cukorbetegseg
Érdekességek

A kezeletlen cukorbetegség drámai következményei

Bevezető

„…a 2-es típusú diabéteszben szenvedő magyarok száma eléri a 727 ezret, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.” – írta tavaly a 24.hu.

És akkor egy kis érdekesség száraz, ám annál érdekesebb statisztika:

  • Sajnos nem csak Magyarországon jelent egyre nagyobb problémát a cukorbetegség. A WHO jelentése szerint –ide kattintva elérhető2015-ben az első 10 halálozási ok közé sorolták világszinten, érdekességképpen 2010-ben még nem szerepelt a listában. Ugye, milyen elkeserítő?!
  • Szintén WHO adatok alapján, míg 1980-ban 108 millió cukorbetegről beszélhettünk, addig 2014-ben már 422.000.000 millió betegről. Elképesztő szám!

Egy kis közvéleménykutatás:

Megelőzés

Ha belegondolunk, hogy mennyivel csökkenthető lenne ez a szám, némi odafigyeléssel -nyilván, az I.-es típusú cukorbetegek vajmi keveset tehetnek állapotukról és nem általánosítanék a II. típusúak esetében sem, de tisztázzuk, hogy az utóbbi csoportban igen sokan tehetnek állapotukról. Sok múlik a genetikán, de haj, ha csak ezen múlna! Én inzulinrezisztensként is elismerem, hogy szégyenemre nem figyeltem eléggé életmódomra és most fizetek is érte!)

Mozogjunk többet, együnk kevesebbet és minőségibb ételt! Ne dohányozzunk és igyunk mérsékelten alkoholt! Nem könnyű, de nem lehetetlen!

A lenti képekkel, információkkal a figyelmet szeretném felkelteni, hogy figyeljünk magunkra! Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésekre! A cukorbetegség elég alattomos, nehezen észrevehető, mégis rengeteg problémát, bajt okozhat!

A teljesség igénye nélkül íme néhány, ám igen gyakori szövődmény, társbetegség ami a kezeletlen cukorbetegséggel karöltve jár.

Lehetséges következmények

cukorbetegség

  1. A kezeletlen, vagy nem jól kezelt cukorbetegség számottevően növeli a stroke, a szívinfarktus és a magas vérnyomásos megbetegedések számát.
  2. Kétségtelen, hogy makacs, nehezen elmúló gombás fertőzések hosszan társsá szegődhetnek. A sebek sokkal lassabban gyógyulnak.
  3. Magyarországon átlagosan, naponta három ember veszíti el látását cukorbetegség okozta érkárosodás miatt.*
  4. A drasztikusan alacsony vagy magas vércukorszint okozta kóma halálos kimenetelű is lehet.
  5. A folyamatos bőr-, (csont) ízületi problémák és fekélyesedések miatt sokszor válnak menthetetlenné a beteg alsó végtagjai.

diabetes_kovetkezmenyei

További érdekességek a blogon, ide kattintva érhetőek el.

*A statisztika forrása ide kattintva érhető el.

Felhasznált irodalom: itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com és a pexel.com fotósainak.

Borítóképért köszönet: Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy