bors-fuszerkisokos
Alapanyagok Fűszerek

A sokoldalú bors

Bevezetés

Mai címszereplőnk

a

Bors

  • A fekete bors a még éretlenül leszedett és szárított termése a növénynek
  • A fehér változata a feketével ellentétben, már az érett termés (mossák és ledörzsölik a külső héjat, így kapjuk meg a világos barna színt). azért is drágább, mert a szüreteléssel meg kell várni az érési folyamat végét.
  • A fekete inkább csípősebb, míg a fehér inkább aromásabb, valamivel gyengébb utóízt hagy szánkban
  • Beszélhetünk még a magyar konyhában kevésbé elterjedt zöld-, és piros borsról is.
  • Egész és őrölt állapotban is találkozhatunk velük a boltok polcain.
  • Létezik hosszú bors is, aminek íze inkább édeskés, morzsolt állapotban használható fel (nehezen őrölhető), drágább, mint a már említett társai.

Milyen ételekhez illik?

    • levesek
    • főzelékek
    • saláták
    • húsos ételek
    • pácok
    • kifejezetten illik a májhoz és
    • gombapaprikásokhoz

A népi gyógyászatban

      • étvágygerjesztő hatást tulajdonítanak neki
      • óvatosságra intenek, mert izgató hatással van a túlzott fogyasztása a májra, epére, vesére és a végbélre is
      • vízhajtó hatással is bír

Fűszerkisokos sorozat

A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.

Felhasznál irodalom: itt és itt. Borítókép: Couleur / 2690 images / pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: