chia_magburger
„Fast food” Húsmentes ételek Vegán receptek

Füstös ízű, chia magburger

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

chia_magburger_teljes_kiőrlésű

A Férjemet kis túlzással ki tudom üldözni a világból a vegán burgerekkel, ezért újabban már csak magamnak készítem. 🙂 Szóval, kezdeti lelkesedése alább hagyott, így a család fiú tagjai húsos hamburgert, míg én az esetek többségében valamilyen Ataisz által forgalmazott vegán chia – burgeralapot készítek el.

Nem tagadom a pulykaburger is nagyon finom –sőt!-, viszont nekem kifejezetten ízlenek ezek az alapok.

Utóbbi alkalommal egy füstös ízű chia magburgert is vásároltunk, alig tudtam kivárni, hogy elkészíthessem. Nem csalódtam, nekem nagyon ízlett. A nagyobbik gyerkőcünk ételallergiái miatt, a zsömlét tojás-, és tejmentesen készítettem.

Hozzávalók 10 darab hamburger zsömléhez

350 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)

150 gramm durumliszt

25 gramm friss élesztő

25 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

8 gramm só

10 gramm zabkorpa (opcionális)

25 gramm búzasikér

120 ml rizs vagy szója főzőkrém

180 ml langyos víz

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése

a liszteket, a sikért, a korpát kimértem a robotgépem üstjébe, majd rámorzsoltam a friss élesztőt, a tál másik felébe szórtam a sót és az édesítőszert. Ráöntöttem az olajat. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a folyadékokat. A lisztek minőségétől/őrlésétől függően a folyadék mennyisége minimálisan változhat.

Pultra borítottam, átgyúrtam, majd lefedve, duplájára kelesztettem.

Enyhén lisztezett felületre borítottam a megkelt tésztámat, és 10 egyenlő részre osztottam. Mivel a Férjem a lapos hamburger zsömléket szereti ezért először slejfoltam/gömbölyítettem a kiporciózott tésztát, majd egy nyújtófa segítségével kinyújtottam tenyérnyi nagyságúra.

Vízzel megspricceltem a tetejüket és megszórtam szezámmaggal. Konyharuhát borítottam rájuk, hagytam pihenni őket 20 percig. Hideg sütőbe toltam és 200°C-on 15-20 perc alatt készre sütöttem őket.

chimagburger 1

Hozzávalók a vegán hamburger alaphoz

1 csomag Ataisz féle füstös chia magburger -ha szeretnétek kipróbálni Ti is,  például itt vásárolhatjátok meg

280 ml víz

Ízlés szerint só

Napraforgóolaj a sütéshez

Elkészítése

az alapot elkevertem hideg vízzel és félretettem 25 percet pihenni. Felmelegítettem az olajat és a tetszőleges nagyságúra formázott magburgert aranybarnára sütöttem benne. Összesen 50 ml olajat vett fel nekem az egész. Elképzelhető, hogy következőnek teflon alapú serpenyőben, nagyon minimális olajban fogom megpróbálni a kisütésüket.

chimagburger 2

Ezek után csak össze kellett állítani a hamburgert. Nálunk paradicsom, uborka, pirított hagyma, ketchup, mustár, majonéz és toast sajt került bele. Tomikánk növényi sajtot kapott, de aki teheti, próbálja ki sörélesztő pehellyel is, sajt helyett.

chimagburger 5


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész zsömlékre: súlyuk sütés után 814 gramm lett, ebben 2318 kalória, 103 gramm fehérje, 53 gramm zsír és 351 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 342 gramm) lett benne nekem.

a magburgerre: a kész súlyuk 450 gramm lett, ebben 1207 kalória, 55 gramm fehérje, 73 gramm zsír és 89 gramm szénhidrát lett benne.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: