margarin_vaj_finomat_maskepp
Alapanyagok

Margarin a közellenség?

A margarin

Manapság rengeteg tévhitet olvasni a margarinról és a vajról is, leginkább az interneten. Elég sűrűn látnak napvilágot különböző ajánlások, hogy mely élelmiszerek és alapanyagok számítanak egészségesnek, így sokszor nem meglepő, hogy nem tudunk lépést tartani a sok új információval. A kedvencem mégis csak az, amikor azt olvasom:

Ne egyél margarint, majdnem olyan, mint a műanyag!

giphy (4)

Vaj: állati eredetű –például tehéntej- telített zsírsavakból, köpüléssel előállított termék.  Beszélhetünk teavajról, szendvicsvajról és vajkrémről. Ezek közötti különbséget elsősorban zsírtartalmuk határozza meg. Könnyen avasodik. A vaj is tartalmaz transzzsírsavakat, ugyanis alapvetően megtalálható a kérődzők tejében is.

butter_vaj_pixabay
Image by rodeopix from Pixabay

Margarin: növényi olajokból előállított szintén telített zsírsavakat tartalmazó alapanyag. Megjegyezném, hogy régebben a végtermékben valóban magasabb volt a transzzsírsav-tartalom -ez esetben ugye gyártási folyamat során kerül bele -, de ez ma már nem állja meg a helyét a gyártók és az ellenőrző szervek szerint.  III. Napóleon császár kérésére kísérletezték ki az első margarinokat a katonáik számára, hiszen a vaj nagyon gyorsan megavasodott, ahogy fentebb is írtam. Növényi zsírból és vízből állítják elő. Rendszerint repce-, napraforgó-, kukorica-, és vagy pálmaolajat használnak fel hozzá.

Nézzük meg mit tartalmaz egy random kiválasztott margarin összetevő listája: növényi zsírok és olajok (napraforgó, repce, pálma- változó arányban), víz, emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitinek), étkezési só (0,4%), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), aroma, tartósítószer (szorbinsav), vitaminok (A, D3), színezék (karotinok).

  • emulgeálószerek: állagjavítók
  • zsírsavak mono- és digliceridjei (E471): emulgeáló/habzásgátlószer. „Az étkezési olajokban és zsírokban előforduló zsírsavak glicerin-monoésztereinek, -diésztereinek és -triésztereinek keverékeiből álló zsírban oldódó felületaktív anyag. ” * Számos anyag felszívódását elősegíti, így akár olyanokét is, amelyek nem feltétlen hasznosak a szerveztünk számára. Előfordul reggeli gabonapelyhekben, tortákban, pékárukban, jégkrémekben, vajkrémekben is.
  • lecitin (E322): „Állati vagy növényi eredetű élelmiszerekből fizikai eljárásokkal előállított foszfolipidek keveréke, ide tartoznak az enzimek felhasználásával kapott hidrolizált termékek is. Leggyakrabban szójából és napraforgóból állítják elő.” Előfordul csokoládékban, pékárukban, margarinokban, különböző öntetekben, egyéb édesipari termékekben.
  • citromsav (E330): savanyúságot szabályzó anyag, az iparban fermentáció során állítják elő. * Tartósított élelmiszerekben, üdítőkben előforduló anyag.
  • szorbinsav (E200): a természetben is előforduló vegyület, azonban az erre érzékeny embereknél allergiás reakciós válthat ki. Felhasználják még alkoholmentes italokban, húskészítményekben, sajtokban, pékárukban is. *
  • karotinok (E160a): növényi eredetű színezék.

Szerintem azt leszögezhetjük, hogy a margarin nem egy szuperélelmiszer, de azért nem az ördögtől való. Meglátásom szerint van néhány olyan termék a boltok polcain, aminek jobb az általános megítélése, azonban az összetevők alapján a margarin mögött végezne egy ,,Melyik károsabb az egészségünkre?” versenyben. Van olyan termék, amely a gyerekek és felnőttek körében igen népszerű és az összetevők között megtalálható a teljes mértékben hidrogénezett növényi pálmaolaj/zsiradék…

Transzzsírsavak: „szegény” transzzsírsav nem örvend túl nagy népszerűségnek, nem is hiába, hiszen majdnem mindenhez, ami rossz,  köze van kis túlzással persze. A túlzott fogyasztása bizonyítottan visszavezethető a cukorbetegségre, a szívproblémákra és természetesen ebből fakadóan a jó koleszterinszinttel sincs baráti viszonyban. Magyarországon 2014. február 18-tól hatályos a transzzsír-rendelet, erről bővebben a Nemzeti Jogszabálytárban is olvashatunk. *

Én naiv vagyok, elismerem és elmerem hinni a gyártóknak, hogy bizony nem érdekük a nép “lassú” megbetegítése – nekik sem -, és ha már azt vallják, hogy bizony csökkentették a transzzsírsavak mértékét a margarinban, akkor azt minden bennem megmaradt gyermeki jóindulattal és hiszékenységgel elfogadom. Megnyugtatásképpen írom, hogy az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet folyamatosan vizsgálja a termékek transzzsír-tartalmát.

Ami nem túl megnyugtató viszont, hogy statisztikájuk alapján – és itt most felhívnám azért mindenki figyelmét, aki a margarint tekinti közellenségnek-, hogy a bevizsgált termékek között a legnagyobb kockázattal a nápolyik, a kekszek, csokik fordultak elő. Aki nem hisz nekem, az OEGYI oldaláról letöltheti, és átnézheti az eddig több száz átvizsgált termékek eredményeit – van ám közöttük salátaöntet, fagyasztott pizza, de még levespor is -.

Aki eddig nem, de ezentúl szeretne ez ügyben is tudatosabban vásárolni annak is akad segítség. Mint minden más esetben nézzünk összetevőket a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint – is -. Ha az első összetevőnk: hidrogénezett vagy részben hidrogénezett, akkor ne habozzunk! Tegyük vissza a terméket a polcra!

Vallom – főleg inzulinrezisztensként -, hogy az lenne a legideálisabb, ha mindent magunk, vagy legalábbis a legoptimálisabb az lenne, ha a lehető legtöbb dolgot mi készítenénk el. Én a régi önmagamhoz képest rengeteget fejlődtem ezen a téren, de vállalom: számomra lehetetlen küldetés, hogy például a vajat/margarint is én csináljam. DE akinek kedve támadna, ne legyen oly rest, mint én, íme, kettő, első olvasásra, kedvemre való recept: a vajé és a margariné.

Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit fogyaszt. Ez a bejegyzés sem azért született, hogy bárkit megbántson! De olyan szomorú, hogy úgy esnek egymásnak a vajas és a margarinosok tábora (leginkább) az online felületeken, mintha főben járó bűnt követne el bárki is az egyik, vagy akár a másik alapanyag használatával. Holott sokszor számos olyan más élelmiszer is a hűtőnkbe kerül, ami a margarinnál sokkal sokkal ártalmasabb (tisztelet a kivételnek).

Süssünk jót, jól és szeressük egymást!

Borítóképért köszönet: Image by Silvia from Pixabay.

Süteményreceptek a blogon ➡️ itt.

30 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy