Sütés nélküli, cukormentes „oreo” torta

Sütés nélküli, cukormentes „oreo” torta
cukormentes-oreo-torta-sutes-nelkul-finomat-maskepp pinit View Gallery 4 photos

Bevezető

Ez a sütés nélküli, cukormentes „oreo” torta Botikánk hatodik születésnapjára készült el elsőnek még augusztus végén.

Az erdeti receptben a tortához (aminek lentebb látható lesz a videója is) Baileys is kerül, ezt értelemszerűen kihagytam -illetve kicseréltem-, de ha egyszer felnőnek…  Ha tehetitek, bátran próbáljátok ki a felnőtteknek szóló verziót és kérlek ne felejtsetek el nekem beszámolni róla!

Amikor első alkalommal készítettem, akkor karamellás pudinggal kevertem a habtejszínt, másodjára pedig vaníliás ízűvel. Mind a kettővel sikere volt a tortának. Az oreo nem hiába van van idézőjelben, mert én még eddig nem láttam az Oreonak cukormentes változatát a boltok polcain, viszont a Gullonnak akad oreora hasonlító keksze.

(Itt meg is jegyezném, a cikk/recept nem tartalmaz promóciót, hirdetést!)

Íme itt a videó az eredeti recepttel:

A lentebb olvasható verzióban tehát:

  • cukormentes a keksz
  • nincs benne alkohol
  • van benne főzött puding

Második alkalommal eszembe jutott, számtalan cukormentes lehetőség lenne a Baileys karamellás ízének kiváltására az alkoholmentes verzióban, például:

És persze az is opció, hogy egyszerűen csak elhagyjuk a plusz hozzávalót és egy rúd vanília belsejével ízesített habbal rétegezzük.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy bár a lenti irányadó tápanyagértékek is mutatják majd, ez egy cseppet sem alakbarát-torta cukormentessége mellett sem! Meglátásom szerint bármelyik évszakban készíthető, de tény, hogy a melegebb hónapokban ideálisabb, ha más nem, a készítő szempontjából mindenképpen! Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el,  lesz sikerélmény!

Korábbi tortarecepteket ide kattintva érhettek el!

Sütés nélküli, cukormentes „oreo” torta

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 60 min Elkészítési idő 9 óra Adagok: 14 Kalória: 4010 Ajánlott évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Puding megfőzése

    Kimértem 400 ml tejet egy fazékba, majd a maradék 100 ml tejjel csomómentesre kevertem a 40 gramm pudingport. Mikor kellően felmelegedett a tej, hozzáöntöttem a pudingporos tejkeverékét. Folyamatos kevergetés mellett, kis hő fölött addig főztem, míg elérte a kellő sűrűséget. Főzés végén 20 gramm édesítőszerrel ízesítettem. 

    Ki kell hűlnie a pudingnak, hogy a felvert tejszínhabbal összekeverhessük. Ez viszonylag időigényes folyamat. Így vagy előző este főzzük meg a pudingot vagy, ha van robotgépünk, akkor a gép üstjébe öntve, lassú, folyamatos kevertetés mellett gyorsabban kihűl. Ha van időnk, hogy magától -rásegítsés- nélkül hűljön, akkor ne felejtsünk el fóliát helyezni a tetjére, hogy ne bőrösödjön. Hűvösebb évszakokban pedig a természed adta hideg segíthet.
  2. Krém elkészítése

    A tejszínt habbá vertem 20 gramm édesítőszerrel, majd hozzákevertem a megfőzött, kihűlt pudingot. Alaposan átkevertem.

  3. Rétegezés

    Egy 26 centiméteres, kapcsos formát sütőpapírral béleltem és aljára oreo kekszket rakosgattam.

    oreo-torta-cukormentes-gullon-oreo-finomat-maskepp
  4. A további rétegekhez én összetörtem a kekszeket, mert így könnyebben át tudnak ázni, meg tudnak puhulni. 

    gullon-oreo-torta-cukormentes
  5. Innentől kezdve már csak rétegezni kell. Tört keksz szórása, krém kanalazás, tört kesz és így tovább, amíg az alapanyagunk és a formánk magassága engedi. Nekem összesen az alj résszel együtt 3 réteg lett. 

    cukormentes-gullon-oreo-torta
    Egy kevés kekszet érdemes visszatartani a rétegezésből, hogy a torta tetejének díszítésére is maradjon. Már amennyiben egy ilyen, rusztikusabb -és meglehetősen gyors- megoldással is boldogok vagyunk!
  6. Pihentetés

    Ezek után nem is maradt más hátra, mint helyet csinálni a hűtőben és várni, hogy összeálljon a tortánk. 

    Majd élvezni minden falatot!

    cukormentes-oreo-torta-sutes-nelkul-finomat-maskepp
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

Adag 100

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 245
% Napi érték*
Teljes zsír 8.4g13%
Telített zsír 0.32g2%
Koleszterin 1.78mg1%
Nátrium 15.85mg1%
Kálium 55.6mg2%
Összes szénhidrát 4.6g2%
Cukrok 1.53g
Fehérje 1.1g3%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, tojásmentes

Elkészítetted már ezt a receptet?

Mutasd meg az Instagram felhasználóknak mekkora konyhatündér voltál ma is, a finomatmaskepp #-el, illetve @balazsnezsuzsi megjelöléssel!

Tetszik a recept, de ma nincs időd elkészíteni? Semmi gond! Mentsd el későbbre a Pinterest felületén! 

pinit
Címszavak
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne-zsuzsi-finomat-maskepp

Balázsné Zsuzsi

Blogger

Balázsné Zsuzsi vagyok a Finomat másképp (korábban Egy egészségesebb élet) blog és az Ízparancsolat megálmodója és írója. Inzulinrezisztenciával és colitis ulcerosaval élek, mely két betegség más-más étrendet követelne meg tőlem. E gasztronómiai kalandozásomat mutatom be ezen a felületen.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy