Egy egyszerűen elkészíthető, igen tápláló leves, az egyik kedvenc alapanyagomból készül, csicseriborsóból.
Hozzávalók:
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
60 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
450 gramm mirelit zöldségkeverék –leves vegyes zöldség-
630 gramm csicseriborsó (konzerves változat, tiszta súly
150 gramm 0,1%-os zsírtartalmú joghurt
20 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy bármilyen egyéb liszt, ami lassú felszívódású)
1800 ml víz
Fűszerek:
15 gramm fokhagymakrém
1 teáskanál curry
¼ teáskanál fekete bors vagy borspótló
½ teáskanál őrölt kömény
15 gramm só
2 nagy csipet édesítőszer (nálam négyszeres erejű)
Elkészítés:
a mirelit zöldségkeveréket az olajon megpároltam, majd ráöntöttem a csicseriborsót, végül pedig a vizet. A vöröshagymát, egyben tettem a lábosba. Fedő alatt puhára főztem a zöldségeket. Majd kimértem a joghurtot, csomómentesre kevertem benne a lisztet. Hozzáadtam a fűszereket. Átmertem hozzá a forró levesből a hőkiegyenlítés miatt. Majd a fűszeres – joghurtos – lisztes keveréket hozzáöntöttem a leveshez. Hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön a leves, majd tálaltam.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek:
a kész levesem súlya 2883 gramm lett, ebben 1316 kalória, 61 gramm fehérje, 38 gramm zsír és 154 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 147 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!