Bevezető – Zsebes zsömle
Az eredeti receptre itt bukkantam rá, amint megláttam, tudtam, hogy ez nagy kedvenc lesz, ha sikerül módosítanom a hozzávalókat. Nem tévedtem, tényleg szívesen fogyasztottuk. Köszönet, az eredeti recept megálmodójának.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
10 gramm lenmagliszt -elhagyható-
20 gramm friss élesztő
7 gramm só
280 ml tejszín vagy ugyanennyi víz
10+35 ml zsiradék -nálam extra szűz olívaolaj volt-
1 db tojás a kenéshez
egyéb magok szóráshoz vagy a tésztába -opcionális-
Elkészítése
a száraz hozzávalókat kimértem a robotgép üstjébe és kicsi fokozat mellett lassan adagoltam a tejszínt. A liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kicsit több vagy éppen kevesebb folyadék szükséges. Egy jól formázható, igazán könnyű tésztát kell(ene), hogy kapjunk. A dagasztást akkor érdemes abbahagyni, ha a tészta már gond nélkül elválik az edény falától:
Szorosan lefedve 1 órát hagytam kelni.
Majd formáztam. Én 7 egyenlő részre osztottam. Kör alakúra nyújtottam, mindegyiket 21 cm átmérőjűre. Vékonyan megkentem olajjal, majd félbehajtottam, ismét kentem, ismét hajtottam.
Megkentem a tetejét tojással és előmelegített sütőbe toltam őket. 30 perc alatt megsültek közepes láng fölött (villany esetében ez körülbelül 180°C-ot jelent), de természetesen érdemes ránézni.
Jó étvágyat! 🙂