húsgombóc_pörkölt
Húsos ételek

Húsgombócos pörkölt durum tésztával

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

DSCF8519

Ezt a receptet a Férjem által volt szerencsém megismerni. Édesanyjuk készítette sokszor ilyen formájában a pörköltöt és én magam is igyekszem gyakran az asztalra tenni, s ezzel kedveskedni. Bár meglátásom szerint, ha hetente főzném meg, azt is kevesellné a Férjem.

Szerintem bármilyen köret passzol mellé, mi rendszerint durum-, vagy teljes kiőrlésű tésztával fogyasztjuk, de szívesen enném rizzsel (basmati vagy teljes kiőrlésű), de akár nokedlivel vagy sztrapacskával is.

Untitled design

Hozzávalók

20 ml zsiradék (én rendszerint extra szűz olívaolajat használok)

2 nagy fej vöröshagyma (pucolt súlya 200 gramm nálam)

1 kg sovány, darált sertéshús

Fűszerek: 15 gramm só, 25 gramm édes pirospaprika, 2 evőkanál majoránna, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál fekete bors

Víz

Az uborkasalátához

450 ml hideg víz

25 ml fokhagymás ecet

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

3-4 gramm só + az uborkához

1 kígyóuborka

Díszítésnek paradicsomszeletek és fokhagyma

Elkészítése

hihetetlenül egyszerű elkészíteni. Legelsőnek elkészítettem az uborkasalátát. A vizet az édesítőszerrel, a fokhagymás ecettel és sóval alaposan elkevertem, majd hűtőbe tettem. Az uborkát vékony szeletekre vágtam, majd besóztam és 10 percet hagytam neki pihenni. Mikor kieresztette levét, kinyomkodtam és a hűtőben lévő már elkészített lébe tettem. Tetejére paradicsomot szeleteltem, és fokhagymát vágtam.

Majd befűszereztem a húst (10 gramm pirospaprikát visszatartottam), majd apróbb gombócokat formáztam belőlük. Az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, megszórtam a visszatartott pirospaprikával. Majd berakosgattam a gombócokat. Felöntöttem vízzel, csak annyival, hogy ellepje, majd fedő alatt körülbelül 45 percig főztem, kis láng fölött.

Közben kifőztem a durum tésztát is, amire leszűrés után 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat locsoltam.

Melegen tálaltam.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a pörköltre feltét nélkül: az ételem súlya 1300 gramm lett kereken, ebben nekem 1991 kalória, 219 gramm fehérje, 103 gramm zsír és 40 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.

Jó étvágyat!

húsgombóc_pörkölt

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

4 Hozzászólás

    1. Nagy igyekezetében elfelejtette a dinsztelt hagymára rátenni a pirospaprikát, pedig enélkül nincs “pörköltalap”. (egy valódi pörköltben van még némi zöldpaprika és paradicsom is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: