Ezt a receptet a Férjem által volt szerencsém megismerni. Édesanyjuk készítette sokszor ilyen formájában a pörköltöt és én magam is igyekszem gyakran az asztalra tenni, s ezzel kedveskedni. Bár meglátásom szerint, ha hetente főzném meg, azt is kevesellné a Férjem.
Szerintem bármilyen köret passzol mellé, mi rendszerint durum-, vagy teljes kiőrlésű tésztával fogyasztjuk, de szívesen enném rizzsel (basmati vagy teljes kiőrlésű), de akár nokedlivel vagy sztrapacskával is.
Hozzávalók
20 ml zsiradék (én rendszerint extra szűz olívaolajat használok)
2 nagy fej vöröshagyma (pucolt súlya 200 gramm nálam)
1 kg sovány, darált sertéshús
Fűszerek: 15 gramm só, 25 gramm édes pirospaprika, 2 evőkanál majoránna, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál fekete bors
Víz
Az uborkasalátához
450 ml hideg víz
25 ml fokhagymás ecet
15 gramm négyszeres erejű édesítőszer
3-4 gramm só + az uborkához
1 kígyóuborka
Díszítésnek paradicsomszeletek és fokhagyma
Elkészítése
hihetetlenül egyszerű elkészíteni. Legelsőnek elkészítettem az uborkasalátát. A vizet az édesítőszerrel, a fokhagymás ecettel és sóval alaposan elkevertem, majd hűtőbe tettem. Az uborkát vékony szeletekre vágtam, majd besóztam és 10 percet hagytam neki pihenni. Mikor kieresztette levét, kinyomkodtam és a hűtőben lévő már elkészített lébe tettem. Tetejére paradicsomot szeleteltem, és fokhagymát vágtam.
Majd befűszereztem a húst (10 gramm pirospaprikát visszatartottam), majd apróbb gombócokat formáztam belőlük. Az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, megszórtam a visszatartott pirospaprikával. Majd berakosgattam a gombócokat. Felöntöttem vízzel, csak annyival, hogy ellepje, majd fedő alatt körülbelül 45 percig főztem, kis láng fölött.
Közben kifőztem a durum tésztát is, amire leszűrés után 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat locsoltam.
Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a pörköltre feltét nélkül: az ételem súlya 1300 gramm lett kereken, ebben nekem 1991 kalória, 219 gramm fehérje, 103 gramm zsír és 40 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.
Jó étvágyat!
Lehet, hogy finom, de ez nem pörkölt…
Nagy igyekezetében elfelejtette a dinsztelt hagymára rátenni a pirospaprikát, pedig enélkül nincs “pörköltalap”. (egy valódi pörköltben van még némi zöldpaprika és paradicsom is)
Kanállal, lábasból, a tv híradó alatt? :-))
edd meg …..