Ezt a szerintem igen mutatós sütit szintén az aprosef.hu-n találtam. Néhány hozzávalót lecserélve:
Hozzávalók:
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
50 gramm margarin
30 gramm friss élesztő
6 gramm só
220 ml 1,5%-os tehéntej
50 gramm 4édes (vagy egyéb édesítőszer ami 200 gramm cukornak felel meg)
1 db citrom héja
1 db tojás a kenéshez
kb. 10 szem dió a tetejére

Elkészítése:
A lisztekben a margarint alaposan elmorzsoltam. Hozzáadtam az élesztőt, a sót -közvetelenül ha lehet ne érintkezzenek- a citrom héját, a 4édest, végül a langyos tejet. Alaposan kidagasztottam és kb. 40 percet hagytam kelni. Egy nagy rudat készítettem belőle, amit 10 egyenlő részre osztottam. Ebből az adagból 8-at gömbölyítettem, a maradék kettőt ismét 8 kisebb egyenlő adagra vágtam. Kivajazott szuflé formákba helyeztem a gombócokat és a közepükbe az ujjammal -mintha fánkot készítenénk- kis lyukat nyomtam. A kisebb részekből könnycsepp alakor formáztam és a vékonyabb felével bedugtam a lyukba. Tojással megkentem, újabb 30 percet hagytam pihenni őket. Közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütöttem. Minden másodiknak a tetejét kézzel tört dióval megszórtam.
Nekem 100 gramm briósban 37,2 CH és 240,3 kcal lett. 🙂