húsgombóc_pörkölt
Húsos ételek

Húsgombócos pörkölt durum tésztával

húsgombócos_pörkölt_finomat_másképp

Bevezető – Húsgombóc pörkölt szaftban

Ezt a receptet, ételt a Férjem által volt szerencsém megismerni. Édesanyjuk készítette sokszor ilyen formájában a pörköltöt és én magam is igyekszem gyakran megfőzni, s ezzel kedveskedni.

Szerintem bármilyen köret illik mellé, mi rendszerint durum-, vagy teljes kiőrlésű tésztával fogyasztjuk, de szívesen enném rizzsel (basmati vagy teljes kiőrlésű), de akár nokedlivel vagy burgonyás galuskával is.

Ha inkább sertéscombból készült pörköltreceptet keresel, akkor azt ide kattintva olvashatsz a blogon.

Hozzávalók

20 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)

2 nagy fej vöröshagyma (pucolt súlya 200 gramm)

1 kg sovány, darált sertéshús

Fűszerek: 10+5 gramm só, 10+10 gramm édes pirospaprika, 1+1 evőkanál majoránna, 1+1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál fekete bors

Víz

Az uborkasalátához

450 ml hideg víz

25 ml fokhagymás ecet

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

3-4 gramm só + az uborkához

1 uborka

Díszítésnek paradicsomszeletek és fokhagyma

Elkészítése

  • Legelsőnek elkészítettem az uborkasalátát: a vizet az édesítőszerrel, a fokhagymás ecettel és sóval alaposan elkevertem, majd hűtőbe tettem. A megmosott uborkát vékony szeletekre gyalultam, majd besóztam és 10 percet hagytam neki pihenni. Mikor kieresztette levét, kinyomkodtam és a hűtőben lévő már elkészített lébe tettem. Tetejére paradicsomot szeleteltem, és fokhagymát vágtam.
  • Majd befűszereztem a húst (10 gramm pirospaprikát, 5 gramm sót, 1 evőkanál majorannát és 1 teáskanál őrölt köményt visszatartottam), majd apróbb gombócokat formáztam belőlük.
  • Az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, megszórtam a maradék fűszerekkel (pirospaprika, majoránna, só, kömény).
  • Majd berakosgattam a gombócokat.
  • Felöntöttem vízzel, de csak annyival, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt körülbelül 45 percig főztem, kis láng fölött.
    • Ha egészen hűek szeretnénk maradni a pörkölt receptjéhez, akkor ugye hivatalosan nem önthetnénk alá egy csepp vizet sem, csak annyi szaftja lenne, amennyi folyadékot a hús kiad magából és ahogy a neve is hivatott mutatni, pörkölve lenne a hús. Én ezt nem szoktam tartani, de azért engedjétek meg nekem, hogy így, vízzel felöntve is pörköltnek hívhassam.
  • Közben kifőztem a durum tésztát is, amire leszűrés után 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat locsoltam, megszórtam ízlés szerint sóval és petrezselyemmel.

Melegen tálaltam.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a pörköltre feltét nélkül: az ételem súlya 1300 gramm lett kereken, ebben nekem 1991 kalória, 219 gramm fehérje, 103 gramm zsír és 40 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.

Jó étvágyat!

húsgombóc_pörkölt_finomat_maskepp_durum_teszta

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy