Egy fantasztikus videót találtam a Tasty facebook oldalán, s rögtön arra gondoltam, ezt a süteményt el kellene készíteni cukormentesen is. Akkor még arra gondoltam, hogy megveszem a cukros mogyoróvajat, hiszen zsírtartalmát tekintve lassú lesz a felszívódása. De a facebook oldalon Judit felhívta rá a figyelmem, hogy kis munkával készíthető otthon is mogyoróvaj. Köszönöm a tanácsot, elkészítettem s szerintem van olyan, mint a bolti.
Végül a sütemény nemcsak cukormentes lett, hanem glutén-, és tejfehérjementes is. Természetesen elkészíthető más liszttel is (mondjuk 70% teljes kiőrlésű búzaliszttel és 30% fehér liszttel) és tehéntejjel is a növényi helyett. A videó ami ihlette a saját verziómat:
https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/2505131003072867/
Hozzávalók a cukormentes mogyoróvajhoz
150 gramm sós mogyoró
5 gramm négyszeres erejű édesítőszer
25 ml extra szűz olívaolaj
Hozzávalók a süteményhez (30×20 cm-es tepsit használtam):
2 nagy banán (nekem 240 gramm héj nélkül)
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
130 gramm margarin
1 evőkanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
100 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
10 gramm bambuszrost liszt (elhagyható)
35 gramm holland kakaópor
1 nagy csipet asztali só
120 gramm mogyoróvaj
150 ml cukormentes kókusztej (vagy egyéb növényi)
Elkészítése
elsőnek elkészítettem a mogyoróvajat. A sós mogyorót egy teflonban megpirítottam. Ne hagyjuk nagyon magára, mert könnyen megég. Majd amikor kihűlt aprítómba tettem, hozzáadtam az édesítőszert és a zsiradékot. Krémesre dolgoztam a géppel. Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, alsó-felső sütéssel.
Majd egy villa segítségével alaposan összenyomtam a banánokat, hozzáadtam az édesítőszert, az olvasztott margarint (ebből visszatartottam annyit, amivel a tepsit kikentem később). Majd rámértem a liszteket, hozzáadtam a kakaóport (szintén, ebből is visszatartottam kb. 10 grammot), a vanília aromát és a sót. Végül ráöntöttem a kókusztejet és teljesen csomómentesre kevertem.
Tepsimet kikentem a margarinnal, megszórtam a kakaóporral és rákanalaztam a masszát. A mogyoróvajat egyenletesen elosztottam a sütemény tetején és egy kanál segítségével elkentem rajta. Eddigre felmelegedett a sütő is, betoltam a sütit és 20 percig sütöttem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész süteményem súlya 666 gramm lett, ebben nekem 2278 kalória, 44 gramm fehérje, 163 gramm zsír és 154 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 131 gramm) lett.
Jó étvágyat!