zsebes-zsemle
Pékáruk Zsömlék

Teljes kiőrlésű zsebes zsömle

Bevezető – Zsebes zsömle

Az eredeti receptre itt bukkantam rá, amint megláttam, tudtam, hogy ez nagy kedvenc lesz, ha sikerül módosítanom a hozzávalókat. Nem tévedtem, tényleg szívesen fogyasztottuk. Köszönet, az eredeti recept megálmodójának.

Hozzávalók

280 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

10 gramm lenmagliszt -elhagyható-

20 gramm friss élesztő

7 gramm só

280 ml tejszín vagy ugyanennyi víz

10+35 ml zsiradék -nálam extra szűz olívaolaj volt-

1 db tojás a kenéshez

egyéb magok szóráshoz vagy a tésztába -opcionális-

Elkészítése

a száraz hozzávalókat kimértem a robotgép üstjébe és kicsi fokozat mellett lassan adagoltam a tejszínt. A liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kicsit több vagy éppen kevesebb folyadék szükséges. Egy jól formázható, igazán könnyű tésztát kell(ene), hogy kapjunk. A dagasztást akkor érdemes abbahagyni, ha a tészta már gond nélkül elválik az edény falától:

zsebes_zsömle

Szorosan lefedve 1 órát hagytam kelni.

1 óra kelesztés után
1 óra kelesztés után

Majd formáztam. Én 7 egyenlő részre osztottam. Kör alakúra nyújtottam, mindegyiket 21 cm átmérőjűre. Vékonyan megkentem olajjal, majd félbehajtottam, ismét kentem, ismét hajtottam.

Megkentem a tetejét tojással és előmelegített sütőbe toltam őket. 30 perc alatt megsültek közepes láng fölött (villany esetében ez körülbelül 180°C-ot jelent), de természetesen érdemes ránézni.

Jó étvágyat! 🙂

DSCF8348

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: