3d-nyomtatott-hus
Érdekességek

3D nyomtatóval készült marhahús steak

A képen a világ elsők közötti, 3D nyomtatóval készült marhahús steakje látható. 

Vegetáriánus kontra húsfogyasztó

Sokszor felvetődött már bennem, hogy talán -legalább!- meg kellene próbálni vegetáriánus életmódra átállni. Azonban folyton mentegetőzök:

 • szeretem a vegán burgereket, na de, hogy soha többé ne egyek egy szaftos hamburgert, egy jó grillezett steaket?
 • hogy a sajtok a gyengéim!
 • tejtermékekről tuti nem mondok le! Ne egyek például túró rudit?!

Elszégyellem magam, de rendre arra jutok, hogy maximum annyi telik tőlem, hogy kevesebb húst és húst tartalmazó ételt fogyasztok. Nincs mit tenni, szeretem a -legtöbb- hús ízét, s ha a hústermékekről le is tudnék mondani (kizárólag etikai okoból), sajtokról rém nehezen. Minden tiszteletem a húsról lemondóké!

Redefine meat, az innovatív

Erre néhány nappal ezelőtt azt olvasom a metro.co.uk honlapján, hogy a Redefine meat nevű, izraeli székhelyű cég hamarosan -ha minden a tervek szerint alakul- piacra dobja a 3D nyomtató segítségével készült steak marhahúsát, ami a lenti képen látható. Két évet dolgoztak, csak a speciális 3D nyomató megvalósításán.

Most őszintén: nekem tetszik a kép!

Puszta tények…

Azonban elhatározás, etikai/erkölcsi okok ide vagy oda, több dolog teljes biztossággal megállapítható:

 1. A marhahús előállítása az egyik legnagyobb környezeti terheléssel járó tápláléka az embernek – 1 kg marhahús hűtőpolcra kerülése 26,5 kg (ezt és a lenti számokat olvasva, azért némileg szkeptikus vagyok) szén-dioxidnak megfelelő mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz – írja a tudatosvasarlo.hu
 2. Egy tehénből átlagosan 200 kg hús nyerhető ki, amely  5 tonna széndioxid-egyenértékű üvegházgáz felszabadulásával jár.index.hu
 3. Hihetetlen, de igaz: az EU mezőgazdasági területeinek több, mint 80%-án állati takarmányt nevelgetünk!
 4. A Redefine meat is felhívja arra a figyelmet, hogy jelenleg nagyjából egy  milliárd szarvasmarhát tartanak a világon a kereslet kielégítésére, s ezek az állatok rengeteg friss ivóvizet igényelnek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület arról ír, hogy egy kilogramm marhahús előállításához 15 ezer liter! ivóvízre van szükség!
 5. A szarvasmarhák tartása és nevelése 28-szor több területet igényel, mint bármelyik más haszonállat.
 6. Egy szarvasmarha, napi 100-120 liter metángázt termel, mely átlagosan egy 100 kilométeres, autóval megtett távnak felel meg. (Megjegyzés: vajon a szarvasmarha által termelt metán szennyezőértéke megegyezik egy autóéval? – nem hinném.)

A Food and Agriculture Organization 2014-es kutatásának eredményeit láthatjuk a lenti képen. Ausztrália volt az élen húsfogyasztás szempontjából -fejenként, 116 kg -ot fogyasztva-, után követi az USA -fejenként, 115 kg-al-.

16889
Forrás: statista.com (Food and Agriculture Organization, FAO)-kattintható

Mindeközben az láthatjuk, hogy 2019-ben az USA termelte a legtöbb marhahúst. A második Brazília a táblázat szerint, ahol az illetékeseket igen erősen bírálták az Amazonas irtása miatt. Igen, a szarvasmarha-ipar miatt esőerdőt kezdtek irtani, persze az ember nem tétova ugyanezt megtenni a pálmaolaj ültetvényekért sem… Igen meglepő, hogy az ötödik helyen szerepel India, ahol a lakosság nagy része hindu, tehát ha nem is mindenki, de a legtöbben elutasítják a húsfogyasztást. Utána olvasva, arra jutottam, hogy exportálnak, innen a magas szám.

marhahus-steak-vilag

Még egy kép igazán ínycsiklandozó kép a marha steakről:

Ezeket elolvasva, arra jutok, talán jobb lenne mégis hagyni a csudába a húst, mert nem éri meg! Mert a végén nem lesz élhető a Föld a gyerekeimnek -az unokáim meg még hol vannak-.

S aztán megint eszembe jut a cég neve, a Redefine meat és a nyomtatott marhahús steak!

Azt állítják és ígérik,

 • hogy az állattól mentes húsuk íze teljesen megegyezik az igazi kinézetével, textúrájával, ízével!
 • hogy természetes és fenntartható alapanyagokból készül a termékük!
 • hogy 95%-al kevesebb a környezeti hatása az Ő „húsuknak”, mint az igazinak.

A metro.co.uk azt írja, hogy már jövő hónapban meg fog jelenni a marhahús steak egyes izraeli  éttermekben, 2022-ben pedig az európai éttermekbe és boltokba is megérkezhet.

Bizonyára mindenkiben vet fel kérdéseket a Redefine meat munkássága!

Lesznek akik örvendeznek nekik és nyilván lesznek, akik messziről el fogják kerülni a termékeiket! Viszont, igazán érdekelne azoknak a vegetáriánusoknak, vegánoknak a véleménye, akik azért döntöttek életmódjuk mellett, mert sajnálták az állatot, vagy mert a környezetre gyakorolt hatásukat fel-, és elismervén tudatos döntést hoztak az ügy érdekében, de a hús ízét valójában kedvelik.

Íme egy videó a „steakről” a Redefine cég kapcsán (sajnos csak angol nyelven elérhető):

Szorosan a témához kapcsolódó, korábbi cikk a blogon:

https://www.finomatmaskepp.hu/6-tipp-az-elelmiszerpazarlas-ellen/

Én bizony megkóstolnám, s ha valóban minden úgy van, ahogy azt állítják (íz, textúra, természetes alapanyagok), gond nélkül át is térnék rá! Persze azért felvetődik bennem -mint minden újdonság kapcsán-, hogy mennyibe kerül az előállítása, s ebből mennyit fog megérezni a felhasználó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy