Török konyha
A török gasztronómiára nagy befolyást gyakorolt az Oszmán Birodalom sokszínűsége. Az iszlám miatt a sertéshúst kerülik, azonban minden más húsfélét szívesen fogyasztanak, leginkább bárányt. Kedvelt alapanyagaik közé sorolhatjuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket, köreteik között igen népszerű a bulgur és a rizs. Étkezéseik kiemelt része a meze, azaz az előétel -bár több helyen főételként is helytáll-. Előételeik közé sorolhatjuk például a tzatzikit, a különféle olívabogyókat, a köftét (fasírozott-féle) és a böreket is. Talán a legismertebb desszertjük a baklava. Jellegzetes kenyerük a pita, mely a világ többi részén a döner kebab által vált igazán híressé. A török muzulmán emberek a Ramadán időszakát leszámítva fogyaszthatnak alkoholt, így népszerűek a különféle sörök is.