Holiday
A szerzőről Rólam

Gasztrokalandok a Balaton észak-keleti partján

breakfast 690128 1920
Forrás: pixabay.com

Az egyik barátunknak köszönhetően immár második éve, hogy Balatonalmádiban nyaralhatunk, csoda-klassz nyaralójuk minden előnyét kiélvezhetjük. Így történt ez múlt héten is, s most megosztom Veletek elsősorban a gasztronómiai élményeimet. Fontos megjegyeznem, nem szponzorált tartalomról lesz szó és minden sor teljesen szubjektív! Mert nekünk a Balaton a Riviéra! 🙂

A nyaralás, az nyaralás

Azt fontos tudni, hogy már sokadik éve, hogy úgy döntöttünk, nyaralás alatt a legminimálisabb időt töltöm el a konyhában. Ez nem volt mindig így, de aztán az aktív pihenésre szánt napok alkalmával sokkal fontosabbá váltak az értékes percek/órák eltöltése inkább kirándulással, strandolással, élmények gyűjtésével, mintsem ételek készítésével. Így történt ez idén nyáron is, a Balatonon.

giphy downsized large 7

Így viszont kompromisszumot kellett kötnünk az étkezésekkel kapcsolatban. Akik követnek Instagrammon, olvashatták is, hogy bizony ezek alatt a napok alatt, nem, a számunkra helyes étkezés az elsődleges szempont, de azért igyekszem „jól összeválogatni” a menüket.

Étteremben fogyasztás kontra házhoz rendelés

A legtöbbször házhoz rendeltünk. Ennek semmi más oka nincs, minthogy kettő, viszonylag kicsi gyerekkel az ételre való várakozás is lehet, maga a gyötrelem -és akkor még nem ettünk!-. Botikánk autizmusából adódóan teljesen kiszámíthatatlan, hogy például fel lesz-e pörögve, s ha igen, akkor aztán még képcserés kommunikáció segítségével sem tudjuk meg-, és elmagyarázni miért kellene várakozni. Így mindig a rendelés tűnik a legjobb és bevált módszernek, míg egy kicsit idősebbek/érettebbek nem lesznek.

giphy 19

Corner-étterem

Almádi, mint minden más település rengeteg éttermet sorakoztat fel a helyi lakosok és a turisták számára. Már indulás előtt át szoktuk nézni a helyi kínálatot az internet segítségével, így a „kutatásaink” és ajánlások alapján esett a Corner étteremre az egyik választásunk.

received 692949758156582

Az étterem Almádi központjában van, igen jó fekvéssel. Az étterem a’la cart étlappal, amolyan önkiszolgáló részleggel és napi menüvel is várja vendégeit- mind a hármat kipróbáltuk-.

Az első nap étlapról rendeltünk. Mindezt telefonon tettem meg, egy igazán érdekes stílusú Hölgy alkalmazottal sikerült beszélnem. Nem volt bántó, vagy sértő, de határozottan hallani lehetett, hogy inkább lángost és sört fogyasztana a parton a barátaival, mintsem velem beszélgetne a vacsoránkról. De ezt teljesen meg tudom érteni, nem is vettem magamra a dolgot.

A Férjem sertéspörköltöt választott galuskával, a srácok 32 centis bolognai-s pizzát kértek, én pedig cézár salátát választottam. Mindenbe belekóstoltam, így teljes meggyőződéssel írhatom le, hogy a pörköltkészítés minden fortélyát nagyon ismeri az aznap dolgozó szakácsuk, igazán finom volt! A pizzáról is csak jókat írhatok, vékony tésztásra, ízletesre sikerült sütni. A cézár salátán, egy cseppet furcsa volt a kapros szósz számomra, összességében nem volt rossz, de újra nem rendelném.

Mindezért 4880 forintot fizettünk volna, de egy akció keretében 20% kedvezményt biztosítottak a délutáni rendelések árából. Ingyen szállítottak házhoz, így 3900 forintból vacsoráztunk meg. Az adagok teljesen rendben voltak, s nagyjából a rendeléstől számított 30 perc múltán megérkezett a futár. Lehetett bankkártyával fizetni, ami nálam extra piros pontnak számít!

Ezen az estén megrendeltük másnapra a napi menüt -este nyolcig kell jelezni az étterem felé tájékoztatásuk alapján-. A napi menü egy adagja mindössze 970 forintot kóstál, s ebben levest és főételt is magunknak tudhattunk, -ingyenes házhoz szállítással ismét- szerintem ez egy nagyon jó ajánlat. A kolleginával meg is beszéltem, hogy ne hozzák ki, majd mi beszaladunk érte, mert másnapra terveztük Tihanyt. Be is szaladtam értük másnap, csak az „elbűvölő” hangú Hölgy a rendelésünk felvétele után, leadni azt, már elfelejtette.

giphy 20

Néhány másodperces tétlen állás, és egyre feszültebb hangulat után -már éppen felajánlottam, hogy hagyják akkor, van még étterem a környéken- az egyik pincér fiú jött a megmentő ötlettel, hogy gyorsan szól a szakácsnak készítsen még a menüből négy adagot. Addig várjak. És én vártam.

Itt szeretném megjegyezni, hogy bár nem vagyok vendéglátós, s lehet hamar csődbe mennék az ilyen ötleteim miatt, de meglátásom szerint az lett volna a minimum, hogy felajánlanak egy kávét/teát/üdítőt míg várakoztam.

giphy 21

Szóval vártam. Mindez alatt, megnéztem az önkiszolgálós felhozatalukat és számomra teljesen elfogadható volt a felhozatal ár-érték arány szempontjából is. Egy levessel és körülbelül négy főétellel szolgálják ki a vendégeket, s ahogy néztem és hallottam, leginkább a helyi lakosokat. Végül megérkezett a négy adagnyi krumplilevesünk és rántott sajtunk rizzsel.  Az adagok szerintem kisebbek voltak, az előző nap rendeltekéhez képest, de mire befejeztük az étkezést teljesen jóllaktunk, az aránytalanul sok rizst meg sem bírtuk enni.

Másnap szintén ez az étterem gondoskodott az ebédünkről, viszont most az önkiszolgáló részleget próbáltuk ki. A Férjem és Tomikánk megmaradtak az első nap jól bevált sertéspörkölt és galuska kombinációnál. Botikánknak sült krumpli és rántott csirkemell került a tányérjára, míg nekem sült krumplit és sajttal-szalonnával töltött – rántott csirkemellet választott a Férjem. Teljesen rendben volt minden étel. Ez csomagolással együtt 4170 forintot jelentett nekünk.

Összességében elégedetten gondolok a Corner étteremre, de lenne mit és min javítaniuk -de hát ez így van mindenkinél, akik valamilyen szolgáltatást nyújtanak-. Nem lehet minden alkalmazott vérbeli vendéglátós, s ha azok is, de a vezetés részéről nem kapnak arra vonatkozóan utasítást, hogyan is illene kezelni egy ilyen például „elfelejtette a kolléga leadni a rendelést” bakit, az összességében baj. Fantasztikus dolog lenne, ha lennének reform köretek! S most, nem a drágább quinoára vagy vörös rizsre gondolok, bulgurral, kuszkusszal simán beérném. Ide kattintva, elérhető a honlapjuk.

Untitled design 5

 

Tihany legjobb fagyizója -számunkra-

Tihanyba érve az apátságtól kicsit visszább a sétálóutca végén található -ha lehet így nevezni- a fagyizós törzshelyünk. Táblájuk szerint kézműves fagylaltot árulnak, egy kis udvarban található, gombócos és csavart-nyomós fagylaltot is lehet itt kapni. Ugyan itt „csak” fagyi meg talán kávé van, de a pult mögött kiszolgáló Hölgy annyira magas szinten végzi/űzi a vendéglátást, hogy minden Tihanyban, fagyira szánt pénzt odaviszünk. Nincs cukormentes fagyija ez az egyetlen bajom, de annyi tejszín/ zsírtartalom mellett maximum a nyári alakom sínyli meg a két gombócnyi élvezetet. Egy gombóc levendulás fagyi a biztos pont, s a grátisz idén a francia krémes ízű hideg nyalat volt. A fagyi krémes, nem túl édes, egyszerűen nagyon finom. Papírdobozba kértem idén. Sajnos egyáltalán nem találtam az Ő honlapjukat.

20200623 115533

 

Levendula a sörben (is)

Idén megkóstoltuk a Tihanyi sört, ami a címke ígérete szerint levendulás ízvilággal ejtett volna rabul. Nem vagyok egy „nagy sörös”, szóval lehet csak ez okból kifolyólag, de én nem éreztem semmi extrát rajta, az árán kívül persze, mert 750 forint egy üveggel -0,33 liter, 5,3% alkoholtartalom-. Azért elfogyott, de következőnek én nem vásárolnék belőle. Viszont számos más termékkel büszkélkedhet az Apátság, szóval következőnek valami számunkra, szintén újdonságot szerzünk be kipróbálásra, mondjuk teát. A Zirci manufaktúra honlapjára ide kattintva is eljuthattok.  Az Apátság termékei pedig itt találhatóak.

received 949537318824505

 

Balatonfüred – Szeretettel Péklánytól

S ha Balaton, akkor Balatonfüred a szívem csücske, mert felnőttkoromat meghatározó, vidám nyarakat tölthettem el itt. A lelkembe a 20 évvel ezelőtti Tagore sétány emlékét dédelgetem, s szemeimnek rendkívül furcsa is a mai, modern változata, de el kell ismernem, még megvan a maga varázsa és bája. Facebook csoportból korábbról, Instagrammról viszont jelenleg is „ismerem” Péklányt, azaz Zeliska Orsolyát, aki egy fantasztikus pékséget vezet többed magával szívvel-lélekkel. Pékségük falán többek között ez áll:

Csak egyféle adalék van: a szeretet!

És én ezt nem, hogy elhiszem, bizton állíthatom éreztem a péksüteménybe harapva! A hely maga letisztult és mégis van benne valami, amivel magával ragadott. Az egész helynek van egy impozáns miliője. Igazán mutatós eleme az üzlettérnek, hogy „üveget rejtettek a falba”, így láthattuk, ahogy a pék éppen tésztával dolgozott. A kassza mögött kiszolgáló úr tényleg tájékozott volt a termékek kapcsán, minden kérdésünkre korrekt és határozott válaszokat adott. Természetesen vásároltunk kenyeret is, s még a negyedik napon is hihetetlenül finom és jó állagú pékáru volt. Elég későn értünk Füredre, így zárás előtt másfél órával kicsit szánakoztam, hogy nem ide vezetett az első utunk, de azért még így is kaptunk kelt-, és leveles péksüteményeket és 60% rozsos, teljes kiőrlésű kovászos kenyeret és az akkor polcon árválkodó utolsó bagett is velünk tartott. Ha őszinte szeretnék lenni -márpedig igen-, akkor azt kell írjam, az árak miatt egy kicsit aggódtam. Ez volt az első alkalom, hogy betértünk és korábbról több helyen olvastam, hogy magasabb árszínvonalon dolgoznak, ami számomra teljesen érthető és elfogadható ebben a kategóriában. Aki valaha is dolgozott például kovásszal, annak tisztában kell vele lennie, hogy ez nem egy 3 órás, „szimpla” kenyér elkészítési/sütési folyamat. Sok és igényes munka van mögötte. Szóval úgy mentünk be, hogy vastag lesz a blokkon szereplő összeg, de én pozitívan csalódtam. Na persze, nem egy Tesco pékség -sem árban, sem minőségben-, de ugye nem is említhető egy lapon a kettő. 590 forint volt egy vekni kenyér -500 gramm-, de ezt már akkor sem éreztem túlárazottnak, amikor megvásároltuk, hiszen volt szerencsém hasonló árkategóriában -mert a kényszer rávitt, nem örömömben- neves márka toast kenyerét vásárolni, csak azért, mert teljes kiőrlésűnek gyártotta. Visszatérő vendégek leszünk, egészen bizonyos. A pékség honlapja itt, míg Orsi személyes blogja ide kattintva olvasható.

Amaretto – Balatonalmádi – a hely, ahol cukormentes fagyi is van!

Ha Almádiban fagyizunk, akkor Amaretto fagyizóra esik a választásunk -mindig-. A srácok csavart fagyira voksolnak, itt viszont cukormentes és egyben minőségi fagylalthoz is juthattunk. Van olyan gombócos fagyi, ami steviával készült és vannak light verziók is, ami a tájékoztatás alapján annyit jelent, hogy a gyümölcsben előforduló fruktózzal ízesítenek. Én elhiszek mindent, de azért elsősorban a steviás fagyikat szoktam választani. A mangós fergeteges! A Városháztér 1. szám alatt találhatóak, de a Corner étterem mellett is található ,,standjuk”. Nem találtam hivatalos oldalt hozzájuk, csupán ezt.

giphy 22

 

Ha pedig nem nyaralunk / vagyunk úton, akkor például ezt a fagyit is szívesen készítem:

Gyümölcsös-mascarponés fagyi mandulával bolondítva

A Mélytányér és a Virág Éttermeket idén nem próbáltuk, de következő alkalommal mindenképpen pótolni fogjuk. Utóbbi felé hatalmas bizodalmam van, ugyanis honlapjuk leírása szerint teljes kiőrlésű liszteket, durum tésztákat, alacsonyabb zsírtartalmú ételeket kínálnak a repertoárjukban. Jelenleg csak menürendelés működik náluk, az éttermi részleg nem -talán a járványhelyzet miatt, nem tudom…-. A Mélytányér pedig azért izgatja a fantáziámat, mert nagyon jó véleményeket olvasni róluk.