A Férjemet kis túlzással ki tudom üldözni a világból a vegán burgerekkel, ezért újabban már csak magamnak készítem. 🙂 Szóval, kezdeti lelkesedése alább hagyott, így a család fiú tagjai húsos hamburgert, míg én az esetek többségében valamilyen Ataisz által forgalmazott vegán chia – burgeralapot készítek el.
Nem tagadom a pulykaburger is nagyon finom –sőt!-, viszont nekem kifejezetten ízlenek ezek az alapok.
Utóbbi alkalommal egy füstös ízű chia magburgert is vásároltunk, alig tudtam kivárni, hogy elkészíthessem. Nem csalódtam, nekem nagyon ízlett. A nagyobbik gyerkőcünk ételallergiái miatt, a zsömlét tojás-, és tejmentesen készítettem.
Hozzávalók 10 darab hamburger zsömléhez
350 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)
150 gramm durumliszt
25 gramm friss élesztő
25 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
8 gramm só
10 gramm zabkorpa (opcionális)
25 gramm búzasikér
120 ml rizs vagy szója főzőkrém
180 ml langyos víz
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése
a liszteket, a sikért, a korpát kimértem a robotgépem üstjébe, majd rámorzsoltam a friss élesztőt, a tál másik felébe szórtam a sót és az édesítőszert. Ráöntöttem az olajat. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a folyadékokat. A lisztek minőségétől/őrlésétől függően a folyadék mennyisége minimálisan változhat.
Pultra borítottam, átgyúrtam, majd lefedve, duplájára kelesztettem.
Enyhén lisztezett felületre borítottam a megkelt tésztámat, és 10 egyenlő részre osztottam. Mivel a Férjem a lapos hamburger zsömléket szereti ezért először slejfoltam/gömbölyítettem a kiporciózott tésztát, majd egy nyújtófa segítségével kinyújtottam tenyérnyi nagyságúra.
Vízzel megspricceltem a tetejüket és megszórtam szezámmaggal. Konyharuhát borítottam rájuk, hagytam pihenni őket 20 percig. Hideg sütőbe toltam és 200°C-on 15-20 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávalók a vegán hamburger alaphoz
1 csomag Ataisz féle füstös chia magburger -ha szeretnétek kipróbálni Ti is, például itt vásárolhatjátok meg–
280 ml víz
Ízlés szerint só
Napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítése
az alapot elkevertem hideg vízzel és félretettem 25 percet pihenni. Felmelegítettem az olajat és a tetszőleges nagyságúra formázott magburgert aranybarnára sütöttem benne. Összesen 50 ml olajat vett fel nekem az egész. Elképzelhető, hogy következőnek teflon alapú serpenyőben, nagyon minimális olajban fogom megpróbálni a kisütésüket.
Ezek után csak össze kellett állítani a hamburgert. Nálunk paradicsom, uborka, pirított hagyma, ketchup, mustár, majonéz és toast sajt került bele. Tomikánk növényi sajtot kapott, de aki teheti, próbálja ki sörélesztő pehellyel is, sajt helyett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész zsömlékre: súlyuk sütés után 814 gramm lett, ebben 2318 kalória, 103 gramm fehérje, 53 gramm zsír és 351 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 342 gramm) lett benne nekem.
a magburgerre: a kész súlyuk 450 gramm lett, ebben 1207 kalória, 55 gramm fehérje, 73 gramm zsír és 89 gramm szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!