Egy olyan zöldborsófőzelék verzió, amely tejszármazék-, és hozzáadott cukormentes. Míg nagyobbik gyermekünk ehetett állati eredetű tejtermékeket, addig e recept alapján készítettem, azonban így is nagyon finom lett, valójában meg sem tudtam volna mondani, ha mind a kettőből kóstolhattam volna egymás után, hogy melyik a tejes és melyik a vegán változat!
Bár nem vagyunk vegetáriánusok, ez alkalommal mégis húsmentes köret került mellé, méghozzá póréhagymás árpafasírtot és zöldséges zabfasírtot sütöttem ki kísérőnek.
Hozzávalók a zöldborsófőzelékhez
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
1 darab kisebb fej vöröshagyma (pucolt súly nálam 80 gramm)
1000 gramm zöldborsó
200 gramm natúr szója joghurt
80 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
Annyi víz, hogy ellepje, ez nálam 1000 ml víz
Ízlés szerint fűszerek, nálam: 12 gramm só, 20 gramm négyszeres erejű édesítőszer és fél csokor petrezselyem
Elkészítése
1. az olajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd ráöntöttem a zöldborsót, amit felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Besóztam és fedő alatt puhára főztem.
2. kikevertem csomómentesre a szója joghurtot a liszttel, majd a zöldborsó alól, a forró léből hőkiegyenlítés végett hozzámertem a joghurthoz és alaposan elkevertem. Ráöntöttem a zöldborsókra és addig főztem, folyamatos kevergetés mellett, amíg nem érte el a számomra megfelelő sűrűséget.
3. hozzáadtam az édesítőszert és az apróra vágott petrezselymet.
4. Növényi fasírttal tálaltam, melyek elérhetőek ide kattintva, a Diéta Oázis webáruházban.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész főzelékem súlya 2215 gramm lett, ebben 1409 kalória, 77 gramm fehérje, 21 gramm zsír és 178 gramm szénhidrát.
Jó étvágyat!