tojaskrem kovaszos kenyer
Egyéb reggeli finomságok Húsmentes ételek

Tojáskrém a kenyéren, a hangulatos reggelikért!

DSCF0585

 

 

 

Bevezető – Tojáskrém

Konkrétan hetedik hete vagyunk itthon -összesen kettő alkalommal léptem utcára-, vannak nehéz pillanatok, de összességében élvezem. Élvezem, hogy reggelente a gyerekekhez lehet bújni anélkül, hogy azon kellene aggódnom, hol kell behozni a készülődés során a „lopott” perceket. Élvezem, hogy ráérős reggelikre is van idő. Élvezem, hogy lelassul(hat)tunk! Hangulatos reggeliket nagyszerűen egészíti ki a tojáskrém.

Szeretem megadni a módját az étkezéseknek. Kedvemre van egy szépen megterített asztal, gyertyát gyújtani a reggelitől kezdve a vacsoráig bezárólag, s együtt beszélgetve eltölteni az étkezéseket. Igazi, minőségi időtöltés számomra a családdal.

Gyerekkorom szép emlékei közé tartozik, s mai napig erős szellemi és kulturális táplálékot adnak azok a nyarak, amikor anyai nagypapám lánytestvérénél -azt hiszem talán másod-nagynéninek hívják rokoni titulus szempontjából- töltöttem el napokat nagynénémmel közösen, talán heteket is.

Az étkezések fantasztikus hangulatú, közös programok voltak, ahol sohasem rohanva, kapkodva, nyugodt légkörben teltek el ezek percek. Akkor is, ha siettünk kirándulni! Evésre -nyugodt evésre!- mindig volt idő! Emlékszem én választhattam ki a gyertyatartót, a gyönyörűen megmunkált -emlékeimben- gesztenyebarna tálalóból. Micsoda emlékek! 

Csak remélhetem, hogy a mi gyerekeinknek is hasonló, szívmelengető táplálékok lesznek a mi közös étkezéseink is. Hogy erre nekik is lesz igényük felnőttként majdan a saját családjukkal.

Szeretem a friss kenyér illatát és ízét. Szeretem ahogy ropog a kenyérnek a héja. Szeretem a lágy tojáskrémet rajta. Minden extra nélkül. Nincs benne szalonna/bacon, sem krémsajt -vagy bármilyen más sajt-.

De nézzük a tojáskrémet. Meglátásom szerint jót tesz neki, ha egy éjszakát hűtőben tud állni a krém. Szénhidráttartalma elenyésző, de azért kellő figyelemmel kenjük a kenyérre, mert kalória-, és zsírtartalma viszonylag magas.

Untitled design

Hozzávalók

4 darab tojás – nekem M-es méretű-

50 gramm tejföl – nekem 12%-os zsírtartalmú

1 kis fej vöröshagyma vagy lila hagyma – nekem pucolt súlya 60 gramm

20 gramm majonéz

1 nagyobb csipet fekete bors

3 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű természetes édesítőszer

ízlés szerint metélőhagyma és/vagy petrezselyem apróra vágva

Elkészítése

feltettem forrni a vizet a tojásoknak. Én forrástól számítva kerek 10 percig szoktam főzni őket, amennyiben kemény tojást szeretnék felszolgálni.

Azoknak, akik Pinterest felhasználók, azoknak ide kattintva van egy segítség, amolyan konyhai kisokos a tojás főzési idejével kapcsolatosan.

Miután folyó, hideg víz alatt kihűtöttem őket, héjukat leszedtem s nagyobb darabokra -kedvelem, ha érzem a tojásdarabokat- vágtam őket egy tálba. A nagyon apró kockára vágott hagymát, a fűszereket hozzáadtam, végül rámértem a tejfölt és a majonézt is. Alaposan összekevertem, hűtőbe tettem fogyasztásig.

tojáskrém_finomat_maskepp


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész tojáskrémem súlya 322 gramm lett, ebben nekem 452 kalória, 29 gramm fehérje, 31 gramm zsír és 12 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta 4 gramm szénhidrát) lett.

Jó étvágyat!