Bevezető
Ez a sütés nélküli, cukormentes „oreo” torta Botikánk hatodik születésnapjára készült el elsőnek még augusztus végén.
Az erdeti receptben a tortához (aminek lentebb látható lesz a videója is) Baileys is kerül, ezt értelemszerűen kihagytam -illetve kicseréltem-, de ha egyszer felnőnek… Ha tehetitek, bátran próbáljátok ki a felnőtteknek szóló verziót és kérlek ne felejtsetek el nekem beszámolni róla!
Amikor első alkalommal készítettem, akkor karamellás pudinggal kevertem a habtejszínt, másodjára pedig vaníliás ízűvel. Mind a kettővel sikere volt a tortának. Az oreo nem hiába van van idézőjelben, mert én még eddig nem láttam az Oreonak cukormentes változatát a boltok polcain, viszont a Gullonnak akad oreora hasonlító keksze.
(Itt meg is jegyezném, a cikk/recept nem tartalmaz promóciót, hirdetést!)
Íme itt a videó az eredeti recepttel:
A lentebb olvasható verzióban tehát:
- cukormentes a keksz
- nincs benne alkohol
- van benne főzött puding
Második alkalommal eszembe jutott, számtalan cukormentes lehetőség lenne a Baileys karamellás ízének kiváltására az alkoholmentes verzióban, például:
És persze az is opció, hogy egyszerűen csak elhagyjuk a plusz hozzávalót és egy rúd vanília belsejével ízesített habbal rétegezzük.
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy bár a lenti irányadó tápanyagértékek is mutatják majd, ez egy cseppet sem alakbarát-torta cukormentessége mellett sem! Meglátásom szerint bármelyik évszakban készíthető, de tény, hogy a melegebb hónapokban ideálisabb, ha más nem, a készítő szempontjából mindenképpen! Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, lesz sikerélmény!
Korábbi tortarecepteket ide kattintva érhettek el!
Sütés nélküli, cukormentes „oreo” torta
Hozzávalók
Elkészítése
-
Puding megfőzése
Kimértem 400 ml tejet egy fazékba, majd a maradék 100 ml tejjel csomómentesre kevertem a 40 gramm pudingport. Mikor kellően felmelegedett a tej, hozzáöntöttem a pudingporos tejkeverékét. Folyamatos kevergetés mellett, kis hő fölött addig főztem, míg elérte a kellő sűrűséget. Főzés végén 20 gramm édesítőszerrel ízesítettem.
Ki kell hűlnie a pudingnak, hogy a felvert tejszínhabbal összekeverhessük. Ez viszonylag időigényes folyamat. Így vagy előző este főzzük meg a pudingot vagy, ha van robotgépünk, akkor a gép üstjébe öntve, lassú, folyamatos kevertetés mellett gyorsabban kihűl. Ha van időnk, hogy magától -rásegítsés- nélkül hűljön, akkor ne felejtsünk el fóliát helyezni a tetjére, hogy ne bőrösödjön. Hűvösebb évszakokban pedig a természed adta hideg segíthet. -
Krém elkészítése
A tejszínt habbá vertem 20 gramm édesítőszerrel, majd hozzákevertem a megfőzött, kihűlt pudingot. Alaposan átkevertem. -
Rétegezés
Egy 26 centiméteres, kapcsos formát sütőpapírral béleltem és aljára oreo kekszket rakosgattam.
-
A további rétegekhez én összetörtem a kekszeket, mert így könnyebben át tudnak ázni, meg tudnak puhulni.
-
Innentől kezdve már csak rétegezni kell. Tört keksz szórása, krém kanalazás, tört kesz és így tovább, amíg az alapanyagunk és a formánk magassága engedi. Nekem összesen az alj résszel együtt 3 réteg lett.
Egy kevés kekszet érdemes visszatartani a rétegezésből, hogy a torta tetejének díszítésére is maradjon. Már amennyiben egy ilyen, rusztikusabb -és meglehetősen gyors- megoldással is boldogok vagyunk! -
Pihentetés
Ezek után nem is maradt más hátra, mint helyet csinálni a hűtőben és várni, hogy összeálljon a tortánk.
Majd élvezni minden falatot!
Adag 14
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 245kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 8.4g13%
- Telített zsír 0.32g2%
- Koleszterin 1.78mg1%
- Nátrium 15.85mg1%
- Kálium 55.6mg2%
- Összes szénhidrát 4.6g2%
- Cukrok 1.53g
- Fehérje 1.1g3%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
Kedves Zsuzsi, először is köszönöm a receptet!
Elkészitettem a sütés nélküli cukormentes “oreo” tortát, a kisfiam 5. szülinapjára. Amin változtatni fogok legközelebb, hogy az alsó réteget is összetöröm,mert nekem elég kemény maradt és ez a fiúknak annyira nem tetszett. Persze azért pusztították!😁 A tetejét olvasztott étcsokival, meggyszemekkel és némi gumicukorral borítottam. Utóbbit a kisfiam kedvéért.😉
Kedves Móni!
Először is Isten éltesse a gyermeked! ❤️ Nagy megtiszteltetés nekem, hogy egy ilyen fontos eseményre a blogról választottál süteményt! A csokoládé-meggy-gumicukor trió nagyon jól hangzik, nekem sem okozott volna gondot a torta ,,pusztítása” 🥰 Köszönöm, hogy írtál! Szép napot Nektek! Üdv, Zsuzsi