kovaszos_kifli_teljes_kiorlesu.
Kiflik Pékáruk

Kiflik, teljes kiőrlésű kovásszal készítve

kifli_kovásszal

Bevezető – kovászos kifli

Korábban már készítettem kovászból kenyeret, és zsömléket is, most a kiflikre került sor. Természetesen, ahogyan akkor is, most is teljes kiőrlésű kovászt használtam fel. Hogy, hogyan készítettem a kovászomat, ide kattintva olvasható el.

Hozzávalók

275 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm rétesliszt vagy durumliszt

200 gramm teljes kiőrlésű kovász

15 gramm só

25 gramm búzasikér

150 gramm tejföl (15%-os zsírtartalmút használtam)

20 gramm lenmag (elhagyható)

260 ml langyos víz

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése

  • A kifli készítést megelőző este, a négy napja megetetett hűtős kovászomból kivettem 100 grammot, amihez adtam 100 gramm teljes kiőrlésű lisztet és 75 ml vizet. Amit visszatettem a hűtőbe, azt szintén megetettem 100 gramm liszttel és 70-75 ml vízzel. Üvegemre a tetejét szorosan visszatekertem és hűtőbe raktam.
  • A frissen kimért és megetetett kovászt pedig a konyhapulton hagytam lefedve hagytam éjszakára, nagyjából 8 óra hosszára.
  • Másnap kivettem belőle 200 grammot, amihez kimértem a teljes kiőrlésű-, és a réteslisztet is. Hozzáadtam a sót, a sikért és a tejfölt. A sikért állagjavítóként használom, elhagyható.
  • A langyos vizet fokozatosan adagoltam. A lisztek minőségétől függően elképzelhető, hogy minimálisan kevesebb vagy több folyadékot igényel.
  • Addig dagaszttattam, míg szépen elvált a robotgépem üstjének falától. Majd egy zárható edénybe öntöttem az olajat, amiben a tésztát, harminc percenkét, háromszor hajtogattam át.
  • Majd enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtottam és nyolc egyenlő részre osztottam. Kifli alakúra formáztam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket.

kovászos_kiflik

  • Nagyjából 40 perc kelesztés után (amikor ujjaimmal megnyomogatva őket, azok nyoma szépen kisimult) 180°C-os (légkeveréses) sütőbe toltam őket, ahol 18 perc alatt megsültek.

teljes_kiőrlésű_kovász_kiflik


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kiflijeim súlya 993 gramm lett, ebben 2182 kcal, 86 gramm fehérje, 38 gramm zsír és 346 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 331 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb receptekről és érdekességekről, bátran iratkozz fel hírlevemre, melyet maximum hetente egyszer küldök el Neked.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy