Alapanyagokról Fűszerek

A sokoldalú bors

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Mai címszereplőnk

a

Bors

  • A fekete bors a még éretlenül leszedett és szárított termése a növénynek
  • A fehér bors a feketével ellentétben, már az érett termés (mossák és ledörzsölik a külső héjat, így kapjuk meg a világos barna színt)
  • A fekete inkább csípősebb, míg a fehér bors inkább aromásabb, valamivel gyengébb utóízt hagy szánkban
  • Beszélhetünk még a magyar konyhában kevésbé elterjedt zöld-, és piros borsról is.
  • Egész és őrölt állapotban is találkozhatunk velük a boltok polcain.
  • Létezik hosszú bors is, aminek íze inkább édeskés, morzsolt állapotban használható fel (nehezen őrölhető), drágább, mint a már említett társai.
  • Ajánlják:
    • levesek
    • főzelékek
    • saláták
    • húsos ételek
    • pácok
    • kifejezetten illik a májhoz és
    • gombapaprikásokhoz
  • A népi gyógyászatban:
    • étvágygerjesztő hatást tulajdonítanak neki
    • óvatosságra intenek, mert izgató hatással van a túlzott fogyasztása a májra, epére, vesére és a végbélre is

Felhasznál irodalom: itt és itt. A képekért köszönet  a pixabay fotósainak!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: