brokkolifasirt-finomat-maskepp
Húsmentes ételek

Sajtos-túrós brokkolifasírt borsós basmati rizzsel

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Ennek az ételnek a fő alapanyaga a brokkoli, melynek jótékony élettani hatásairól ide kattintva olvashattok bővebben. Egészen gyorsan elkészíthető zöldségfasírt tojás-, és gluténmentesen. Húsmentes étel, de mivel van benne állati eredetű tejtermék, vegánoknak nem, de lakto vegetáriánusoknak felszolgálhatjuk. Nekem nagyon tetszik, igazán zöld-fehér ételünk lett.

 

Hozzávalók

500 gramm brokkoli (nyersen mérve)

50 gramm reszelt sajt

50 gramm zsírszegény túró

1 evőkanál mentes ételízesítő (én ajándékba kaptam piacról, csak szárított zöldség van benne, se cukor, se ízfokozó)

4 gramm só

néhány csipet fekete bors

20 gramm fokhagymakrém

5 ml olaj (nálam most napraforgóolaj)

150 gramm basmati rizs (szárazon mért súly)

170 gramm zöldborsó

300 ml víz

ízlés szerint só

brokkoli_tapanyagertekek_finomat_maskepp

Elkészítése

a brokkolit rózsáira szedtem, alaposan megmostam és forró, lobogó vízbe tettem. Miután puhára főtt, alaposan leszűrtem és egy villa segítségével jól összenyomtam. Hozzáadtam a sajtot, a túrót (ez a krémesebb állagú túró volt, nem a szemcsésebb) és a fűszereket. Összekevertem. Nekem egy teljesen jól formázható massza lett belőle. Ekkor bekapcsoltam a sütőmet 180°C-ra, alsó-felső sütésre.

Ha valakinek vizesebb lenne, mert több folyadékot szívott fel a brokkoli és szeretnénk, hogy továbbra is gluténmentes fogásunk legyen, akkor mindenképpen gluténmentes liszt után nyúljunk segítségért (pl.: bambuszrostliszt, hajdinaliszt, gm. zabpehely darálva stb.). 

Vizes kézzel apróbb „tallérokat” formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. Mikor kellőképpen meleg lett a sütőm légtere, betoltam a zöldségfasírtokat és 35 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.

brokkolifasirt-finomat-maskepp

Egy kevés olajra kimértem szárazon a rizst, enyhén barnára pirítottam, majd ráöntöttem a dupla mennyiségű vizet. Fedő alatt, kis láng felett puhára főztem. Közben megpároltam a borsót is. Mikor mind a kettő elkészült, összekevertem, sóztam.

vegetarianus-fasirt-basmati-rizs-finomat-maskepp


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a zöldségfasírtra: a kész súlya 283 gramm lett, ebben nekem 375 kalória, 38 gramm fehérje, 16 gramm zsír és 17 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm – brokkolira sem számoltam-).

a köretre: a kész súlya 611 gramm lett, ebben nekem 735 kalória, 24 gramm fehérje, 7 gramm zsír és 142 gramm szénhidrát lett (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is).

Jó étvágyat!

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: