cukormentes-sutotokos-muffin
Egyéb édességek Sütemények Vegán receptek

Mogyoróvajas, banános brownie

DSCF8496

Egy fantasztikus videót találtam a Tasty facebook oldalán, s rögtön arra gondoltam, ezt a süteményt el kellene készíteni cukormentesen is. Akkor még arra gondoltam, hogy megveszem a cukros mogyoróvajat, hiszen zsírtartalmát tekintve lassú lesz a felszívódása. De a facebook oldalon Judit felhívta rá a figyelmem, hogy kis munkával készíthető otthon is mogyoróvaj. Köszönöm a tanácsot, elkészítettem s szerintem van olyan, mint a bolti.

Végül a sütemény nemcsak cukormentes lett, hanem glutén-, és tejfehérjementes is. Természetesen elkészíthető más liszttel is (mondjuk  70% teljes kiőrlésű búzaliszttel és 30% fehér liszttel) és tehéntejjel is a növényi helyett. A videó ami ihlette a saját verziómat:

https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/2505131003072867/

Hozzávalók a cukormentes mogyoróvajhoz

150 gramm sós mogyoró

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

25 ml extra szűz olívaolaj

Hozzávalók a süteményhez (30×20 cm-es tepsit használtam):

2 nagy banán (nekem 240 gramm héj nélkül)

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

130 gramm margarin 

1 evőkanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje

100 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

10 gramm bambuszrost liszt (elhagyható)

35 gramm holland kakaópor

1 nagy csipet asztali só

120 gramm mogyoróvaj

150 ml cukormentes kókusztej (vagy egyéb növényi)

banános-brownie-cukormentes

Elkészítése

elsőnek elkészítettem a mogyoróvajat. A sós mogyorót egy teflonban megpirítottam. Ne hagyjuk nagyon magára, mert könnyen megég. Majd amikor kihűlt aprítómba tettem, hozzáadtam az édesítőszert és a zsiradékot. Krémesre dolgoztam a géppel. Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, alsó-felső sütéssel.

Majd egy villa segítségével alaposan összenyomtam a banánokat, hozzáadtam az édesítőszert, az olvasztott margarint (ebből visszatartottam annyit, amivel a tepsit kikentem később). Majd rámértem a liszteket, hozzáadtam a kakaóport (szintén, ebből is visszatartottam kb. 10 grammot), a vanília aromát és a sót. Végül ráöntöttem a kókusztejet és teljesen csomómentesre kevertem.

Tepsimet kikentem a margarinnal, megszórtam a kakaóporral és rákanalaztam a masszát. A mogyoróvajat egyenletesen elosztottam a sütemény tetején és egy kanál segítségével elkentem rajta. Eddigre felmelegedett a sütő is, betoltam a sütit és 20 percig sütöttem.

DSCF8495


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész süteményem súlya 666 gramm lett, ebben nekem 2278 kalória, 44 gramm fehérje, 163 gramm zsír és 154 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 131 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy