Bevezető – Töltött paprika
Igazán kedves számomra ez az étel, úgy rémlik, Édesanyám sokszor készített nyaranta töltött paprikát. Én most kissé megreformálva, basmati rizzsel főztem meg, de természetesen ma már nem vetik tűzre -reméljük- azt a házi asszonyt sem, aki esetleg bulgurral, árpával vagy egyéb gabonával készíti el.
A lenti recept alapján, alapvetően egy gluténmentes étellel kínáltam a családomat. Természetesen, ha gluténra érzékeny vendégünk van, akkor nagyon fontos, hogy a konyhánk és az eszközeink alaposan meg legyenek tisztítva az esetleges, korábbi gluténtartalmú liszttől (sokkal jobb, ha ezekre az alkalmakra van külön edényünk, konyhai eszközünk) és, hogy az ételünk hozzávalói is garantáltan keresztszennyeződéstől mentesek legyenek.
Szerintem leginkább nyári ételről beszélhetünk, hiszen a friss paprika elengedhetetlen alapanyaga. Könnyen és gyorsan elkészíthető fogás. Én most készítettem mellé főtt krumplit a gyerekek miatt, mert tudtam, hogy szívesebben fogják fogyasztani a paradicsomszószt némi burgonya kíséretében, mint magában (igazam lett, így történt 🙂 ) Egyébként szerintem teljesen megállja a helyét magában is, de én, egy szelet, teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyérrel is szívesen fogyasztom.
Én nem teszek bele tojást, így is teljesen egyben marad a töltelék és szerintem sokkal lágyabb is (persze ez teljesen szubjektív).
Egyébként az elkészítése közben teljesen beindult a fantáziám, hogy hogyan lehetne elkészíteni hús nélkül, egy amolyan vegetáriánus töltött paprika villant be, ami kockázott cukkinivel és padlizsánnal, némi hüvelyessel lenne töltve. A megvalósítástól némileg visszatart, hogy szinte látom szemeim előtt a család férfi tagjainak arcát 🤭
Költségek:
Darált húsból szeretek 10%-os vagy 20%-os zsírtartalmút választani, akár annak árán is, hogy kevesebb darált húsos étel kerül az asztalunkra. Rettenetesen fel tudott bosszantani, hogy a 30%-os zsírtartalmú darált hús megfőzése közben és után vastagon állt a zsír az ételen. Némi iróniával fűszerezve sokszor jegyeztem meg: még jó, hogy hús is került bele…
Szóval a darált hús kicsit magasabb árfekvésű, de basmati rizsből, paradicsompüréből és egyéb termékekből simán nyúlok a saját márkás termékek után.
Az ételem teljes költsége alapanyag tekintetében (energiaárak és egyéb költség számítása nélkül) jelenleg ~2.600 forintba került.
Nyilván ebből le lehet faragni, ha basmati rizs helyett például bulgurral készítjük (nem lesz gluténmentes!) vagy ha kihagyjuk belőle a konzerv szeletelt paradicsomot, amit én extraként tettem bele, mert szinte mindig van itthon a kamraszekrényben és teljesen javára vált az étel ízének.
További darált húsos receptek a blogon, ide kattintva elérhetőek.
Töltött paprika
Hozzávalók
Hozzávalók a töltött paprikához
Köret
Elkésztése
-
Tálba tettem a darált húst, rámértem a basmati rizst. Mivel nem dinszteltem meg a hagymákat, ezért aprítóba tettem őket. Szinte krémes lett, így biztos voltam benne, hogy a gyerekek észre sem fogják venni a hagymadarabokat a töltelékben.
-
Majd rámértem a pirospaprikát, a köményt, az őrölt borsot és a só felét a rizses-darált húsos masszára. Alaposan eldolgoztam. Hűtőbe tettem.
-
Majd a megmosott paprikákat kicsumáztam (magházától megfosztotta) egy kés segítségével és a hűtőből kivett riszes-fűszeres darált hússal megtöltöttem őket.
Mivel én nem szoktam előfőzni a rizst, ezért a paprikákat soha sem szoktam túl szorosan tölteni. Kissé lazán hagyom, hogy amikor hő hatására főni, duzzadni kezdenek a rizsszemek, legyen nekik hely, ne a paprika bánja, vagyis ne szakadjanak szét. -
Lábosom aljába rakosgattam a megtöltött paprikákat, majd felöntöttem a paradicsomszósszal, a szeletelt paradicsommal és a vízzel. Fedő alatt, közepes erősségű hő fölött főzni kezdtem őket.
Ha készítünk mellé bármilyen köretet, akkor érdemes ekkortájt annak is nekilátni. -
A lábost, -két fülénél megfogva- időnként óvatosan megráztam oldalirányba, s körülbelül 40 perc elteltével a maradék sóval és az édesítőszerrel megszórtam.
-
Körülbelül 50 ml hideg vízben csomómentesre kevertem a keményítőt és a paradicsomos szószra csurgattam. Utolsót hagytam gyöngyözni és elzártam alatta a hőt.
Melegen tálaltam (mondjuk meglátásom szerint, hidegen is nagyon finom étel).
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 69.8kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 2.27g4%
- Telített zsír 0.03g1%
- Nátrium 1.58mg1%
- Kálium 73.9mg3%
- Összes szénhidrát 7.06g3%
- Élelmi rost 0.9g4%
- Cukrok 1.6g
- Fehérje 5.52g12%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek, 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek.
A hozzávetőleges, irányadó glikémiás indexe 10% körül9 lett (köret nélkül!).