cukormentes fank finomat maskepp
Fánkok Sütemények

Teljes kiőrlésű fánk cukormentesen

Bevezető – Fánk

Az első próbálkozásaim a fánkok terén szörnyűek lettek emlékeim szerint. Egy viszonylag kemény, tömény „valami” dereng a fejemben. De azóta már hellyel-közzel megtanultam az alapanyagokat használni, ügyesen variálni és íme, megszületett ez a fánkrecept.

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

30 gramm búzasikér – elhagyható-

25 gramm friss élesztő

330 ml tejszín -természetesen cukormentes Frissítés! : kipróbáltam, hogy 165 ml 10%-os (főző)tejszínt és 165 ml vizet használtam a zsírmennyiség csökkentése miatt és ez a verzió is finom lett.

85 gramm olvasztott margarin (Frissítés!: kipróbáltam 25%-os zsírtartalmú csészés margarinnal is, a végeredmény így is szuper lett!)

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer -vagy egyéb édesítőszer-

csipet só

2 tojássárgája -nálam ‘L’-es méret, 39 gramm összesen-

73 ml zsiradék -ennyi olajat vett fel sütés közben, nálam most napraforgóolaj volt-

Elkészítése

minden hozzávalót a tejszínt kivéve kimértem a robotgépem üstjébe, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. A tejszínt langyosra melegítettem. Szép fokozatosan adagoltam, mert liszt minőségétől, márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is. Egy nagyon könnyű, puha, nem ragadós tésztát kaptam. Amint szépen elvált az üst oldalától frissen tartó fóliával lefedve pihentettem kerek egy órát:

teljes-kiorlesu-fank-finomat-maskepp

Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtottam, hajtogattam majd szaggattam. Közben elkezdtem melegíteni az olajat.

cukormentes-fank

Forró olajban kisütöttem őket és ízlés szerint tálaltam, akár:

  • 5 gramm banán ízesítésű holland kakaópor és 10 gramm édesítőszer keverékével megszórva
  • 5 gramm őrölt fahéj és 10 gramm édesítőszer keverékével megszórva
  • cukormentes tejszínhabbal

farsangi-fank


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész fánkjaim (habtejszínes) súlya  1039 gramm lett, ebben 3276 kalória, 92,4 gramm fehérje, 164,8 gramm zsír és 329,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.

a főzőtejszínes-csészés margarinos verzióra: a kész fánkjaim súlya 1014 gramm lett, ebben 2790 kcal, 92,4 gramm fehérje, 110,9 gramm zsír és 329,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm) lett benne nekem. Ennél a verziónál 56 ml olajat vett fel az egész fánk. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Fordított lisztarányokkal (70% finomliszt – 30% teljes kiőrlésű)

Mióta nem igen vagyok képes megenni -egészségügyi okokból- a teljes kiőrlésű lisztet, azóta a 70-30%-os arányt megfordítom, ahogy a képen látható fánk esetében is. 70%-a fehér, 30%-a teljes kiőrlésű liszt, természetesen továbbra is hozzáadott cukormentes, valamint a állati eredetű tejjel készítettem:

cukormentes-fank-finomat-maskepp

A formázás ötletével a Pinteresten találkoztam.

Tehát hozzávalók egészen pontosan:

350 gramm finomliszt vagy Honfi Bernadett dietetikus javaslata alapján, jobb, ha durumliszt

150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

25 gramm friss élesztő

200 ml 1,5%-os tehéntej

3 darab M-es méretű tojássárgája

80 gramm margarin – nálam most „normál” zsírosabb-

20 gramm xilit plusz

2,5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. Kimértem a liszteket, a tálam egyik felébe a sót és édesítőszert, míg a másik felébe az élesztőt morzsoltam.
  2. Majd hozzáadtam a tojásoksárgáját is.
  3. A zsiradékot felolvasztottam és miközben dolgozott a  robotgép az alapanyagokhoz csurgattam.
  4. Majd fokozatosan, több részletben hozzácsurgattam a langyos tejet.
  5. Egy könnyű, de nem ragadós állagú tésztát kaptam, amit nagyjából 8-10 perc dagasztás után kaptam.
  6. Lefedve kelesztettem 40-45 percig, míg duplájára nem kelt a tészta.
  7. Majd kiszaggattam.

BebePiskóta YouTube csatornáján láttam még korábban, hogy a kiszaggatott fánkokat sütőpapírra helyezte az utolsó kelesztés, illetve a meleg olajba helyezés előtt. Így szép formásak maradnak a fánkok. Ezen a linken elérhetitek -ha még nem ismernétek- a csatornáját!

Nagyjából 2-2 percig sütöttem a fánkokat, egy papírtörlővel bélelt tálba rakosgattam, hogy a felesleges zsiradék le tudjon csepegni róluk.

Szintén BebePiskóta videója -fenti link- alapján döntöttem úgy, hogy én is készítek itthon csokoládéval bevont fánkokat, így 100 gramm, cukormentes Wawel étcsokoládét 20 gramm margarin -ha Nektek szimpatikusabb a vaj, akkor természetesen azzal is működik-, kíséretében megolvasztottam, a fánkokat a csokoládéba mártottam, majd szeletelt mandulával és porrá őrölt édesítőszerrel megszórtam.

cukormentes_fánk_finomat_másképp.png

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kész fánkok súlya 884 gramm lett. Nekem 1 darab, 50 grammos fánkban 191 kalória, 22 gramm szénhidrát, 10 gramm zsír és 4 gramm fehérje lett.

Próbáljátok ki Ti is, jó fánkozást Nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy