Tepsis Raffaello
Hozzávalók a tésztához (30×22 centiméteres tepsit használtam):
6 darab tojásfehérje -nálam ‘L’-es méret- + egy csipet só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
50 gramm kókuszreszelék
70 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt / vagy teljes kiőrlésű tönköly
30 gramm finomliszt vagy durumliszt
Hozzávalók a krémhez:
6 darab tojássárgája -nálam ‘L’-es méret-
1 csomag vaníliaízű pudingpor
400 ml 1,5%-os zsírtartalmú tehéntej -nem próbáltam, de szerintem készíthető növényi itallal is-
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
100 gramm margarin – én 40%-os zsírtartalmúval készítettem, de kipróbálható 25%-os zsírtartalmúval is-
és a tetejére 30 gramm kókuszreszelék
Elkészítése
- A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kemény habbá vertem egy csipet sóval és az édesítőszerrel -ügyeltem arra, hogy a hab már ne essen ki a tálból de ne is törjön-.
- Közben kimértem a liszteket és a kókuszreszeléket. Amikor a fehérjém kellő keménységű/krémességű lett, óvatosan hozzákevertem a már felvert habhoz. Ezt természetesen végezhetjük spatula segítségével, de én rászórtam a habra és a robotgépem segítségével csupán fél percig átkevertettem, ügyelve arra, nehogy túlkeverjem a tésztát.
- Előmelegített sütőben közepes lángon (villany esetében 170-180°C) 20 perc alatt megsütöttem. Mindenképp érdemes ránézni, hiszen a sütő teljesítményétől is függ a sütési idő.
- 400 ml tejet melegíteni kezdtem, közben kimértem a pudingport, a 10 gramm édesítőszert, a maradék 100 ml tejet és a tojások sárgáját, ezeket csomómentesre kevertem, amit a már meleg tejhez csurgattam. Kicsi láng mellett, folyamatos kevergetés mellett addig főztem, míg sűrű nem lett -fontos, egy percre se hagyjuk magára-.
- Kimértem 100 gramm margarint és 15 gramm édesítőszert, amit alaposan kidolgoztattam a robotgéppel, mindaddig, míg el nem olvadt az édesítő.
- Majd a meleg pudingot ráöntöttem az édesítős margarinra és ismét alaposan átkevertettem a pudingos masszát.
A kihűlt tésztára öntöttem a kikevert pudingot és megszórtam 30 gramm kókuszreszelékkel.
Érdemes kihűlés után még legalább 3 órára hűtőbe tenni fogyasztás, tálalás előtt.
Ennek a cukormentes, teljes kiőrlésű raffaello süteménynek az alapja ide kattintva érhető el.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész sütim súlya 931 gramm lett, ebben 1934 kalória, 69 gramm fehérje, 130 gramm zsír és 109 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 88 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!