Bevezetés
Mai címszereplőnk
a
Bors
- A fekete bors a még éretlenül leszedett és szárított termése a növénynek
- A fehér változata a feketével ellentétben, már az érett termés (mossák és ledörzsölik a külső héjat, így kapjuk meg a világos barna színt). azért is drágább, mert a szüreteléssel meg kell várni az érési folyamat végét.
- A fekete inkább csípősebb, míg a fehér inkább aromásabb, valamivel gyengébb utóízt hagy szánkban
- Beszélhetünk még a magyar konyhában kevésbé elterjedt zöld-, és piros borsról is.
- Egész és őrölt állapotban is találkozhatunk velük a boltok polcain.
- Létezik hosszú bors is, aminek íze inkább édeskés, morzsolt állapotban használható fel (nehezen őrölhető), drágább, mint a már említett társai.
Milyen ételekhez illik?
-
- levesek
- főzelékek
- saláták
- húsos ételek
- pácok
- kifejezetten illik a májhoz és
- gombapaprikásokhoz
A népi gyógyászatban
-
-
- étvágygerjesztő hatást tulajdonítanak neki
- óvatosságra intenek, mert izgató hatással van a túlzott fogyasztása a májra, epére, vesére és a végbélre is
- vízhajtó hatással is bír
-
Fűszerkisokos sorozat
A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.
Felhasznál irodalom: itt és itt. Borítókép: Couleur / 2690 images / pixabay.com