tészták amúgy is a szívem csücskei. A könyvben olvasható recept más arányokkal és finomliszttel-kristálycukorral javasolja az elkészítését, ezeken természetesen változtattam.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
20 gramm bambuszrostliszt (helyette lehet teljes kiőrlésű liszt, én a lassabb felszívódás miatt tettem bele) -régebben 80 grammal készítettem, de utólag kipróbáltam kevesebbel is, és szuper lett így is.
120 gramm rétesliszt
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
2 csipet só
3 darab tojás
kb. 600 ml tej (lehet akár cukormentes növényi, lehet főzőtejszín és víz keveréke is akár)
25 gramm friss élesztő
Elkészítése
A liszteket kimértem, az élesztőt alaposan belemorzsoltam, hozzáadtam a tojások sárgáját és az édesítőt. A főzőtejszínt és vizet hozzáöntve csomómentesre kevertem. Közben felvertem a tojások fehérjét kemény habbá a két csipet sóval. Határozott mozdulatokkal hozzákevertem a felvert fehérjét a csomómentesre kikevert masszához. Igyekeztem „a tészta alá nyúlni” keverés közben a fakanállal, hogy minél több levegő jusson a tésztába. Lefedve 45 percet pihentettem.
Teflonba sütöttem, így nem használtam zsiradékot a sütéséhez, de ha szükséges, akkor egy ecset segítségével vékonyan kenjük ki a sütőnket.
Túróval, lekvárral, kakaóval stb. töltve csokoládéval locsolva tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
az összes, kisült palacsinta súlya 1191 gramm lett nekem. A teljes súlyra vetítve 1820 kalória, 81 gramm fehérje, 30 gramm zsír és 279 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint szintén 279 gramm szénhidrát) lett benne.
Jó étvágyat!