Muffinok Sütemények Vegán receptek

Street kitchen sütőtökös muffinja mentesen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)
DSCF8460
Gluténtartalmú változat

Ezt a receptet (kattintható,)úgy kaptam meg, hogy mindenképpen ki kell próbáljam. Aztán megadatott a lehetőség, hogy az eredeti recept alapján készült verziót megkóstolhassam. Az első falatnál tudtam, hogy ez a recept el kell, hogy készüljön úgy, hogy a családom is bármikor ehessen belőle, vagyis tojás-, és cukormentesen. Azt az jutott eszembe, hogy el kellene készíteni gluténmentesen is, hiszen már korábban írtam arról, hogy kicsit kevesebb gluténtartalmú étellel szeretném kínálni a családomat. 

Ezer köszönet Szilágyi Nórinak, hogy elkészítette és feltöltötte a streetkitchen.hu oldalra, ezzel lehetővé téve, hogy egy vegán, cukormentes, teljes kiőrlésű verziója is megszülethessen. 

Én a receptben szereplő teljes mennyiséget kétfelé osztottam, az egyik lett a gluténtartalmú, a másik pedig a gluténmentes változat. A tojást banánnal helyettesítettem, de az első sütés alkalmával banán sem került bele, csupán kihagytam a tojást. Úgy is finom lett.

Hozzávalók a gluténtartalmúhoz (9 darab muffin):

200 gramm héjától megtisztított, már sült sütőtök 

90 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (lehet helyette teljes kiőrlésű búzaliszt)

35 gramm finomliszt vagy durumliszt

7 gramm sütőpor

csipet só

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

¼ teáskanál őrölt fahéj

¼ teáskanál őrölt szegfűszeg

¼ teáskanál gyömbér

¼ teáskanál szerecsendió

1 darab közepes méretű banán (tiszta súly 95 gramm)

50 ml olaj (nálam sima napraforgóolaj)

Elkészítése: elsőnek felvágtam a sütőtököket és 45 perc alatt 180°C-on puhára sütöttem őket. Mikor kihűltek kikanalaztam egy tálba a belsejüket, rátettem a banánt és egy villa segítségével alaposan összetörtem őket. Majd kimértem rá a liszteket, a sütőport, és a fűszereket is. Vigyázzunk ha ennél többet teszünk belőlük a tésztába csípőssé válhat! Ráöntöttem az olajat, alaposan elkevertem a masszát és formákba kanalaztam. 

Előmelegített 180°C-os sütőbe toltam őket, ahol 15 percet sültek.

DSCF8461
Gluténtartalmú

A hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész muffinok súlya 420 gramm lett, ebben nekem lett 1089 kalória, 22 gramm fehérje, 53 gramm zsír és 138 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 133 gramm) lett benne nekem.

Hozzávalók a gluténmenteshez (9 darab muffin):

200 gramm héjától megtisztított, már sült sütőtök 

90 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

30 gramm fehér rizsliszt

csipet só

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

7 gramm sütőpor

¼ teáskanál őrölt fahéj

¼ teáskanál őrölt szegfűszeg

¼ teáskanál gyömbér

¼ teáskanál szerecsendió

1 darab közepes méretű banán (tiszta súly 95 gramm)

50 ml olaj (nálam sima napraforgóolaj)

Elkészítése: minden ua. mint az előzőnél. 

DSCF8458
Gluténmentes

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész muffinjaim súlya 445 gramm lett, ebben nekem 1099 kalória, 11 gramm fehérje, 53 gramm zsír és 151 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 147 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: