Bevezető
Egy igazán egyszerűen elkészíthető leves receptje következik, amely mégis képes becsempészni a hétköznapokba egy kis különlegességet, ami az étkezéseket illeti. A feltét pirított csicseriborsó lett és (light) mozzarellát csipkedtem mellé a tetejére, de „csak” a reszelt sajttal megszórt változat is igen kecsegtető variáció.
Hozzávalók
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
1 fej közepes méretű vöröshagyma (nálam pucolt súlya 90 gramm)
4-5 szem kisebb burgonya (nálam 320 gramm a pucolt súlyuk)
7 szál sárgarépa (410 gramm a pucolt súly nálam)
1700 ml víz
Fűszerek: 1 tk. őrölt kömény, 1 ek. petrezselyem, ½ teáskanál őrölt bors, ½ tk. szerecsendió
Feltétnek: némi csicseriborsó (konzerves) és mozzarella
Elkészítése
az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a zsiradékon, majd rátettem a tisztított burgonyákat és répákat. Fedő alatt teljesen puhára főztem őket, majd egy botmixer segítségével pürésítettem. Végül megszórtam a fűszerekkel, s csak hagytam, hogy egy utolsó forrjon.
Míg főttek a zöldségek, három maréknyi csicseriborsót egy teflon alapú serpenyőbe tettem, és fedő alatt, sokszor átmozgatva megpirítottam őket. Nagyjából 30 perc alatt készültek el.
A levest forrón tálaltam, tetejét meghintettem a csicseriborsóval és egy kevés mozzarellával.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesem súlya 2270 gramm lett, ebben nekem 574 kalória, 14 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 107 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 101 gramm) lett.
Jó étvágyat!